Se sparge buba la SMURD. Paramedicii nu răspund în fața legii dacă omoară pacienții

Publicat in Ştiri Naţionale 10 Mai 2022 1341 ori
Google+ WhatsApp
Se sparge buba la SMURD. Paramedicii nu răspund în fața legii dacă omoară pacienții
Se sparge buba la SMURD. Paramedicii nu răspund în fața legii dacă omoară pacienții

Războiul dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat a ajuns la un nou nivel. Simțindu-se protejați de singurul ministru al Sănătății de până acum care nu s-a uitat la Arafat cu adulație, personalul medical de pe ambulanțe a început să dezvăluie ce se întâmplă în sistem. În timp ce medicii sunt amenințați cu închisoarea dacă îndrăznesc să aplice proceduri pentru salvarea pacienților, pompierii de la SMURD nu răspund în niciun fel în fața legii dacă ucid pacienții.

Lupta medicilor și asistenților medicali de pe ambulanțe este acum una pe viață și pe moarte. Aceștia sunt conștienți că, dacă nu vor reuși să scape de sub comanda distrugătoare a lui Raed Arafat, sistemul de ambulanță va dispărea, iar salvarea victimelor va rămâne în sarcina pompierilor de la SMURD. Culmea este că paramedicii fără pregătire medicală nu răspund în niciun fel dacă omoară pacienții, în loc să-i salveze.

"Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credință, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenței acordate, protocoalelor și procedurilor stabilite în condițiile legii", se arată în Legea 95/2006, concepută de fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, prietenul lui Raed Arafat. Președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România (FNSAR), Gheorghe Chiș, atrage atenția că pompierii sunt obligați să facă niște lucruri pentru care nu au pregătire. "Mai mult, ei nu au nici responsabilități pentru malpraxis, pentru că ei merg pe Legea bunului samaritean, făcută de Arafat. Niciodată un paramedic nu va răspunde în fața legii pentru orice gest pe care îl face asupra unui pacient. În 2007, când a creat Arafat sistemul, i-am cerut să ieșim în presă și să explicăm cetățenilor ce înseamnă, dar a zis că nu e cazul, că e legea foarte clară și foarte cunoscută. Din păcate, nu era așa", ne-a declarat Gheorghe Chiș, președintele FNSAR.

Investițiile, direcționate în curtea lui Arafat

 

Serviciile de ambulanță au intrat într-un declin total pentru că, sub comanda lui Raed Arafat, nu au fost o prioritate, ci au fost doar controlate și limitate, ne spun sindicaliștii de la Federația Sindicală Ambulanța.

"Investițiile în tot ceea ce înseamnă bază materială au fost direcționate către structurile SMURD, care, în marea lor majoritate, nu au personal medical. De ce se insistă pe creșterea numărului de echipaje SMURD, când noi avem atâția asistenți medicali calificați, că exportăm în Europa și în lume? Noi, în loc să profesionalizăm serviciul de ambulanță, diminuăm competențelor celor care există, nu creștem numărul de angajați, în schimb, tot pe bani publici, creștem la SMURD într-un ritm alarmant. Ce vrea românul până la urmă, vrea să fie tratat sau vrea să fie transportat la spital, unde să aștepte ore întregi, ca să ne plângem de colmatarea UPU-rilor, de cheltuieli mari la nivelul acestora. Și aici e o șmecherie. Duc pacienții la UPU și atunci, fiind urgențe, trebuie să urmeze tot protocolul de tratament, că este sau nu nevoie, ceea ce implică cheltuieli enorme", ne-a mai precizat președintele Federației Sindicale Ambulanța, Gheorghe Chiș.

Se cere intrarea în legalitate
Conducerea Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România a anunțat că, în perioada care urmează, va stabili calendarul acțiunilor sindicale la nivel național prin implicarea angajaților din toate Serviciile Publice de Ambulanță, acțiuni prin care se vor sprijini la toate nivelurile acțiunile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila. Sindicaliștii cer continuarea demersurilor necesare de intrare în legalitate privind modul de coordonare a serviciilor de ambulanță, astfel ca întreaga responsabilitate de coordonare, monitorizare, organizare, dezvoltare și finanțare să fie la Ministerul Sănătății.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.