Cum vrea KLAUS IOHANNIS să-şi extindă puterile. Deutsche Welle: Se iveşte noul prezidenţialism

Publicat in Politica 12 Iunie 2015 1654 ori
Google+ WhatsApp
Cum vrea KLAUS IOHANNIS să-şi extindă puterile. Deutsche Welle: Se iveşte noul prezidenţialism
Cum vrea KLAUS IOHANNIS să-şi extindă puterile. Deutsche Welle: Se iveşte noul prezidenţialism

Noua Strategie de Apărare Națională extinde foarte mult preocupările de securitate, oferind în același timp președintelui ocazia de a interveni în politicile guvernamentale, se arată într-un comentariu, publicat pe pagina Deutsche Welle. 


În articolul intitulat "Schimbarea la față a Președintelui",  se arată că "extinderea preocupărilor de securitate înseamnă și apariția unui președinte cu puteri extinse".

"Președintele Klaus Iohannis se reformulează rapid sub ochii noștri. E limpede că liberalii conlucrează și ei la planul care l-ar transforma pe Klaus Iohannis într-un președinte puternic. Președintele nu îl poate demite pe primul ministru, dar poate exercita o presiune morală constantă care să-l determine să demisioneze. Acesta ar putea fi și motivul principal pentru care PNL a anunțat recent că pune punct oricărei discuții despre Constituție.

Dar simultan cu această schimbare de ton, președintele a anunțat o nouă strategie de securitate, care îi poate pune la dispoziție pârghii de intervenție în politica guvernamentală. (...). Reiese că noua Strategie va include printre preocupările CSAȚ și ale Președintelui teme care reveneau exclusiv Guvernului. Extinderea preocupărilor de securitate înseamnă și apariția unui președinte cu puteri extinse", notează autorul articolului.

Potrivit sursei citate, "președintele a dat el însuși ca exemplu, în acest context, tema defrișărilor necontrolate" şi "este extrem de semnificativ că securitatea națională tinde să devină sinonimă cu buna guvernare":

"Mult mai probabil este că președintele Iohannis își rezervă dreptul de a interveni oricând în deciziile Guvernului și, ca să nu fie discuție, include totul în aria preocupărilor de securitate. Și nu e deloc întâmplător că lansarea acestei strategii a fost făcută exact în ziua în care premierul Ponta era complet neutralizat și inacapabil de replică. 

Prin urmare se ivește, încetul cu încetul, noul prezidențialism. (...) Președintele Iohannis se bucură încă de o mare încredere și prin urmare această consolidare a puterii proprii va fi bine primită de o mare parte a publicului. Dar să nu ne facem iluzii. În condițiile coabitării, perspectivele nu sunt deloc bune. Ne întoarcem cu pași repezi la o gravă criză politică, exact atunci când societatea crezuse că-şi regăsește ritmul. Demisia primului-ministru nu rezolvă situația decît în aparență, căci conflictul de fond se păstrează. Nimeni nu contestă, în pricipiu, prezidențialismul care este la fel de bun ca parlamentarismul european. Atâta doar că el ar trebui să aibă temeiuri constituționale limpezi."Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.