Australienii, descoperire REVOLUȚIONARĂ: extrag apă potabilă din mare. Soluția, viabilă și în România

Publicat in Ştiri Naţionale 13 August 2020 565 ori
Google+ WhatsApp
Australienii, descoperire REVOLUȚIONARĂ: extrag apă potabilă din mare. Soluția, viabilă și în România
Australienii, descoperire REVOLUȚIONARĂ: extrag apă potabilă din mare. Soluția, viabilă și în România

Cercetătorii australieni au inventat un mecanism care să transforme cantităţi mari de apă de mare în apă potabilă. Ionel Humelnicu, profesor la Facultatea de Chimie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, spune că descoperirea este una viabilă şi chiar mai ieftină decât cele de până acum.

70 la sută din suprafaţa Pământului este acoperită de apă, dar nu toată această apă poate fi băută, iar printre cei mai îngrijoraţi de situaţia aceasta sunt australienii.

Potrivit unui studiu al World Resources Institute, Australia ar putea intra într-o criză de apă în 2040. Aşa că cercetătorii de la Universitatea Monash au gândit un filtru care să transforme repede o cantitate mare de apă din mare, în apă potabilă.

Nici România, care are 60 % dintre apele minerale din Europa, nu e tocmai ferită de o posibilă criză a apei potabile, iar metoda australienilor ar putea fi de ajutor.

Profesorul Ionel Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi explică de ce este atât de valabilă e metoda australienilor și pentru noi.

„Ceea ce au găsit cercetătorii australieni este un mecanism viabil deoarece aceste structuri teatraedrice reticulare utilizează nişte molecule care au o structură 3D cu multe goluri în interior. Au modificat aceste goluri în aşa fel încât să reţină moleculele de apă. În aceste structuri care sunt utilizate de către cercetătării australieni, au luat şi au combinat două structuri deja utilizate. Ceea ce au găsit dumnealor pare viabil. Este un pas înainte şi în acelaşi timp, dacă până acum acest proces de desalinizare a apei de mare era unul foarte costisitor, din ceea ce spun dumnealor acolo de această dată, costurile sunt foarte reduse”, a explicat prof. Humelnicu.

Din punct de vedere financiar şi a timpului foarte scurt, metoda ar fi una revoluţionară, spune profesorul.

„Celelalte metode - desalinizarea clasică prin încălzire şi concentrare şi filtrare durează foarte mult, foarte multă energie este consumată pentru evaporarea apei şi concentrare, iar tehnologia de osmoză iarăşi are anumite probleme chiar şi din punct de vedere chimic şi sunt aceste procedee sunt foarte costisitoare din punct de vedere energetic”, a spus prof. Humelnicu, el fiind și prodecanul Facultăţii de Chimie din Iaşi.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.