Controversa AstraZeneca: Ai noștri cară în continuare, în timp ce alții renunță definitiv!

Publicat in Ştiri Naţionale 13 Mai 2021 677 ori
Google+ WhatsApp
Controversa AstraZeneca: Ai noștri cară în continuare, în timp ce alții renunță definitiv!
Controversa AstraZeneca: Ai noștri cară în continuare, în timp ce alții renunță definitiv!

Norvegia va renunţa definitiv la vaccinul AstraZeneca şi va menţine suspendarea pentru serul Johnson & Johnson pe care îl va folosi doar pentru cei care se oferă voluntar, a anunţat guvernul norvegian, relatează Le Figaro.

Premierul Erna Solberg a justificat aceste măsuri prin riscurile rare, dar grave de complicaţii după administrarea acestor vaccinuri, care utilizează aceeaşi tehnologie bazată pe adenovirus şi la care Danemarca a renunţat complet.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă continuarea utilizării acestora, considerând că beneficiile lor sunt mult mai mari decât riscurile.

Norvegia suspendase pe 11 martie utilizarea vaccinului AstraZeneca după apariţia cazurilor de tromboză atipică şi nu a început vaccinarea cu serul Johnson & Johnson. Chiar dacă menţine decizia de suspendare, Oslo refuză să renunţe la acest vaccin.

„Vrem să punem în aplicare stocuri de urgenţă pe care să le putem folosi dacă infecţiile cresc sau dacă există eşecuri în livrările de la alţi producători de vaccinuri", a spus premierul Solberg.

Din 135.000 de administrări făcute în Norvegia până la jumătatea lunii martie cu vaccinul AstraZeneca, au fost raportate 8 cazuri de tromboză severă, dintre care patru letale, de obicei la persoane relativ tinere şi sănătoase.

Un studiu la scară largă, realizat în Danemarca şi Norvegia, a constatat recent o uşoară creştere a frecvenţei cheagurilor de sânge la persoanele care au primit serul AstraZeneca.

Slovacia a suspendat marţi vaccinările cu prima doză de vaccin AstraZeneca, după ce a anunţat că examinează cazul unui pacient care a murit din cauza unui cheag de sânge după ce a primit serul.

„Numai persoanele care aşteaptă a doua doză sunt vaccinate în prezent cu AstraZeneca. Utilizarea serului acestei companii cu prima doză a fost suspendată", a anunțat Ministerul Sănătăţii.

Tot marţi marţi, multe state braziliene au anunţat că au suspendat vaccinarea femeilor însărcinate cu serul AstraZeneca.

În România!

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că 129.600 doze de vaccin Vaxzevria, noul nume Astrazeneca, vor ajunge joi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

Potrivit CNCAV, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

"Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino" este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman", a transmis CNCAV.

Sursa citată a precizat că până în prezent, ţara noastră a recepţionat 2.201.200 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 657.318 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.