Meseria apărută în România care nu mai există nicăieri în Europa

Publicat in Ştiri Naţionale 11 Mai 2022 746 ori
Google+ WhatsApp
Meseria apărută în România care nu mai există nicăieri în Europa
Meseria apărută în România care nu mai există nicăieri în Europa

România are o nouă meserie, țara noastră fiind prima în Europa care are acest tip de ocupație, a dezvăluit Agerpres.

Este vorba de expert în dezvoltare durabilă în agricultură, conform Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Acesta a spus că până în 2026, România va avea 2.000 de astfel de experți.

„Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie - expert în dezvoltare durabilă - şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat. O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii," a spus Borbely la Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură".

„Am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?"


Borbely a mai spus că departamentul său are o strategie de dezvoltare durabilă şi 17 obiective „de care ar trebui să ţinem cont", iar cel puţin cinci dintre ele sunt în legătură directă cu agricultura şi cu dezvoltarea agriculturii.

„Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 - comunităţi durabile, obiectivul 12 - producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 - biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică," a enumerat Borbely.

„Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 - 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (...) În 2005 -2006, 2010 - 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?", a spus el, trăgând un semnal de alarmă asupra siguranței alimentelor în contextul crizei climatice.

„Avem nevoie de o altă mentalitate în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, risipa, deşeurile"
Borbely a adăugat că mentalitatea societăţii este cel mai important lucru, respectiv cum poate România să aibă o masă critică în societate care să gândească „puţin altfel".

„Avem nevoie de o altă mentalitate în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, risipa, deşeurile, iar pentru acest lucru este nevoie de tineri", a mai spus Borbely.

Clubul Fermierilor Români a organizat marţi Conferinţa Naţională dedicată Programului „Tineri Lideri pentru Agricultură", primul program major european care îşi propune să adreseze în mod creativ nevoia de a creşte atractivitatea pentru agricultură a noii generaţii.

Continuitatea fermelor prin tinerii din România
Programul îşi doreşte să asigure continuitatea fermelor, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, şi să gestioneze riscurile asociate schimbărilor climatice, care necesită punerea la lucru a noilor tehnologii şi modele de afaceri.

Programul „Tineri Lideri pentru Agricultură" urmăreşte pregătirea generaţiei de tineri fermieri pentru succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european şi naţional, asumarea rolului de lider în propria afacere şi comunitatea rurală, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 şi crearea unei comunităţi de tineri promotori ai inovaţiei şi antreprenoriatului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.