Să vă fie rușine! Trei medici de top de la Fundeni făceau avere scurtând viața muribunzilor

Publicat in Ştiri Naţionale 21 Mai 2014 869 ori
Google+ WhatsApp
 Să vă fie rușine! Trei medici de top de la Fundeni făceau avere scurtând viața muribunzilor
Să vă fie rușine! Trei medici de top de la Fundeni făceau avere scurtând viața muribunzilor

După ce reţeaua silicoanelor de la Spitalul de Arşi din Capitală a fost retezată de anchetatori, un alt scandal-monstru care pătează blazonul medicinei româneşti a izbucnit ieri dimineaţă, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti.

 

 

 

Trei doctoriţe, cu o experienţă vastă şi cu zeci de diplome de excelenţă în buzunar, sunt acuzate că, în câţiva ani, au strâns averi impresionante pe spatele bolnavilor de cancer. Medicii sunt cercetaţi de poliţiştii bucureşteni şi de procurori pentru că au eliberat 1.100 de reţete fictive pe numele unor muribunzi care mai aveau doar câteva luni de trăit.

 

Jurământul lui Hipocrate, părintele Medicinei, pare să fi fost uitat de doctorii care au ajuns acum în birourile anchetatorilor. Recunoscute ca profesioniste desăvârşite, Otilia Georgescu, Emilia Niculescu- Mizil şi Aristica Smântână Poenaru, de la secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, au schimbat, de ieri, birourile din instituţia medicală cu camerele de anchetă din Poliţia Capitalei, acolo unde au ajuns la audieri. Ancheta ce le vizează a început în 2010, când ofiţerii de la Fraude au descoperit în actele contabile ale unor farmacii cifre care nu arătau realitatea din depozite. Luni la rând, anchetatorii au încercat să stabilească legături între reprezentanţii firmelor care vând medicamente şi medici dispuşi să intre într-o afacere bănoasă. “În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanţii societăţii în cauză au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de circa 8,3 milioane de lei (n.r. - 1,7 milioane euro)”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

 

Ofiţerii bucureşteni care au participat la anchetă ne-au dezvăluit că patronii de farmacii primeau de la Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Smântână Poenaru, cei trei medici de la Institutul Clinic Fundeni, reţete cu medicamente scumpe, folosite la tratarea bolnavilor de cancer în formă avansată.

 

Până şi morţii aveau rolul lor în afacere!

 

Acestea erau decontate la CASMB şi şterse din evidenţele de la depozit, însă pastilele rămâneau practic nefolosite şi, ulterior, erau reintroduse, prin firmefantomă, în stocuri. Astfel, un medicament ajungea să fie “vândut” de zeci de ori, iar banii obţinuţi se duceau în buzunarele celor din Mafia reţetelor false.

 

 

Anchetatorii ne-au mai mărturisit că, uneori, muribunzii erau lăsaţi fără pilulele care i-ar mai fi ţinut, probabil, în viaţă câteva luni, în funcţie de caz, doar pentru ca medicii şi farmaciştii să se îmbogăţească. Câtă nepăsare să fi zăcut în sufletele doctorilor care au lăsat nişte muribunzi să se stingă fără nici o fărâmă de alinare? Culmea, şi morţii aveau rolul lor în afacere! Şi asta pentru că există suspiciunea că, pe numele unor persoane care acum sunt decedate, s-au emis zeci de reţete fictive pentru medicamente care, evident, nu le mai erau de nici un folos.

 

Poliţiştii bucureşteni au făcut, ieri dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Sibiu şi Dolj, zece persoane fiind aduse la Poliţia Capitalei pentru audieri. Medicii şi farmaciştii care au dat cu subsemnatul în faţa anchetatorilor sunt acuzaţi de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, fapte pentru care riscă până la zece ani de puşcărie.

 

Dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni: «Spitalul se dezice de astfel de practici ilegale»

 

Cei trei medici implicaţi în scandalul reţetelor false se declară preocupaţi în mod deosebit de tratamentul modern al leucemiilor acute, aplaziilor medulare şi limfoamelor cu malignitate crescută. Mai mult, deviza secţiei de Hematologie, deci şi a lor, este sau cel puţin era: “Indiferent de vremuri şi slăbiciunile omeneşti, interesul bolnavului primează”. Cu toate astea, dovezile procurorilor - 1.100 de reţete false - demonstrează că, în cazul medicilor Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Smântână Poenaru şi Otilia Fănica Georgescu, interesele personale au primat. Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, ne-a declarat că nu ştie, oficial, ce li se impută subordonaţilor săi. Ea a ţinut însă să sublinieze un singur aspect: “Spitalul nostru se dezice de astfel de practici ilegale”.

 

Un puls rapid, efectuat la faţa locului, arată că pacienţii de la Fundeni au păreri împărţite: «Şpaga îngraşă, dar nu ţine de foame!»

 

Doctoriţele inculpate au fost ridicate de poliţişti

La câteva ore după percheziţiile procurorilor, în secţia de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni era linişte deplină. Nimeni nu părea afectat de descinderile oamenilor legii. Bolnavii nu aveau prea multe informaţii, însă discutau pe la colţuri despre acţiunile procurorilor. Am vorbit cu trei persoane internate, care au refuzat însă să fie fotografiate. “Nu sunt de acord cu faptul că doctorii iau banii pe care îi puteau folosi pacienţii săraci... Eu când întreb de un medicament mai scump, doctorii îmi spun că nu-l au şi că trebuie să îl cumpăr... Pe alea ieftine ţi le dau gratis, ce să zic...”, ne-a declarat Ceauşoiu Nicolae. “Credeţi că la alte spitale e altfel? Nu, e la fel, însă la ăia n-au venit încă procurorii”, şi-a dat cu părerea şi nea Costică. Nu toţi pacienţii critică însă practica medicilor: “Nu mi se pare că au făcut ceva rău! Păi, ce, şi eu aş vrea bani în plus, dar nu-mi dă nimeni. Vorba aia: “Şpaga îngraşă, dar nu ţine de foame»”, a punctat şi Gică Păduraru. 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.