Șocant! Spitalele, depistate că administrau bolnavilor medicamente expirate

Publicat in Ştiri Naţionale 02 Decembrie 2021 2723 ori
Google+ WhatsApp
Șocant! Spitalele, depistate că administrau bolnavilor medicamente expirate
Șocant! Spitalele, depistate că administrau bolnavilor medicamente expirate

Un control la nivel național efectuat de inspectorii sanitari din subordinea Ministerului Sănătății a depistat nereguli extrem de grave în spitale. Printre acestea s-au numărat utilizarea în tratamentul bolnavilor a medicamentelor expirate, precum și deficiențe la dezinfectarea instrumentarului medical. Totodată au fost descoperite și peste 5.300 de cazuri de infecții nosocomiale.

Inspecția Sanitară de Stat a organizat şi coordonat, la sfârșitul anului trecut, o acțiune de control încrucișat în unităţile sanitare cu paturi care a urmărit verificarea respectării normelor igienico-sanitare din unitățile sanitare, controlul respectării normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare și verificarea respectării normelor igienico-sanitare din unitățile sanitare.

În cadrul acestei acţiuni au fost controlate 73 unităţile sanitare cu paturi, fiind aplicate zeci de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 200.000 de lei. Totodată, au fost emise 31 de avertismente și o decizie de de suspendare a unei activității dintr-o unitate sanitară controlată. Printre problemele majore care au fost constatate de inspectorii sanitari în spitale se numără și lipsa Autorizației Sanitare de Funcționare cu planuri de conformare în 46% dintre unitățile controlate și neasigurarea unei stări igienico-sanitare corespunzătoare în 15% dintre spitale, unde au fost depistate pavilioane, pereți, uși și plafoane deteriorate.

Totodată, în 67% dintre spitale nu puteau fi asigurate circuite funcționale corespunzătoare (flux unidirecţional), în 20% din totalul de unități controlate nu se respecta numărul de paturi în secții, în 30% din spitale nu se asigurau echipamentele pentru tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deșeurilor periculoase din incintă, iar în 28% dintre spitale nu se respectau etapele sterilizării.

Deficiențe majore
Inspectorii Ministerului Sănătății au mai depistat la controalele în spitale existența și utilizarea medicamentelor cu termen de valabilitate expirat, precum și nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de catre personalul medical. Astfel, asistentele nu cunoșteau operațiunile de dezinfecție a instrumentarului medical, cutia de deșeuri medicale era neetichetată, nu se cunoștea perioada de depozitare temporară, alimentele personalului medical fiind în frigiderul destinat produselor medicamentoase, și nu se respecta circuitului lenjeriei curate/dezinfectate/călcate (spațiu comun servire masă personal, depozitare obiecte personale, canapea material textil). Tot în urma controalelor s-a constatat că în 32% dintre spitale nu se asigura suprafaţa minimă pe pat, saloanele fiind subdimensionate și supraaglomerate, în 32% din totalul de unități controlate nu se respecta numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi şi acestea aveau un grad de uzură ridicat, iar în 22% dintre acestea nu se asigura o stare igienico-sanitară corespunzătoare.

Peste 5.300 de infecții descoperite de inspectori
La controlul respectării normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) în unitățile sanitare cu paturi (spitale județene și institute), care au vizat perioada ianuarie 2020-septembrie 2020, au fost depistate infecții nosocomiale. Astfel, în cele 73 unități sanitare cu paturi verificate, după efectuarea a 83.449 probe autocontrol, au fost înregistrate 5.346 de rezultate pozitive la infecții intraspitalicești.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.