Pierderea mirosului, întâietate la testarea COVID. De ce dispar, de fapt, gustul şi mirosul când avem coronavirus

Publicat in Ştiri Naţionale 04 Decembrie 2020 2202 ori
Google+ WhatsApp
Pierderea mirosului, întâietate la testarea COVID. De ce dispar, de fapt, gustul şi mirosul când avem coronavirus
Pierderea mirosului, întâietate la testarea COVID. De ce dispar, de fapt, gustul şi mirosul când avem coronavirus

Studiile spun că dacă ne pierdem gustul și mirosul, atunci avem o formă ușoară a bolii COVID-19. Medicul ORL Remus Mihalcea ne spune de ce ne pierdem de fapt aceste simțuri când ne infectăm. Tot de la el aflăm și ce alte afecțiuni mai duc la anosmie, dar și când asociem pierderea mirosului cu Sars Co-V 2.

Pierderea mirosului este un simptom ce apare şi în alte boli, nu numai la COVID, însă în ultima vreme mulţi bolnavi care acuză acest disconfort au coronavirus, motiv pentru care ei au şi prioritate la testare şi sunt trataţi cu mare atenţie de medici.

 

"Pierderea mirosului nu apare frecvent în viroze. Am observat de la începutul lunii martie, de când ne confruntăm cu infecţia cu Sars CoV-2, că unii pacienţi acuză hiposmie sau chiar anosmia - piederea parţială sau chiar în totalitatea a mirosului.

De câteva luni, a devenit o obişnuinţă să suspectăm pacienţii care se prezintă la camera de gardă cu aceste simptome ca fiind pacienţi cu coronavirus", a spus medicul Remus Mihalcea, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Pierderea mirosului, întâietate la testare COVID
"Prin urmare, ei au prioritate la testare şi sunt trataţi special, astfel că medicii se echipează corespunzător, ca şi cum ar fi un pacient infectat", a explicat medicul ORL.

Specialistul spune că sunt şi alte afecţiuni medicale în sfera ORL, la care ne pierdem gustul şi mirosul, precum polipoza nazală, rinita cronică, deviaţiile de sept.

Când asociem pierderea mirosului cu COVID
În cazul COVID, revenirea gustului sau a mirosului se face într-un timp carediferă de la o persoană la alta.

"Am întâlnit persoane care încep să-şi recapete mirosul după 10-12 zile de la debutul bolii, dar sunt persoane care nu şi-au recăpătat mirosul nici după trei luni", atenţionează medicul.

De ce ne pierdem gustul şi mirosul la COVID
Întrebat de ce ne pierdem gustul şi mirosul când ne îmbolnăvim de COVID, medicul a spus că încă se studiază acest lucru.

"Este cert că este o afectare nervoasă a nervilor olfactivi, dar nu avem încă foarte mult detalii în acest sens în literatura de specialitate", explică dr. Remus Mihalcea.
Specialistul mai spune că bolnavii de coronavirus care îşi pierd mirosul fac o formă mai uşoară a bolii, însă aceasta este doar o constatare a medicilor pe baza cazurilor pe care le-au avut. Deocamdată nu există dovezi ştiinţifice în acest sens.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.