Primarii penali ai Prahovei. Episodul 3: Ciprian Statescu, edil in Baicoi

Publicat in Primarii penali 16 Februarie 2016 Actualizat: 20 Februarie 2016 8027 ori
Google+ WhatsApp
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 3: Ciprian Statescu, edil in Baicoi
Primarii penali ai Prahovei. Episodul 3: Ciprian Statescu, edil in Baicoi

Ne aflam in an electoral, iar partidele urmeaza sa inceapa turul de forta in randul localnicilor, avand la baza promisiuni si sacose pline cu bunatati. Tocmai de aceea, ziarul nostru a inceput campania intitulata "Primarii penali ai Prahovei", in care veti descoperi informatii noi si vechi despre toti edilii care au avut probleme cu legea, sub o forma sau alta.

 

Citeste si: Primarii penali ai Prahovei. Episodul 1: Constantin Nitoi, edil in Manesti

In episodul de astazi, "invitatul special" al rubricii noastre este nimeni altul decat Ciprian Statescu, edilul din Baicoi. Trebuie sa precizam faptul ca, de cand am anuntat inceperea campaniei "Primarii penali ai Prahovei", zeci de cititori ne-au asaltat cu mesaje in care ne intrebau cand vom publica episodul dedicat lui Statescu. Asadar, pentru ca multi au asteptat, sa incepem!

Despre Ciprian Statescu stim ca face parte din gasca PDL si a fost "aghiotantul" Robertei Anastase. Nu vom comenta transferul sau, ca om de dreapta, la UNPR - partid de stanga, aceasta mutare fiind exclusiv un gest disperat prin care spera ca va reusi sa scape de puscarie.

Problemele cu legea ale edilului din Baicoi au inceput odata cu preluarea mandatului in fruntea Primariei si nu s-au incheiat nici pana in ziua de azi. Nu pentru ca DNA-ul sau ANI s-ar misca greu cu anchetele, ci pentru ca Statescu nu rezista o saptamana fara sa fure din banul public.

Astfel, in 2012, Ciprian Statescu a fost luat in vizor de ANAF pentru nereguli fiscale. Pe langa problemele administrative, bunurile familiei Statescu au fost puse sub sechestru pentru datorii la stat.

Achizitiile publice si modul in care s-au atribuit contractele de servicii, de lucrari sau de furnizare de produse, dar si nereguli constatate la incasarea anumitor taxe locale fara temei legal la Primaria Baicoi au fost luate la puricat de catre inspectorii Compartimentului de Control al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice Locale Prahova.

Verificarile efectuate la primaria orasului condus de catre primarul PDL Ciprian Statescu s-au soldat cu adrese catre Garda Financiara si catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Ca urmare, acestea vor fi obligate sa controleze – pe de o parte - modul de incasare a taxelor in targul saptamanal administrat de catre Primaria Baicoi (care nu detine autorizatie pentru comercializarea de materiale lemnoase si nu este inregistrat sanitar-veterinar) si, pe de alta parte, ANRMAP sa verifice si sa dispuna masurile care se impun impotriva primariei orasului prahovean pentru achizitii directe care nu au respectat normele legale in vigoare.

Potrivit reprezentantilor ANAF, in cazul cumpararii prin metoda de achizitie directa a unui sistem de supraveghere video pentru punctele de interes aflate pe domeniul public al orasului Baicoi, valoarea achizitiei a fost de 78.496,59 de lei, depasind astfel echivalentul in lei al sumei de 15.000 de euro, ceea ce inseamna ca s-au incalcat prevederile legislatiei in domeniul achizitiilor publice prin cumparare directa. Mai mult decat atat, achizitionarea sistemului de supraveghere video a fost realizata "fara a fi efectuat un studiu de piata in vederea stabilirii unei oferte cat mai avantajoase din punct de vedere financiar".

In aceasta privinta, de fapt, Primaria Baicoi a incheiat doua contracte de lucrari, cu aceeasi societate – SC Microcip Electronics SRL Campina – si la aceeasi data. Este vorba despre contractul nr. 11487/6.12.2010 si despre contractul nr. 11484/6.12.2010, ambele incheiate prin atribuire directa, insa doar al doilea cu depasirea pragului legal de 15.000 de euro, echivalent in lei, stipulat in legislatia achizitiilor publice.

Reprezentantii ANAF au aratat, in urma verificarilor efectuate la Primaria Baicoi, persoanele care se fac responsabile de neregulile constatate, printre care la loc de frunte se afla Ciprian Gheorghe Statescu, primarul orasului si ordonatorul principal de credite, se arata intr-un articol apartinand Ziarului Prahova.

Relatie avantajoasa cu Hidro Prahova

Incepand din anul 2009 si pana in august 2012, primarul orasului Baicoi, Ciprian Statescu, a avut de incasat o gramada de bani dintr-un contract de inchiriere incheiat cu societatea Hidro Prahova. Sediul sucursalei acestei societati – operatorul judetean de apa si canalizare – a functionat intr-un imobil ce apartine familiei primarului Statescu. Asa ca, pana in luna septembrie 2012, in conturile edilului au intrat 800 de euro lunar, numai din chiria incasata de la Hidro Prahova.

S-a asigurat ca mama si sora voi trai linistite pana la adanci batraneti. Pe bani furati, desigur...

Primarul PDL Ciprian Statescu si-a "aranjat" sora, asigurandu-i un loc la Gospodarire Locala Baicoi. Informatia a fost publicata in exclusivitate de Ph-onine.ro si confirmata, ulterior, de organele de ancheta.

Astfel, sora primarului, cumva bine pozitionata in societatea mai sus amintita, a reprezentat puntea dintre banul public si buzunarele familiei, pentru ca sora lui Statescu avea calitatea de administrator al unei firme care a deservit nevoile Gospodaririi Locale. Un fel de "eu centrez, eu dau cu capul", pe banii oamenilor de rand.

In plus, în calitate de primar al oraşului Băicoi, Gheorghe Ciprian Stătescu a încheiat un contract prin care i-a închiriat surorii sale un teren aparţinând domeniului privat al oraşului, în suprafaţă de 92 mp, situat în str. Republicii, din localitate, pentru o perioadă de 10 ani.

Daca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie, in cazul primarului din Baicoi se afla doua. Nu doar sora, ci si mama, doamna Maria Statescu, patroana mare in Baicoi.

Maria Statescu are o firma de transport pasageri, pe numele ei STAMI CONS SRL, prin intermediul careia familia primarului mai baga niste bani in portofele, prin transfer din public, in privat, dar nu direct, sa nu bata la ochi, ci prin intermediul Grupului Scolar "Constantin Cantacuzino" din Baicoi.

Astfel, banii scolii ajungeau in firma doamnei Statescu. Tinand cont ca mamele sunt rude de gradul I, putem s-o prescurtam asa: Scoala X din Baicoi baga bani in buzunarul privat al primarului Statescu.

Grup Scolar "Constantin Cantacuzino" Baicoi a beneficiat ani de zile de serviciile de transport ale STAMI CONS, cursele zilnice ale elevilor fiind asigurate de masinile doamnei Maria Statescu. La vremea respectiva, STAMI CONS oferea servicii de transport mai scumpe decat taxi-urile din Bucuresti: 5,5 lei/km! Potrivit informatiilor pe care ph-online.ro le-a obtinut in exclusivitate, STAMI CONS incasa 330 de lei/zi, adica aproximativ 63.000 de lei/an, adica banii familiei Statescu din bugetul scolii.

Ce e si mai interesant, e ca in perioada derularii contractului dintre scoala si STAMI CONS, Maria Statescu a "uitat" sa plateasca darile catre stat, in valoare de aprox. 62.000 de lei.

Pentru aceste fapte, ANAF a formulat plangere penala pe numele Mariei Statescu, mai multe bunuri ale familiei fiind, ulterior, confirscate.

Si primar, si patron

Tot în calitatea de primar, în perioada 18 martie 2011 - 21 noiembrie 2013, Gheorghe Ciprian Stătescu a îndeplinit 45 de acte materiale (contracte de achiziţii şi note comandă), prin care s-a realizat un folos material în cuantum de 2.462.664 lei, în patrimoniul unei firme cu care primarul s-a aflat în ultimii cinci ani în raporturi comerciale (derulate prin intermediul unei alte firme, al cărei unic asociat este, societate comercială care a realizat un beneficiu în valoare de 1.707.572 lei).

De asemenea, la data de 11 aprilie 2011, în calitate de reprezentant al oraşului Băicoi, Gheorghe Ciprian Stătescu a încheiat un contract cu o altă firmă, cu care în ultimii cinci ani s-a aflat în raporturi comerciale, prin intermediul societăţii comerciale 'MS 2200' SRL, al cărei asociat unic este (administrată de drept o perioadă de sora sa şi, ulterior, de mama sa), în urma căreia persoana juridică a beneficiat de un folos material în cuantum de 35.994 lei.

Totodată, în cursul lunii februarie 2012, Gheorghe Ciprian Stătescu a încheiat alte trei contracte de achiziţie publică cu firma mai sus menţionată, pentru care societatea comercială a beneficiat de un folos material în cuantum de 189.111 lei.

Pentru aceste fapte, Statescu a fost trimis in judecata si declarat incompatibil de catre Agentia Nationala pentru Integritate.

In 2013, Prefectura Prahova a fost asaltata de memorii și petiții prin care erau dezvăluite abuzurile și ilegalitățile comise de primarul orașului Băicoi. Redam cateva dintre ele:

“Vă aduc la cunoștință următoarea listă de abuzuri și ilegalități comise de primarul Stătescu Ciprian, cu rugămintea de a fi analizate și cercetate pentru a fi stopată activitatea acestui interlop.
1. Cea mai recentă este numirea surorii sale, Stătescu Elena, în funcție de șef sector și a consilierului personal Duță Viorel ca și coordonator al personalului și utilajelor. Acum două luni, primarul a venit de dimineață și ne-a prezentat-o pe sora sa ca fiind noul șef, fără minimă pregătire în domeniu, concurs pe post și rudă de gradul 1. A urmat o perioadă de amenințări, jigniri, urmăriri a lucrătorilor pentru a-i determina să răspundă la programul aberant pe care l-au impus, cu lucrări indicate de primar pe domeniile personale și ale prietenilor. Totul dublat de un inventar aiuristic cu bonuri și procese verbale pe lucrări din urmă cu cel puțin 3 ani, cu zeci de tone de motorină și benzină și materiale de construcții, scule, echipamente, piese de schimb, etc. Oamenii semnau și încă mai semnează în fiecare zi vrafuri.
2. Cercetarea lucrărilor de captare a parâiașelor și apelor pluviale pe o distanță de peste 2 kilometri, cu tubulatură de ciment armat, îngropată, pe strada Republicii, executată de oamenii Sectorului în luni de zile, asistați de 2-3 ori de doi rătăciți de la o firmă fantomă. Cine a încasat banii pentru această lucrare?
3. Buldozerele primarului care de mai mult de doi ani, că au de lucru sau nu, își fac veacul în curtea Sectorului, fiind trimise de multe ori la lucrări personale, dar plătite de primărie.
4. După ce o perioadă gunoiul rezultat din curățenia orașului a fost dus la fosta rampă (ilegal), de când d-l primar și-a achiziționat bascule, gunoiul era depozitat în curtea Sectorului lângă o habă de pază a Floriconului, de unde era transportat cu basculele personale la Boldești. Acum este depozitat într-o improvizație lângă Adăpostul de câini. Cu aceste bascule se executa orice rtransport (pietriș, asfalt, etc.) pentru că trebuie să producă. Situația lucrărilor executate de utilajele primarului este centralizată de șeful de sector, aprobată de primar și merge la caseria primăriei.
5. Construirea unui adăpost pentru câini, cu o groază de bani, tot cu firmă mascată, fără minime utilități, fără respectarea condițiilor tehnice, fără fosă pentru dejecții. Și acum, deși am aflat că au săpat o groapă de formă, dejecțiile de la câini sunt strânse în saci de plastic și trimise cu buldozerul pentru a fi îngropate pe câmp.
6. Manevrarea Târgului săptămânal din Băicoi, prin administrarea de indivizi din propria clientelă și de unde prin închirieri se aduceau bani frumoși la casierie. La Sectorul Lemnărie, din 20 de vânzători permqanenți nici unul nu eliberează factură.
7. Folosirea utilajelor, autoutilitarelor și a oamenilor atât în interes personal cât și la diverși prieteni, uneori pe perioade lungi de timp.
8. Toate cumpărăturile de materiale, scule, echipamente, piese de schimb (prin Sectorul Gospodărie – sume foartemari de bani) s-au făcut prin magazinul – depozit al surorii fostului viceprimar, actualmente fiind mutate la firma acestuia din Filipeștii de Pădure.
9. Schimbarea viceprimarului ales.
10. Lucrările la primărie sunt executate de firmele de partid în complicitate cu firmele primarului, cum ar fi pavarea trotuarelor. La lucrarea de lărgire a străzilor s-au folosit oameni de la Sectorul de Gospodărie Locală, deși aceste lucrări sunt decontate ca fiind efectuate de firmele primarului. Sesizez faptul că prin lărgirea străzii stâlpii de electrica au rămas pe partea carosabilă, devenind un pericol pentru conducătorii auto.
11. De unde parvenirea asta a primarului Ciprian Stătescu, pe care nu o controlează nimeni, case de milioane de euro, pământuri, hale industriale, mașini de lux, utilaje? Credeți că le poate justifica prin salariul de primar?
12. Minciuna și mita din campaniile de alegeri sub toate formele și aspectele posibile.
Mă adresez către toate organele competente cu rugămintea de a verifica și de a lua măsuri împotriva abuzurilor făcute de primar și acoliții săi. Menționez că acest memoriu îl voi adresa și premierului Victor Ponta în speranța că ni se va face dreptate”.


In 2014, Ciprian Statescu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese.

Asa arata vila primarului Statescu:

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office