Campaniile electorale vor fi finanţate EXCLUSIV de la bugetul de stat

Publicat in Politica 24 Februarie 2015 1449 ori
Google+ WhatsApp
Campaniile electorale vor fi finanţate EXCLUSIV de la bugetul de stat
Campaniile electorale vor fi finanţate EXCLUSIV de la bugetul de stat

Comisia de Cod electoral a votat, marţi, în unanimitate, ca finanţarea campaniilor electorale să se facă de acum înainte de la bugetul de stat. De asemenea, va fi stabilit, înaintea fiecărei campanii, o limită de cheltuieli. Propunerea Comisiei de cod electoral urmează să fie înaintată celor două camere ale Parlamentului şi supusă la vot.


Finanţarea campaniilor electorale de la bugetul de stat a fost susţinută atât de PSD, cât şi de PNL.

Preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a susţinut poziţia PSD în acest sens şi a subliniat că social-democraţii susţin transpunerea în legislaţia naţională a recomandărilor grupului Greco privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.

"Rupem bariera dintre finanţatori şi politicile publice ale unui partid. Nu se mai dau bani pentru a intra pe o anumită funcţie după aceea. Există predictibilitate când împrumuţi partidul, când vei returna resursele financiare, o contabilitate mai strictă. Campaniile electorale vor fi finanţate de la stat, cu condiţia, să candidezi, să depui un număr de candidaturi la locale, la parlamentare sau la europarlamentare, consecutiv în două scrutine electorale şi suma pe care o primim se reduce cu peste 50%. Vă dau un exemplu, eu ca parlamentar trebuia să candidez într-o circumscripţie şi puteam să cheltui până la 48000de euro, la viitoarele alegeri pot să cheltui maximum 24000 de euro, dacă nu mai puţin. Cred că este un pas înainte şi foarte mulţi dintre colegii noştri vor putea să candideze la parlamentare", a declarat Zgonea.

În plus, legea va include şi sancţiuni aspre. "Este clar că vom avea şi un pachet de sancţiuni mult mai dure, aşa cum noi l-am iniţiat la finanţarea partidelor politice prin proiectul pe care îl susţine domnul deputat Drăgici în numele PSD, unde sancţiunile sunt foarte mari, nu numai administrative, ci şi cele penale", a mai spus Zgonea.

Vicepreşedintele Comisiei, Mihai Voicu, a punctat necesitatea stabilirii unui plafon de cheltuieli. "Noi propunem limitarea cheltuielilor de campanie electorală, ca sumă şi categorii de cheltuieli, concomitent cu finanţarea de la bugetul de stat. Propunem ca această finanţare să se facă nediscriminatoriu", a spus, la rândul său, Mihai Voicu, punctând că PNL a identificat şase categorii de cheltuieli de campanie care să poate fi finanţate şi decontate. Acestea sunt cheltuieli legate de media, identitate vizuală a partidului, materiale pentru informare, campania on-line, cercetări sociologice şi organizare de evenimente.

Voicu a mai susţinut că fiscalizarea cheltuielilor de campanie va fi foarte benefică, întrucât decontările nu se vor putea face fără a avea actele în regulă.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.