Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”

Publicat in Ştiri Naţionale 07 Iulie 2020 1006 ori
Google+ WhatsApp
Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”
Pacienții cu Covid-19 se externează pe bandă rulantă. Medic: „Oamenii nu respectă regulile”

Până să fie dezbătut şi votat în Parlament noul proiect de lege care să permită internarea şi carantina, bolnavii de Covid 19 - unii cu simptome - se externează pe bandă rulantă din spitale.

Şi locurile de carantină încep să se golească. Pentru că situaţia tinde să devină gravă, medicii îi avertizează pe toţi că dacă nu stau izolaţi le pot face rău celor din jur. În tot acest timp boala continuă să se răspândească în România. Doar în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 397 de cazuri noi şi numărul celor internaţi în secţiile de terapie intensivă a crescut iar.

Un bărbat de 31 de ani din Bucureşti a fost diagnosticat cu infecţia Covid 19 săptămâna trecută. Nu mai avea simptome, aşa că după doar 4 zile petrecute în spital a cerut să fie lăsat acasă chiar dacă are un bebeluş.

Bărbatul spune că a lucrat de acasă încă de când a început starea de urgenţă şi că a respectat regulile tocmai pentru a-l proteja pe cel mic. În aceste condiţii nu ştie de unde a luat boala. Când a plecat din spital, şi-a asumat că va sta în izolare.

De la publicarea în MO a deciziei CCR au fost externaţi la cerere aproape 400 de pacienţi pozitivi cu infecţia covid 19. Unii dintre ei chiar cu simptome. În condiţiile în care specialiştii spun că în prezent rata de răspândire este de 1,2, dacă doar 10 dintre aceşti bolnavi nu respecta izolare apot îmbolnăvi alte 12 persoane, care la rândul lor pot transmite virusul către cel puţin 14 oameni. Şi asta pentru că în continuare vorbim de un virus foarte contagios care se transmite inclusiv pe calea aerului.

Dr. Virgil Musta: „Se crede că virusul e mai contagios, de fapt contagiozitatea se datorează că oamenii nu respectă regulile de protecţie şi măsurile de protecţie. Persoane care au suferit mult că au stat în urgenţă izolaţi şi acum explodează, nu mai pot să fie raţionali să respecte regulile. Peste tot în lume unde nu se respectă aceste reguli creşte numărul de cazuri. Dacă nu avem responsabilitate şi solidaritate, pentru că trebuie să avem şi solidaritate, trebuie să iei în calcul şi pe prietenul tău şi pe vecinul tău şi pe părinţii tăi care pot să se îmbolnavească şi pot să evolueze sever.”

În plus, tot în baza deciziei Curţii Constituţionale au putut să plece din centrele de carantină inclusiv cei care au ajuns acolo pentru că, fiind suspecţi, nu au stat izolaţi la domiciliu.

Dan Tudorache, primarul sectorului 1: „Au plecat cam 60 de persoane. Curtea Constituţională le permite. Trebuie modificată legea şi atunci avem alte pârghii asupra lor, să o modifice cât mai repede.”

Guvernul a trimis către Parlament proiectul de lege care prevede în ce condiţii oamenii vor fi obligaţi să stea internaţi, în izolare sau carantină. Parlamentarii vor începe dezbaterile încă de miercuri.

De la începutul pandemiei în România au fost confirmate cu coronavirus 29620 de persoane. 1799 au decedat.

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.