Savanții spulberă marele mit al faimosului oraș incaș Machu Picchu

Publicat in Ştiri Internaţionale 25 Martie 2022 345 ori
Google+ WhatsApp
Savanții spulberă marele mit al faimosului oraș incaș Machu Picchu
Savanții spulberă marele mit al faimosului oraș incaș Machu Picchu

Machu Picchu, vechiul oraş incaş din Munţii Anzi şi unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, nu se numea iniţial astfel, susţine un studiu recent, citat de site-ul publicaţiei britanice The Independent.

 

La aproape 100 de ani după ce această bijuterie arhitectonică din secolul al XV-lea a fost adusă în atenţia lumii, o nouă lucrare academică afirmă că acest magnet turistic, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, era numit de fapt "Huayna Picchu" de către localnici.
Un peruan şi un arheolog american de renume au ajuns la această concluzie după ce au analizat hărţi din secolul XX, documente funciare vechi de secole din arhive şi note de teren ale exploratorului american Hiram Bingham, căruia i se atribuie redescoperirea cetăţii, pe care a vizitat-o pentru prima dată în 1911.

Mai multe descoperiri din aceste documente i-au condus pe cercetători la numele original al oraşului, au declarat Donato Amado Gonzales, de la Ministerul Culturii din Peru, şi Brian S. Bauer, de la Universitatea din Illinois Chicago, în lucrarea lor, publicată de "Nawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology".

"Există date semnificative care sugerează că oraşul incaş se numea, de fapt, 'Picchu' sau, mai probabil, 'Huayna Picchu'", a precizat Bauer. Cercetătorii au plecat de la faptul că numele ruinelor era incert atunci când Bingham le-a vizitat pentru prima dată, apoi au analizat mai multe hărţi şi atlase tipărite înainte de vizita lui Bingham la ruine, scrie agerpres.ro.

Potrivit UNESCO, Machu Picchu a fost construit în secolul al XV-lea, însă a fost abandonat când Imperiul Inca - cel mai mare imperiu din America precolumbiană - a fost cucerit de spanioli în secolul al XVI-lea.

"Abia în 1911, complexul arheologic a devenit cunoscut lumii", precizează UNESCO, deşi cercetătorii susţin că oraşul nu fusese niciodată pierdut cu adevărat atunci când Bingham l-a vizitat în 1911 şi l-a adus în atenţia lumii. Articolul susţine că incaşii au numit iniţial locul "Huayna Picchu" din cauza vârfului stâncos aflat cel mai aproape de sit şi nu "Machu Picchu", după numele celui mai înalt munte din apropierea vechiului oraş.

Cercetătorii au descoperit că un atlas din 1904, publicat cu şapte ani înainte ca Bingham să ajungă în Peru, care se referea la ruine cu numele de "Huayna Picchu". În plus, susţin ei, lui Bingham i s-a spus de către fiul unui proprietar de pământ că ruinele se numeau "Huayna Picchu". Dar, potrivit lui Bauer, cea mai clară legătură cu numele original al oraşului se află în relatările scrise de spanioli după ce au preluat controlul asupra acestuia.

"Încheiem cu o relatare uimitoare, de la sfârşitul secolului al XVI-lea, în care indigenii din regiune se gândeau să se întoarcă pentru a reocupa locul pe care îl numeau 'Huayna Picchu'", a precizat acesta.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.