Klaus Iohannis, controverse legate de mandatul de primar al Sibiului

Publicat in Politica 14 August 2014 2104 ori
Google+ WhatsApp
Klaus Iohannis, controverse legate de mandatul de primar al Sibiului
Klaus Iohannis, controverse legate de mandatul de primar al Sibiului

Klaus Iohannis este primar al Sibiului din 2000. În toate cele patru campanii electorale, el a candidat din poziția de președinte al FDGR - Forumul Democrat al Germanilor din România. În februarie 2013, edilul Sibiului a demisionat din funcția de președinte al FDGR și s-a înscris în PNL. O mutare de acest gen (părăsirea PDL pentru PMP) a fost evitată de Emil Boc, pentru a nu-și pierde mandatul de primar al orașului Cluj-Napoca. Sitațiile diferă sensibil, legea fiind de partea lui Iohannis, însă moralitatea unei astfel de mișcări este serios pusă sub semnul întrebării.
Primarul își pierde mandatul dacă schimbă partidul de bunăvoie
Conform Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modificată prin Legea 249/2006, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, şi în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales.
Klaus Iohannis a demisionat, în februarie 2013, din fruntea FDGR, însă a rămas membru al Forumului. Edilul Sibiului a intrat atunci în PNL, unde a fost ales prim-vicepreședinte al formațiunii, pentru ca, în 2014, să devină președinte al liberalilor.
Primarul Sibiului ales din partea FDGR a devenit astfel liberal, continuând să fie însă membru al FDGR.
FDGR nu este partid politic în acte, însă pare să acționeze ca unul
Am putea spune că Iohannis face parte simultan din două partide politice, dar statutul FDGR îi vine în ajutor. De pe site-ul FDGR aflăm că Forumul este o asociație de utilitate publică organizată pe bază etnică, nu un partid politic:
"Forumul Democrat al Germanilor din România este o asociaţie a minorităţii germane din România, organizată pe bază etnică, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial.
Forumul Democrat al Germanilor din România este o asociaţie de utilitate publică".
Chiar dacă în acte nu figurează ca partid, organizația care l-a făcut pe Iohannis de patru ori primar se comportă ca unul. FDGR participă la alegerile locale și parlamentare, iar dovadă stau rezultatele publicate chiar pe site-ul asociației.
Ba mai mult, FDGR întemeiază și alianțe electorale.
Iohannis, "trădat" de site-ul Primăriei Sibiu
Chiar dacă FDGR nu se vrea partid politic, site-ul Primăriei Sibiu încadrează organizația în rândul formațiunilor politice
Dacă ar fi să ne luăm după informațiile postate pe site-ul Primăriei din Sibiu, Klaus Iohannis ar face în acest moment parte din două partide politice - PNL și FDGR.
La rezultatele alegerilor câștigate de Iohannis de-a lungul anilor, pe site-ul instituției, FDGR este încadrată la categorii precum "partide politice" sau "formațiuni politice".
Klaus Iohannis a rămas în limitele legii prin aceste mișcări. El nu a fost însă ales edil al Sibiului din partea PNL, iar prin intrarea în PNL în timpul mandatului la Primărie, Klaus Iohannis "a trădat" într-o oarecare măsură votul primit din partea sibienilor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.