ATENTATE TERORISTE PARIS. Ce spus autorităţile noastre despre posibilele victime de nationalitate romana

Publicat in Politica 14 Noiembrie 2015 930 ori
Google+ WhatsApp
ATENTATE TERORISTE PARIS. Ce spus autorităţile noastre despre posibilele victime de nationalitate romana
ATENTATE TERORISTE PARIS. Ce spus autorităţile noastre despre posibilele victime de nationalitate romana

Nivelul de alertă teroristă rămâne neschimbat în România, iar printre victimele atacurilor de la Paris nu se află români, a transmis premierul interimar, în cadrul unei conferinţe de presă.

"România va sprijini în continuare lupta împotriva terorismului. Misiunea diplomatică română se află în contact permanent cu cetăţenii români şi autorităţile franceze. Nu avem confirmat oficial existenţa unor cetăţeni români pe lista victimelor. Suntem pregătiţi să ajutăm cu tot ce este nevoie. Vă pot comunica faptul că în acest moment autorităţile nu au propus modificarea nivelului de alertă teroristă, rămâne albastru - precaut. Există şi disponibilitatea Ministerului Sănătăţii, în caz de nevoie, de sprijin în preluarea unor victime ale atentatelor teroriste" a precizat Sorin Cîmpeanu, premierul interimar.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că pe lista provizorie a victimelor atentatelor teroriste de la Paris nu se află cetățeni români.

"Am activat în cursul nopții celula de criza a MAE, plecând de la informațiile care au fost semnalate în spațiul public, dar și direct ambasadei României la Paris cu privire la posibila implicare a unor cetățeni români, victime în atacurile teroriste de noaptea trecută. Misiunea diplomatică a contactat serviciul central de asistență medicală din Franța și spitalele pariziene care au primit răniți pentru a verifica dacă se află români printre victimele acestora. De asmenea, Misiunea a contactat și este în legătură directă cu celul a de criză din ministerul de Externe francez și cu celula de criză interministerială de la ministerul de Interne francez pentru a vedea lista centralizată de persoane rănite sau decedate în aceste atacuri. deocamdată, pe lista provizorie care este alcătuită în acest moment, nu există cetățeni români. Este o listă cu caracter provizoriu, prin urmare nu am în momentul acesta o informare oficială de la autoritățile franceze, o confirmare oficială că ar exista cetățeni români printre victimele atacului. Noi continuăm verificările și verificările directe la spitalele pariziene unde au fost duși răniți", a spus Bogdan Aurescu, la B1 TV.

"Vreau să condamn în mod ferm aceste atentate teroriste. Iată ca Franța este din nou lovită de un astfel de atac. După atacurile de la Charlie Hebdo din luna ianuarie, am avut la nivelul UE o discuție aprofundată cu privire la ce mecanisme și instrumente noi ar putea să fie utilizate pentru a combate eficient terorismul. Măsurile nu au fost eficiente, deci trebuie să reluăm discuțiile. România a propus în februarie crearea unei instanțe internaționale care să combată terorismul. Este nevoie de o cooperare internațională mult mai eficienta pentru combaterea terorismului", a spus Aurescu.

"Au existat destul de multe contatcte telefonice din partea unor cetețeni români, sunt peste 70 de apeluri la Ambasada României. Toate apelurie au fost soldate cu rezultate pozitive. Continuăm aceste verificări (...) inclusiv cele cu privire la jurnalistul român de la France 24. Le recomandăm cetățenilor români să citească aleretele de călătorie de pe site-ul MAE pentru ca situația poate să evolueze. Noi urmărim cu atenție alertele pe care autoritățile franceze le emit. Le recomand cetățenilor români să fie foarte prudenți cu privire la deplasările în Franța", a mai declarat Bogdan Aurescu.

 "Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Ministerul Afacerilor Externe informează că, până la această oră, nu există nicio informare oficială din partea autorităţilor franceze în acest sens", se spune în precizările MAE remise agenţiei Mediafax.

Misiunea diplomatică română a contactat serviciul central de asistenţă medicală din Franţa şi spitalele pariziene care au primit răniţi, "pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români".

"De asemenea, misiunea menţine legătura cu Celula de Criză a MAE francez şi Celula interministerială de Criză de la Ministerul de Interne francez, fiind în aşteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau rănite în atacuri.Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este pregătită să acorde asistenţă consulară", mai spune MAE.

ATAC TERORIST FRANŢA. De asemenea, la Bucureşti, MAE a activat o celulă de criză.

Cel puţin şapte islamişti au comis atentate sinucigaşe la Paris, iar altul a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, au anunţat autorităţile franceze, după atacurile teroriste soldate cu cel puţin 140 de morţi.

Un jurnalist român care lucrează la France 24 se află printre victimele atacurilor de vineri seară de la Paris, el fiind internat în stare gravă, anunţă, pe Facebook, apropiaţi ai acestuia.

"Andrei Marian Mihai este un jurnalist român care lucrează la France 24. Acum el se află în comă indusă în urma atentatelor de la Paris. Să ne rugăm pentru viaţa sa!", scrie, pe Facebook, o prietenă a jurnalistului.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.