Klaus Iohannis e aspru criticat în Germania

Publicat in Politica 16 Ianuarie 2015 4824 ori
Google+ WhatsApp
Klaus Iohannis e aspru criticat în Germania
Klaus Iohannis e aspru criticat în Germania

Apar primele reacții în urma gafei președintelui Klaus Iohannis care, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, a publicat pe Facebook un citat trunchiat aparținând poetului.

 

Iohannis ”a căzut victimă curentului, care îl serbează pe Eminescu într-o atmosferă de ignoranţă pioasă. (...) Gestul preşedintelui nu face bine nimănui. A-l omagia pe Eminescu, cu citări trunchiate îl falsifică pe autor şi îl face de nerecunoscut, iar publicul larg continuă să fie încurajat în cultul său idolatru.”, susține jurnalistul Horaţiu Pepine, într-un articol publicat pe site-ul DW în limba română.

Președintele a citat un fragment dintr-un articol publicat în ziarul Timpul în 1881: ”A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate sau un monopol special, ci o datorie pentru orice cetăţean al acestui stat.” Din citatul original au fost eliminate însă unele fragmente care dădeau sensul ințial al textului prin care Eminescu îi critica pe ”grecoteii” liberali ai vremii, ”d-nii Cariagdi şi Carada”

Astfel, jurnalistul susține că ”preşedintele a trunchiat citatul tocmai ca să evite trimiterea maliţioasă la originea etnică a adversarilor şi, deopotrivă, la drepturile de preemţiune ale românilor neaoşi”.

”Sunt şi dintre aceia care îl citează (pe Eminescu - n.r.) în cunoştinţă de cauză, dar cei mai mulţi se lasă purtaţi de valul călduţ de sentiment patriotic, fără să întrezărească conturul colţuros al ideilor”, mai spune Horaţiu Pepine.

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.