Continua protestele împotriva vaccinării obligatorii în Franța

Publicat in Ştiri Internaţionale 22 Iulie 2021 552 ori
Google+ WhatsApp
Continua protestele împotriva vaccinării obligatorii în Franța
Continua protestele împotriva vaccinării obligatorii în Franța

În ultimele zile, militanții antivaccin din Franța au distrus două centre de vaccinare și au organizat proteste în 130 de orașe. Mulți dintre ei au purtat steaua lui David și pancarte cu președintele Emmanuel Macron având mustața lui Hitler. Protestatarii au dorit să sugereze ca vaccinarea obligatorie este un nou Holocaust. Organizații supraviețuitorilor Holocaustului au protestat împotriva folosirii acestor simboluri. Campania de vaccinare din Franța a recuperat handicapul unui start foarte lent, însă s-a împotmolit din nou, cauza identificată de autorități fiind lipsa cererii din partea francezilor din segmentul de vârstă 20-40 de ani.

Protestele au arătat că extrema stângă din Franța și-a unit eforturile cu extrema dreaptă și cu ce a mai rămas din mișcarea Vestelor Galbene, din 2018-2019. Au participat la proteste și foști membri ai partidului prezidențial – La Republique en Marche (care s-a prăbușit, din nou, la recentele alegeri regionale). Deputata Martine Wonner, până în 2020 membră a LREM, le-a cerut protestatarilor să asedieze birourile parlamentarilor care au susținut politicile anti-covid ale guvernului. S-au alăturat protestelor și patroni de restaurante, asistente medicale, asistente sociale.

Protestele au început după ce președintele Macron a anunțat că, pentru a combate un nou val al pandemiei, cauzat de tulpina delta a coronavirusului, guvernul va face obligatorie vaccinarea personalului medical (cei care refuză vaccinarea ar putea fi concediați, începând cu jumătatea lunii august), iar accesul în cele mai multe locuri publice –cinematografe, cafenele, centre comerciale, trenuri – va fi posibil doar prin prezentarea unui pașaport de vaccinare. Noile reguli vor fi aplicate de la 1 august.

Guvernul nu pare să facă pași înapoi după anunțul lui Macron. Singura concesie este ridicarea obigativității pașaportului de vaccinare în spații comerciale cu suprafață foarte mare. Procurorii au deschis o investigație pentru a afla cine este la originea montajului foto în care Macron este asemănat cu Hitler. Deputata Wonner a fost exclusă din gruparea de opoziție din care făcea parte.

La protestele împotriva vaccinării obligatorii au participat circa 100.000 de francezi. Pe de altă parte, nu mai puțin de 6 milioane de francezi s-au programat pentru a face prima doză de vaccin, după ce Macron a anunțat noua politica a guvernului. Apoi, sondajele de opinie arată că între 60% și 70% dintre francezi aprobă decizia lui Macron ca programul de vaccinare voluntară din Franța să fie mai puțin voluntar.

Se pare că există și modalități de obținere a pașaportului fără a face nicio doza de vaccin, o situație asemănătoare cu cea din Rusia, unde cetățenii care nu au încredere în vaccinul Sputnik V îi plătesc pe asistenți pentru a arunca doza de vaccin și pentru a le da certificatul de vaccinare. Reporterii de la Le Parisien au fost în mai multe centre de vaccinare cu o cameră ascunsă și au relatat că, în schimbul a 300 de euro, poți primi un asemenea pașaport. În medie, durează trei luni de la data programării pentru ca un francez să fie vaccinat cu ambele doze. Contra a 300 de euro, poți primi pașaportul vaccinal fără a face nici măcar o doză. În acest fel, cadrele sanitare, care se plâng din cauza salariilor mici, pot ajunge să câștige 4000 de euro pe lună în plus. Infracțiunea se pedepsește cu amendă de peste 40.000 de euro și cu trei ani de închisoare.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.