Medic: România e ţara europeană cu cel mai mare grad de relaxare în pandemie. Noi ameninţăm doctorii cu moartea

Publicat in Ştiri Naţionale 02 Decembrie 2021 2417 ori
Google+ WhatsApp
Medic: România e ţara europeană cu cel mai mare grad de relaxare în pandemie. Noi ameninţăm doctorii cu moartea
Medic: România e ţara europeană cu cel mai mare grad de relaxare în pandemie. Noi ameninţăm doctorii cu moartea

Pentru al doilea an, Sărbătorile de iarnă le vom petrece în condiţii de pandemie. Autorităţi şi experţi îndeamnă la prudenţă, pentru a preveni o catastrofă în luna ianuarie. Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctorul Marius Geantă, atrage atenţia că România în aceşti doi ani de pandemie a fost ţara europeană cu cel mai mare grad de relaxare, iar asta s-a văzut în spitale în valul 4.

În decembrie începe frenezia cadourilor pentru Sărbătorile de iarnă, a târgurilor de Crăciun şi a cumpărăturilor înghesuite pe ultima sută de metri. Interacţionăm mai mult şi, odată cu noi şi SARS-CoV-2, de care nu am scăpat, ba chiar au apărut noi variante care ne dau bătăi de cap. Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctorul Marius Geantă, atrage atenţia că „România în aceşti doi ani de pandemie a fost ţara europeană cu cel mai mare grad de relaxare, şi cifrele au vorbit de la sine mai ales în contextul valului 4. Primele semne ale acestuia au apărut în august, dar măsurile au întârziat până când nu mai era nevoie de ele, la începutul lui noiembrie", a comentat medicul.

Acum, România e în punctul în care abia a ieşit din valul 4: „Dar avem în continuare peste 1.000 de pacienţi la ATI-COVID, ceea ce înseamnă o încărcare mare în sistem. Suntem pe un val descrescător, dar într-o situaţie în care vaccinarea a frânat, pe de altă parte, avem incertitudini legate de circulaţia variantei Omicron, care, în România, nu este încă depistată. Asta pentru că sistemul de secvenţiere este extrem de slab".
În concluzie, ceea ce trebuie făcut la nivel individual, adaugă dr. Geantă: „Pentru persoanele care nu s-au vaccinat, nu e târziu să o facă, iar cele care s-au vaccinat cu două doze acum mai bine de 6 luni, cred că ar trebui să-şi facă şi doza a treia. Şi iarăşi un lucru care face diferenţa este purtarea măştii în toate situaţiile de aglomeraţii şi, mai ales, la interior".

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, prof.dr. Alexandru Rafila, specialist microbiolog, s-a arătat preocupat de faptul că în goana după distracţie mulţi au cam uitat de regulile sanitare de prevenţie şi s-ar putea ca acest lucru să îi coste pe toţi. „Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare faţă de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Braşov, la târgul de Crăciun, că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă", a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit oficialului de la Sănătate, înainte de a vorbi de relaxarea măsurilor de Sărbători, trebuie să vedem care este situaţia infecţiilor: „Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde, dar lucrurile mergeau prost săptămână după săptămână. A existat o creştere relevantă din punct de vedere epidemiologic".

EMA: NOILE VACCINURI, APROBATE ÎN 3-4 LUNI
În contextul apariţiei variantei Omicron – cea mai recentă a SARS-CoV-2 – reprezentanţii Agenţiei Europeane a Medicamentului, EMA, au declarat că vaccinurile actualizate care să cuprindă şi această variantă vor fi disponibile, dacă va fi nevoie, în câteva luni. Vorbind în faţa Parlamentului European, directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului, Emer Cooke, a spus: „Dacă ar exista o nevoie pentru a schimba vaccinurile existente, am putea fi într-o poziţie de a le aproba în trei până la patru luni. Companiile ce adaptează formulele lor pentru a include noua secvenţiere vor trebui să dovedească că sistemul de producţie funcţionează, iar apoi vor trebui să efectueze teste clinice pentru a determina dacă chiar funcţionează în practică". Dar, chiar dacă noua variantă devine mai răspândită, vaccinurile pe care le avem vor continua să ofere protecţie în cazurile grave, a mai spus Cooke.

MEDIC REZIDENT, AMENINŢAT CU MOARTEA DE PACIENŢI ŞI APARŢINĂTORI
Pacienţi aflaţi la limita leşinului care ţipă la medici să nu le dea oxigen că îi omoară sau aparţinători care nu au acces în spital şi sună cadrele medicale să le ameninţe reprezintă imaginea pe care o descrie medicul rezident ieşean Andreea Vrănescu. Tânăra şi-a început, în urmă cu cinci ani, rezidenţiatul la Anestezie şi Terapie Intensivă cu gândul de a ajuta, pe cât posibil, fiecare pacient care va ajunge în patul din faţa sa.

PANDEMIE DE URĂ
După doi ani de pandemie, la un pas să devină medic specialist, tânăra spune că a regretat pentru prima dată în viaţă că s-a făcut medic. A regretat atunci când pacienţii aflaţi la limita leşinului ţipau la ea să nu le dea oxigen că îi omoară. „A fost o experienţă brutală. Cred că toată lumea s-a gândit la un moment dat să renunţe; nu e cea mai frumoasă viaţă să fii sunat şi ameninţat cu moartea de aparţinători", mărturiseşte medicul rezident Andreea Vrănescu.
Pandemia a venit pe nepregătite pentru medicii rezidenţi. Andreea spune că nu s-ar fi aşteptat niciodată la o astfel de experienţă. „Nu ne-am aşteptat să trecem printr-o pandemie, cu atât mai mult printr-o pandemie în care pacienţii pur şi simplu să te urască, să zică faptul că îi omori, că le faci rău dându-le oxigen", spune Andreea Vrănescu.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.