Primarii penali ai Prahovei. Episodul 9: Radu Gheorghe, edil in comuna Sângeru

Publicat in Primarii penali 20 Martie 2016 9976 ori
Google+ WhatsApp
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 9: Radu Gheorghe, edil in comuna Sângeru
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 9: Radu Gheorghe, edil in comuna Sângeru

Ne aflam in an electoral, iar partidele urmeaza sa inceapa turul de forta in randul localnicilor, avand la baza promisiuni si sacose pline cu bunatati. Tocmai de aceea, ziarul nostru a inceput campania intitulata "Primarii penali ai Prahovei", in care veti descoperi informatii noi si vechi despre toti edilii care au avut probleme cu legea, sub o forma sau alta.

 

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 1: Constantin Nitoi, edil in Manesti

 

In episodul de astazi, ne vom aduce aminte de momentele in care edilul comunei Sângeru s-a intersectat cu legea, incalcand-o.

Prima consemnare in acest sens dateaza inca din 2012, mai exact din perioada alegerilor locale din vara, cand primarul Radu Gheorghe a fost prins in timp ce distribuia bani alegatorilor, fiind acuzat ulterior pentru dare de mita electorala.

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 5: Danelus Costea, edil in Slanic

Informatii de background, 2012:

"Polițiștii prahoveni instrumentează un dosar penal în care mai multe persoane sunt acuzate că au dat mită electorală în ziua votului. Potrivit unui comunicat de presă emis de IJP Prahova împotriva a șase persoane a fost începută urmărirea penală. Suspecții ofereau sume de bani, câteva sute de mii de lei vechi pentru cumpărarea unui vot, și îi transportau pe alegători la secțiile de votare.
În urma unei investigații făcute de publicația Ziarul Oval, a reieșit faptul că primarul comunei Sângeru, Radu Gheorghe, membru PDL, a oferit bani alegatorilor in scopul obtinerii unui rezultat avantajos la algeri. Dacă vor fi găsiți vinovați de instanța de judecată, cei implicați riscă până la cinci ani de închisoare."

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 4: Radu Ion, edil in Baltesti

Declarat incompatibil de ANI, in 2015:

In luna  ianuarie 2015, ANI a dat publicităţii un comunicat de presă referitor la „existenţa stării de incompatibilitate”, în cazul primarului comunei Sângeru, Radu Gheorghe, în privinţa căruia inspectorii de integritate au constatat că, în perioada mandatului trecut, respectiv între 21 iunie 2012 şi 7 iunie 2014, acesta ar fi deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de reprezentant al unei întreprinderi familiale, respectiv în cadrul Întreprinderii Familiale Radu V. Gheorghe Divertis 2.


Agenţia Naţională de Integritate precizează că, astfel, Radu Gheorghe a încălcat dispoziţiile legale, conform cărora „funcţia de primar este incompatibilă cu calitatea de comerciant persoană fizică”.

Potrivit celor de la ANI, primarul din Sângeru a fost informat în legătură cu declanşarea procedurii de evaluare, cu elementele identificate, precum şi în legătură cu drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Radu Gheorghe a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 3: Ciprian Statescu, edil in Baicoi


Agenţia Naţională de Integritate arată, de asemenea, că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, astfel că acea persoană faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Tupeu de borfas

Cu toate ca ancheta ANI a scos la inveala starea de incompatibilitate a primarului comunei Sangeru, acesta din urma a considerat ca este prea bun pentru a se supune legii, astfel incat, dupa ce a primit somatia din partea autoritatilor, a ales sa dea in judecata Agentia Nationala de Integritate.

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 2: Vasile Dorian Botoaca, edil in Comarnic

"Radu Gheorghe, primarul comunei prahovene Sîngeru, a atacat în instanță decizia Agenției Naționale de Integritate care a constatat existența stării de incompatibulitate în cazul acestuia.", se arata intr-un articol din presa locala aparut in luna aprilie 2015.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.