10 întrebări pentru candidaţii la Primăria Ploieşti/ Ep.2 - Graţiela Gavrilescu

Publicat in Politica 19 Mai 2016 Actualizat: 19 Mai 2016 3380 ori
Google+ WhatsApp
10 întrebări pentru candidaţii la Primăria Ploieşti/ Ep.2 - Graţiela Gavrilescu
10 întrebări pentru candidaţii la Primăria Ploieşti/ Ep.2 - Graţiela Gavrilescu
Ph-online.ro a adresat un set de 10 întrebări candidaţilor la Primăria Ploieşti. Gratiela Gavrilescu, candidatul ALDE, a vorbit despre experienţa sa profesională, proiectele pe care le propune ploieştenilor şi cele mai mari regrete.
 
 
Ph-online: 1. Care este experiența dumneavoastră administrativă?
Gratiela Gavrilescu: Sunt 12 ani de când am schimbat antreprenoriatul pe administrație, devenind viceprimar al municipiului Ploiești. Chiar îmi amintesc prima mea emisiune electorală, din 2004, cu un filmuleț de prezentare în preambul: „Grațiela schimbă chimia cu… Primăria!”
Pentru mine, ca inginer chimist și om de afaceri, nu a fost o trecere tocmai ușoară! Una era să fii propriul tău stăpân și să respecți regula jocului pe piața liberă, și alta să intri în hățișul birocratic administrativ, cu referate, vize, aprobări, termene de contestație etc.. Dar am învățat… ca pentru examen. Și, da, am și norocul de a lucra, în Primărie, cu o echipă de specialiști de nota 10, alături de care am scris, cu entuziasm, la Ploiești, ceea ce se poate numi „abecedarul” proiectelor europene.
Din 2007, am devenit deputat liberal, până în prezent, câștigând două alegeri uninominale împotriva unor bărbați puternici. În acest mandat, am avut onoarea de a fi desemnată de ALDE ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în Cabinetul Ponta.
Mandatul meu a fost relativ scurt: din decembrie 2014 și până în noiembrie 2015, însă foarte intens din perspectiva bilanțului durată-rezultate.
Și aici am trăit o experiență nouă: administrația centrală este un alt nivel! Și momentul „istoric” a fost altul: cel în care toată lumea se temea să mai semneze ceva! Orice!
Am reușit, cu legea în mână, să deblochez lucrurile și mă bucur sincer pentru asta!
Am promovat noul Cod Silvic, am dispus controale drastice la firma austriacă de care nimeni nu a avut curajul să se apropie, am insistat și am reușit ca problema protejării pădurilor să ajungă pe masa CSAT și să fie considerată o chestiune de securitate națională, am înființat Garda Forestieră, am reușit și imposibilul: am deblocat, de la 5% absorbție fonduri, la 100% proiectul de protejare a zonei costiere, grație căruia, în acest an, avem 33 de ha de plajă în plus și diguri care protejează falezele…
Am avut de învățat mult, în ceea ce privește administrația, în cele 11 luni de ministeriat, dar, de data asta, cred că și cei din minister au avut multe de învățat de la mine!
 
2. Cel mai mare reproș adus administrațiilor anterioare?
Gratiela GavrilescuÎn primul rând, nu cred că, în ultimele două mandate, se poate vorbi de o echipă coagulată în Primăria Ploiești.
Au fost înlăturați mulți profesioniști, alții au plecat din cauza salariilor și condițiilor de lucru. Au fost aduși oameni fără experiență, unii - impuși, politic, chiar pe posturi de șefi. Consiliile locale nu au ajutat cu nimic - gândiți-vă numai câte proiecte de hotărâre au fost amânate, scoase de pe ordinea de zi sau respinse numai pentru că opoziția voia să fie… în opoziție. Or, nu te poți situa în opoziție tocmai cu cetățenii orașului tău, cu cei care te-au trimis în Consiliu să ÎI reprezinți!
La Ploiești, am avut și situația specială de a rămâne fără primar, urmată de interimate contestate, de procese cu directorii…
Eu cred că toate acestea ar fi putut fi evitate dacă se aplica legea și dacă cetățenilor li se arăta respect.
Cu legea - e simplu. O citești și o aplici. Sau nu o aplici și, mai devreme sau mai târziu, plătești!
Dar faptul că, de atâția ani, ploieștenii nu au fost întrebați dacă mai vor sau nu tramvaie, dacă să cârpim autobuze vechi sau să luăm unele noi, cum să împărțim bugetul?, dacă ceea ce legea numește „consultare publică” nu a însemnat altceva, la Ploiești, decât O FORMALITATE, se plătește, iată, astăzi, de noi toți: în primul rând, de noi, toți ploieștenii, dar și de noi, candidații, în care oamenii și-au pierdut încrederea.
Ultima dovadă că ceea ce vă spun este real: actualul Consiliu Local mai este în funcție doar trei săptămâni. Nu vi s-ar părea o dovadă de bun-simț față de cetățeni să se rezume la a adopta doar acele hotărâri care să asigure funcționarea sistemului și nu unele cu bătaie pe termen lung?
Nu ar fi corect față de electorat să îi respecți opțiunea pe care o va avea pe 5 iunie și viitorii consilieri aleși și viitorul primar să vină în fața lor și să le propună, prin referendum dacă este cazul!, proiecte pe termen lung, cu impact major asupra vieții comunității?
Eu așa văd lucrurile! Actualii consilieri PNL - nu!
 
3. Care sunt, in viziunea dumneavoastră, cele mai mari probleme cu care se confruntă municipiul Ploiești?
Gratiela GavrilescuFiecare domeniu pe care l-am abordat în programul meu electoral „Cele 110 măsuri pentru Ploiești” reprezintă o prioritate. Primul dintre ele - sistemul sanitar. Îi rog pe ploieșteni să îl citească și, dacă voi deveni primar, să mă ajute să îl completez și să îl îndeplinim împreună!
 
4. Prima măsură pe care o veți lua, în cazul în care veți fi aleasă primar
Gratiela GavrilescuVoi pune la punct modul în care vom lucra în Primărie: pornind de la principii și până la circuitul documentelor. Apoi, voi aplica, punct cu punct, ce promit prin programul electoral.
 
5. Câte zile de campanie ați petrecut pe stradă, până acum, și cât de importante vi se par întâlnirile cu ploieștenii?
Gratiela GavrilescuAș începe cu precampania, mulțumindu-le pentru încredere concitadinilor mei care mi-au susținut candidatura pentru funcția de primar și colegilor mei din ALDE, pentru funcțiile de consilieri locali și județeni!
Lor le datorez și multe dintre măsurile incluse în programul meu electoral, pentru care le sunt recunoscătoare.
Întâlnirile cu concitadinii mei, acum, în campanie, sunt nu importante, ci extrem de importante, atât pentru mine și colegii mei candidați ALDE la consiliile local și județean, dar și pentru ploieșteni, care au, astfel, posibilitatea să se informeze, ”la sursă”, care este oferta noastră electorală, să o compare cu a contracandidaților noștri și, pe 5 iunie, să poată vota responsabil, în cunoștință de cauză.
 
6. Tineretul sau persoanele vârstnice? Care dintre categorii considerați că trebuie avantajate mai mult? Până acum, cine a fost dezavantajat de fostele administrații?
Gratiela GavrilescuȘtiți ceva? Cred că deja am vorbit prea mult despre ce a fost și ce este. Despre ce nu se mai poate schimba.
La această întrebare, o să vă răspund gândindu-mă la viitor, așa cum este prefigurat în „Cele 110 măsuri pentru Ploiești”: sănătate, afecțiune, grijă, siguranță, respect…
 
7. Cum vedeți Ploieștiul peste 4 ani, în cazul în care câștigați alegerile?
Gratiela GavrilescuUn oraș în care o să fiu fericită că trăiesc, pregătit, „la cheie” pentru o nouă etapă în evoluția sa.
 
8. Ce va reproșați din trecutul profesional?
Gratiela GavrilescuMi-aș fi dorit, ca ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ca, după înființarea Gărzii Forestiere să o și văd în acțiune, să pot duce lucrurile până la capăt.
Dar acesta este un regret personal, nu un reproș pe care să mi-l fac, pentru că nu din cauza mea lucrurile au luat turnura pe care o știm…
 
9. Pe cine ați vota pentru Primăria Ploiești, dacă nu ați fi candidat?
Gratiela GavrilescuCandidatul ALDE, desigur, pentru că eu sunt liberală!
 
10. Exista vreun politician din Prahova (exclus colegii de partid) pe care îl admirați? De ce?
Gratiela Gavrilescu: Da. Pe domnul Mircea Ionescu Quintus, pentru valoarea sa de simbol al liberalismului și ca reprezentant al unei familii de liberali autentici, care au știut să scrie istorie. Îi doresc sănătate și putere!
 
 

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.