Primarii penali ai Prahovei. Episodul 4: Radu Ion, edil in Baltesti

Publicat in Primarii penali 19 Februarie 2016 Actualizat: 20 Februarie 2016 12541 ori
Google+ WhatsApp
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 4: Radu Ion, edil in Baltesti
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 4: Radu Ion, edil in Baltesti

Ne aflam in an electoral, iar partidele urmeaza sa inceapa turul de forta in randul localnicilor, avand la baza promisiuni si sacose pline cu bunatati. Tocmai de aceea, ziarul nostru a inceput campania intitulata "Primarii penali ai Prahovei", in care veti descoperi informatii noi si vechi despre toti edilii care au avut probleme cu legea, sub o forma sau alta.

 

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 1: Constantin Nitoi, edil in Manesti

 

In episodul de astazi, "invitatul special" al rubricii este Radu Ion, primar in Balesti, in privinta caruia nu exista aspect al legii pe care sa nu-l fi incalcat. De la frauda electorala, "combinatii" cu persoane dubioase (camatari), furt din banii publici si pana la abuz in functie, presiuni si santaj la adresa angajatilor Primariei. Sa le luam pe rand:

CAP-ul comunei, vandut la camatari

În 2008, o parte a fostului CAP din comuna Bălţeşti a fost închiriat de către primărie unui crescător de animale, Vasile Dragomir. Contractul a fost semnat pe 10 ani, deci până în 2018, chiriaşul, dacă plătea la timp şi nu încălca prevederile din contract ar fi trebuit să stea liniştit. Asta în teorie. În practică lucrurile stau altfel. Şi asta venind din partea proprietarului fostului CAP, adică a Primăriei Bălţeşti condusă de primarul Ion Radu (foto). Care a vândut CAP-ul lui Liviu Tudoran, un personaj interesant despre care noi am mai scris că a fost arestat pentru cămătărie şi infracţiuni cu violenţă.

Un antecontract care generează probleme. Pentru chiriaş...


Toate au fost bune şi frumoase pentru Vasile Dragomir până pe 13 decembrie 2013. Atunci, fără a fi anunţat, Primăria Bălţeşti a făcut un antecontract de vânzare-cumpărare cu Georgeta Tudoran (soţia lui Liviu Tudoran), moment în care aceasta plăteşte Primăriei Bălţeşti, reprezentată de primarul Ion Radu, suma de de 108.750 de lei.


Cu banii luaţi, dar cu un chiriaş pe o parte din spaţiu, primarul trebuia să găsească o soluţie, mai ales că vânzarea trebuia să se facă mai devreme de 2018 când expira contractul de închiriere dintre Vasile Dragomir şi Primăria Bălţeşti. Şi aşa au început presiunile pe chiriaş. Cum se obişnuieşte întâi a fost luat prieteneşte de primar. Discuţii faţă în faţă poate o ceda. După o perioadă de aşa zise negocieri, Primăria Bălţeşti a trecut la atac. După şase ani în care Primăria nu a trimis niciodată vreun control, Vasile Dragomir s-a trezit cu o hârtie semnată de Ion Radu prin care este anunţat că va primi un control din partea Primăriei Bălţeşti, acţiune care, chipurile, nu era decât un control periodic. Care probabil, la Bălţeşti se face o dată la şase ani. Controlul s-a efectuat după o dispoziţie dată de primar pe 19 iunie 2014. Reprezentanţii primăriei au venit, au constatat ce era de constatat şi au plecat. Fără să facă un proces verbal la faţa locului, fără să-l informeze pe chiriaş despre ce au descoperit, fără ca acesta să semneze vreo hârtie în care ia  cunoştinţă de neregulile găsite de onorata comisie.


Primăria Bălţeşti, mama Omida a administraţiei


Pe 3 iulie 2014, adică la opt zile distanţă, apare şi procesul verbal prin care comisia primăriei găseşte o serie de nereguli în spaţiul respectiv de la fostul CAP. La finalul procesului verbal apare menţiunea că Vasile Dragomir a fost sancţionat şi de ISU Prahova şi de Garda de Mediu Prahova. Pentru aceleaşi nereguli constatate. Numai că Vasile Dragomir a primit controlul celor de la ISU Prahova pe 11 iulie, la nouă zile distanţă de la întocmirea procesului verbal făcut de Primărie. Când a primit o amendă de 100 de lei pentru nereguli la extinctoare, pe care a plătit-o. 
La finalul articolului găsiţi atât procesul verbal făcut de Primăria Bălţeşti pe 3 iulie 2014 în care este specificat că Vasile Dragomir a fost amendat de ISU cât şi documentele de control ale ISU întocmite ulterior datei de 3 iulie 2014.
Se pare că la Primăria Bălţeşti lucrează cu viziuni în viitor sau, mai degrabă, procesul verbal a fost antedatat, el fiind făcut după vizita celor de la ISU. Garda de Mediu n-a mai apucat să vină în control.

Procesul verbal, argument pentru reziliere


Pe 18 iulie s-a făcut o şedinţă de Consiliu Local unde s-a discutat rezilierea unilaterală a contractului de închiriere.


Primarul Ion Radu, pentru a convinge consilierii să voteze, citeşte procesul verbal al comisiei. Cel întocmit pe data de 3 iulie. De asemenea pretinde că mai mulţi cetăţeni sunt deranjaţi de animalele lui Dragomir Vasile care trec pe drumul local.


La întrebarea unui consiler despre ce se va întâmpla cu grajdurile dacă acest contract se va rezilia, primarul răspunde că se va găsi o modalitate, deşi aceste spaţii erau ca şi vândute încă din decembrie 2013, prin un antecontract între Primărie şi Georgeta Tudoran.


Consilierii votează pentru rezilierea unilaterală a contractului. La punctul diverse ia cuvântul soţia lui Vasile Dragomir care le explică celor prezenţi că ISU a dat doar amendă minimă, iar DSV Prahova, la ultimul control, a făcut aprecieri pozitive. Dragomir Vasile nu a mai fost lăsat să ia cuvântul.
După ce s-a văzut scăpat de chiriaş, Ion Radu, primarul din Bălţeşti, semnează pe 22 august contractul de vânzare cumpărare a fostului CAP din comună. Georgeta Toader virează restul de bani, în momentul când s-a semnat actul.

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 2: Vasile Dorian Botoaca, edil in Comarnic

Cine este Georgeta Tudoran


Georgeta Tudoran este soţia lui Liviu Tudoran, numele acestuia apărând şi în contracul de vânzare-cumpărare. În 2010 poliţia anunţa printr-un comunicat de presă arestarea  cămătarului Liviu Tudoran din Bălţeşti. Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Eduard Bugeac, acelaşi procuror care l-a arestat şi pe cămătarul Gogoaşă din Băicoi, Tudoran era acuzat de trei infracţiuni de şantaj, trei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, o infracţiune de complicitate la înşelăciune, fapte săvârşite pe raza judeţului nostru în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010.

La scurt timp şi Marin Tudoran, fratele lui Liviu, era reţinut de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, fiind acuzat în două cauze de şantaj şi ameninţare respectiv vătămare corporală şi ultraj contra bunelor moravuri. Instanţa de judecată a hotărât cercetarea sa în stare de libertate, dupa cum scria la inceputul anului trecut ZiarulIncomod.ro.

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 3: Ciprian Statescu, edil in Baicoi

 

"A votat primarul in locul meu"

In 2014, Politia Prahova a intocmit dosar penal pe numele primarului din comuna Baltesti, in cauza efectuandu-se cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de pentru frauda electorala.

Presedintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Prahova, Corneliu Sologon, a declarat ca la BEJ a fost primita o sesizare din partea PRM in care se arata ca un cetatean a mers la vot in comuna Baltesti si a intrebat, in sectie, in mod public, cum se voteaza.

Conform sesizarii, primarul comunei, Radu Ion, care se afla in respectiva sectie, a luat buletinul de vot si stampila din mana alegatorului, votand in locul acestuia.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Georgian Dragan, a precizat ca pe numele primarului Radu Ion a fost intocmit dosar penal pentru frauda electorala.

De asemenea, sunt efectuate cercetari si cu privire la o sesizare in care se arata faptul ca, la Podenii Noi, trei masini ale Politiei Locale transporta alegatorii la vot.

Secretarul comunei, concediat ilegal de primarul Radu Ion

Secretarul comunei Bălţeşti, Marinela Băcanu, îl acuză pe primarul Radu Ion că a concediat-o ilegal, cu încălcarea statutului funcţionarului public, după nenumărate presiuni exercitate asupra sa şi familiei. În replică, edilul respinge toate acuzaţiile şi susţine că funcţionarul nu şi-a respectat atribuţiile de serviciu, dupa cum informa Observatorul Prahovean in 2014.

"Scrisoare deschisa In atentia OAMENILOR din Romania, indiferent de varsta, avere, cultura ...

Subsemnata Bacanu Marinela Elena, secretar al comunei Baltesti, judetul Prahova, din luna aprilie a anului 2013, cand am fost numita in functia publica de conducere de secretar, ca urmare a participarii mele la concursul de promovare organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, la data de 19.04.2013, la care am fost declarata admisa, cu nota finala 8,86, va prezint o speta, pentru dezbatut si tras invataminte.
Incepand cu luna iulie a anului 2013, domnul Radu Ion, in calitate de primar al comunei Baltesti, a incercat in nenumarate feluri indepartarea mea din functia de secretar, cerandu-mi demisia si exercitand presiuni asupra mea si a familiei mele, pentru ca sa renunt la functia publica ocupata.
Sicanele si presiunile la care am fost supusa in perioada iulie 2013 – ianuarie 2014    s-au materializat in diferite incercari de a ma impiedica sa imi exercit atributiile si sarcinile de serviciu, atat din partea domnului primar, cat si din partea viceprimarului Parvan Stelian si doamnei sef birou financiar - contabil Casandra Carmen Vasilica.
Prezint pe scurt, cu titlu strict exemplificativ,  numai o parte din problemele aparute in decursul ultimelor 8 luni in care am ocupat functia de secretar al comunei Baltesti, judetul Prahova:
-Nu mi-au fost eliberate ordine de deplasare pentru deplasarile efectuate in afara institutiei, in interes de serviciu si in exercitarea atributiilor de serviciu, inerente functiei pe care o ocup;
-Mi-a fost blocata din luna august 2013 cartela SIM a telefonului meu de serviciu, al carei numar alocat era cunoscut publicului, institutiilor publice si celorlalte persoane in drept, ca fiind numarul secretarului comunei Baltesti.
Asta in situatia in care, colegi aflati in concediu de maternitate pentru 1 an, 2 ani, vorbesc la telefonul platit de Primaria Baltesti, fara nici o limita de credit. Mai mult chiar, persoane straine institutiei vorbesc pe numere de telefon alocate angajatilor primariei.
-Nu mi-au fost asigurate conditiile minime de desfasurare a activitatii mele: faxul, copiatorul, imprimanta, nu au functionat o lunga perioada de timp;
-Nu mi-au fost asigurate conditiile minime de confort termic pe timp de iarna, biroul in care eu imi desfasuram activitatea fiind singurul neincalzit din toata institutia, si asta din cauza faptului ca, caloriferele au fost blocate si telecomanda de la aparatul de aer conditionat inlocuita cu una defecta.
La inceputul sezonului rece m-am adresat domnului viceprimar Parvan Stelian cu rugamintea sa-mi trimita pe cineva sa aeriseasca caloriferele din biroul meu, pentru ca nu se mai incalzeau. Domnul viceprimar Parvan Stelian a trimis doi colegi de la compartimentul administrativ sa aerisesca caloriferele cu o ranga si-un baros.

Am sesizat ITM Prahova, care a efectuat in perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014 doua controale la Primaria comunei Baltesti, in urma carora au sanctionat institutia contraventional, asa cum reiese din adresa nr. 4541/251/10.02.2014.

Tot acestia au dispus, “ca masura imediata, luarea tuturor actiunilor care se impun pentru asigurarea unui microclimat corespunzator”.
O masura foarte buna, dar venita tarziu pentru mine, care am tremurat in birou de la inceputul sezonului rece pana in data de 29.01.2014, cand am fost data afara.

Si nu institutia trebuia sanctionata, ci conducerea acesteia, in speta primarul Radu Ion si viceprimarul Parvan Stelian.
In toata perioada rece, am solicitat in Consiliul local Baltesti, sprijinul domnilor consilieri, pentru rezolvarea problemei caldurii din biroul meu.
Nu numai ca nu l-am primit, dar acestia nu mi-au calcat niciodata pragul biroului. E de inteles, era mult prea rece pentru ei! Plictisita probabil de problema mea, prezentata in fiecare sedinta de consiliu, doamna consilier local Istratescu Simona, mi-a gasit rapid rezolvarea problemei, intr-un mod demn de Consiliul local Baltesti.  Am inregistrat-o, si vreau s-o auda toata tara. Asa gandesc oamenii care ne hotarasc destinul. Ne mai miram ca nu avem nici un viitor!!

Declaratie de avere fabuloasa, dar incompleta...

Poate cel mai interesant capitol din declaratia de avere depusa de primarul din Baltesti il reprezinta conflictul de interese autodenuntat negru pe alb. Dupa cum se arata in formularul completat in 2008 (ultimul depus), Radu Ion ocupa functia de director general al unei societati comerciale, in vreme ce sotia sa este directorul executiv al aceleiasi firme, RAEDY CON IMPEX SRL. Societatea a incasat venituri inclusiv in 2014 si probabil incaseaza si astazi, primarul aflandu-se, evident, in incompatibilitate cu functia de primar.

Bolidul de 100.000 de euro nu apare in declaratia de avere

In luna noiembrie a anului trecut, primarul Radu Ion si-a facut aparitia la o sedinta a primarilor la volanul unui BMW X5 M, a carui valoare ajunge la peste 100.000 de euro. Persoane din anturajul primarului ne-au confirmat bolidul ii apartine si ca ar fi rezultatul unor asocieri dubioase cu indivizi certati cu legea. Este de notorietate in Baltesti faptul ca primarul Ion serveste interesele anumitor grupuri infractionale,  intre acestia existand afaceri vechi pe banii comunei. Detalii despre masina de 100.000 de euro, aici.

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.