Procurorii DNA Ploieşti au dat lovitura

Publicat in Politica 03 Noiembrie 2015 2716 ori
Google+ WhatsApp
Procurorii DNA Ploieşti au dat lovitura
Procurorii DNA Ploieşti au dat lovitura

DNA Ploieşti au emis un comunicat privind suspiciunile de corupţie in cazul APA NOVA, acuzând compania de săvârşirea următoarelor infracţiuni: luare de mită, cumpărare de influenţă, favorizarea infractorului, violarea vieţii private, evaziune fiscală, în formă continuată, spălare a banilor.


De asemenea, s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de următorii inculpaţi, aflaţi sub control judiciar:
ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada octombrie 2008 - septembrie 2013, cetăţean francez, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălare a banilor,
- violarea vieţii private;

SEMENESCU OVIDIU TRAIAN, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la spălare a banilor;

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
- complicitate la spălare a banilor.

3. În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa apărătorilor aleşi ai suspectului
LAURENT LALAGUE, cetăţenie franceză şi română, director general al S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, că faţă de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale şi pentru alte infracţiuni decât cea iniţial reţinută în sarcina sa şi anume pentru
- luare de mită,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- spălare a banilor,
- violarea vieţii private.

În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale întocmită de procurori menţionează următoarea stare de fapt:
Apa Nova Bucureşti S.A. care face parte Grupul de firme VEOLIA Franţa este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000. Printre acţionarii societăţii se află şi municipiul Bucureşti, cu un procent de 16,31%, din capitalul societăţii şi are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă şi a serviciului de canalizare în Municipiul Bucureşti.

Apa Nova Bucureşti S.A. este prima societate din România în acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat.
S.C. APA NOVA Bucureşti S.A furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziţie publică prevăzută de lege.

Cu toate acestea, În perioada 2008-2015, firmele controlate de inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au obţinut contracte în mod preferenţial şi direct, fără derularea procedurilor legale. Cea mai mare parte a serviciilor prevăzute în contracte nu ar fi fost prestate.

Contractele au fost încheiate de APA NOVA Bucureşti S.A cu firmele controlate direct de cei sus menţionaţi sau prin persoane interpuse, tocmai ca şi contraprestaţie a influenţei şi intervenţiilor făcute de aceştia, în interesul firmelor din Grupul VEOLIA, în speţă S.C. APA NOVA Bucureşti S.A, pe lângă instituţiile publice (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti).
„Căpuşarea” activităţii APA NOVA Bucureşti S.A cu diferite firme prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal, ar fi avut ca efect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti.

Concret, în perioada 2008 - 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Laurent Lalague şi inculpata Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, au dat sume importante de bani, urmare unei înţelegeri prealabile, lui Semenescu Ovidiu-Traian, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost daţi pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi S.C. APA NOVA SA Bucureşti. Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii şi directorii S.C. APA NOVA SA Bucureşti fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.

În perioada anilor 2011 – 2013, suspectul Lalague Laurent, în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, a pretins directorului general al unei firme şi a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minim 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună atribuirea de lucrări respectivei firme, de către S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti. Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui TEODOR STERIAN, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague. TEODOR STERIAN este finul lui Semenescu Ovidiu Traian şi administrator al unei alte societăţi comerciale.
În cursul anului 2015 angajaţilor S.C. APA NOVA SA li s-a impus de către directorul general Săniuţă Lavinia Teodora să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, în interesul firmelor din grupul VEOLIA. Probele administrate au relevat acţiuni de ascunderea unor documente în baza cărora au fost efectuate plăţi nelegale.. Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora a solicitat directorului financiar să ascundă un contract în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian a primit suma de 4.000.000 lei, sprijinind astfel activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.

La nivelul S.C. APA NOVA Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS STRATEGY SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau S.C. APA NOVA SA Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora.
Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic.

În perioada anilor 2011 – 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Lalague Laurent şi inculpata Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA, cu complicitatea inculpaţilor Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian şi a inculpatei Soare Giovana Maria au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă”. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia „achiziţii mărfuri”, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri.

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor, este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Inculpatei S.C. APA NOVA BUCUREŞTI S.A. persoană juridică şi inculpaţilor ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, SEMENESCU OVIDIU TRAIAN şi MOISESCU VLAD OCTAVIAN li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi noile acuzaţii, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.