Persoanele declarate INCOMPATIBILE nu mai pot candida pentru funcţii publice timp de 3 ani. Ce spun parlamentarii şi judecătorii CCR

Publicat in Politica 07 Iulie 2014 1501 ori
Google+ WhatsApp
Persoanele declarate INCOMPATIBILE nu mai pot candida pentru funcţii publice timp de 3 ani. Ce spun parlamentarii şi judecătorii CCR
Persoanele declarate INCOMPATIBILE nu mai pot candida pentru funcţii publice timp de 3 ani. Ce spun parlamentarii şi judecătorii CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au stabilit ca sintagma "aceeasi functie" din articolul 25 din Legea ANI, folosita cand o persoana este gasita in incompatibilitate sau in conflict de interese, se refera la toate functiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o.

 

 

 

Prin decizia luata joi de Curtea Constitutionala s-a stabilit ca sintagma "aceeasi functie" de la articolul 25 alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice se refera la orice functie aleasa. Astfel, interdictia de a ocupa o functie eligibila pe o perioada de trei ani se adreseaza tuturor persoanelor care au obligatia depunerii declaratiilor de avere si de interese.

 

Potrivit textului de lege mentionat, "persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".

 

Decizia CC este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Curtii deApel Cluj - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal.

 

Curtea Constitutionala a luat in discutie aceasta exceptie de neconstitutionalitate dupa ce deputatul PNL Steluta Cataniciu a ridicat aceasta problema, in dosarul cu ANI privind un conflict de interese.

 

Agentia Nationala de Integritate arata, in martie 2013, ca deputatul Steluta Gustica Cataniciu a fost in conflict de interese in perioada ocuparii functiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenta juridica unei firme aflate in litigiu cu municipalitatea.

 

Decizia a fost contestata de deputatul PNL la Curtea de Apel Cluj, care in 30 decembrie a respins actiunea. Sentinta nu este definitiva si a fost contestata de Steluta Cataniciu la instanta suprema.

 

Vicepresedintele PNL, deputatul Alina Gorghiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca decizia Curtii Constitutionale in cazul legii privind integritatea confirma faptul ca liberalii au luat decizia corecta la europarlamentare in cazul Mircea Diaconu, cand a decis sa nu-i sustina candidatura.

 

Gorghiu a fost intrebata care este efectul deciziei Curtii Constitutionale in cazul alesilor declarati incompatibili sau in conflict de interese de catre instantele de judecata. "Astept de ceva vreme aceasta interpretare, pentru ca bineinteles ca articolul pe care l-au interpretat cei de la Curtea Constitutionala suferea de anumite carente, astfel incat au fost diverse abordari in privinta lui. Aduce o limpezire a dispozitiilor in materie de integritate, in materia conflictului de interese si a incompatibilitatii, si anume posibilitatea de a se constata incompatibilitatea pe functia pe care ai fost ales sau pe toate functiile eligibile. Aceasta interpretare va completa, va limpezi din punctul acesta de vedere legea care reglementeaza incompatibilitatile si conflictul de interese si nu responsabilizeaza pe noi, practic, ca si clasa politica in ideea in care va trebui sa fim foarte atenti la tot ceea ce inseamna criterii de integritate si ocuparea cu integritatea functiei publice", a declarat Gorghiu.

Deputatul PNL a precizat ca prin decizia CC se demonstreaza ca PNL "a fost extrem de corect la momentul alegerilor europarlamentare in modul in care a interpretat, in sensul in care astazi Curtea Constitutionala a decis la luni bune distanta".

 

"La europarlamentare am avut un moment mai putin fericit in care PNL, tinand cont de aceasta interpretare cu care astazi Curtea Constitutionala vine si confirma sensul real al articolului din lege, a trebuit sa renunte la candidatura lui Mircea Diaconu. Din nefericire, interpretarea pe acest caz vine tarziu, daca ar fi venit inainte eram lamuriti si nu mai existau controversele publice pe acest subiect", a mai afirmat Gorghiu.

 

Vicepresedintele PNL a precizat ca si-ar dori ca in perioada urmatoare Parlamentul, Guvernul, Agentia Nationala de Integritate si societatea civila sa puna bazele unei legi unice referitoare la integritate.

 

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru in Comisia juridica din Senat, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca in toamna se va relua, in Parlament, subiectul incompatibilitatilor, pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

 

Potrivit lui Chelaru, decizia Curtii Constitutonale cu privire la sintagma "aceeasi functie" din articolul 25 din Legea ANI "consfinteste o parte din parerea care exista deja, ca intr-adevar, prevederea din legea ANI se refera la orice functie, nu doar la functia pe care o detinea persoana vizata, in momentul in care a fost declarata incompatibila".

 

"Efectul va fi ca va trebui sa punem in aplicare decizia Curtii Constitutionale. Vom analiza, de la caz la caz, si unde vom constata ca exista incompatibilitati, din toamna se va relua subiectul, cu o alta dimensiune, tinand cont de decizia Curtii", a spus senatorul PSD.

 

El a mai aratat ca efectul deciziei Curtii Constitutionale, pe aceasta prevedere din legea ANI se va vedea mai mult la consilierii locali, judeteni, pentru ca acolo s-ar putea sa fie mai multe cazuri din incompatibilitate, el precizand ca, din cate stie, la Senat este un singur caz, si anume cel al senatorului PNL Akos Mora.

 

Vicepresedintele PNL a precizat ca si-ar dori ca in perioada urmatoare Parlamentul, Guvernul, Agentia Nationala de Integritate si societatea civila sa puna bazele unei legi unice referitoare la integritate.

 

"In acest moment dispozitiile (legate de incompatibilitate si conflict de interese, n.r.) sunt aruncate prin zeci de legi, ceea ce nu este deloc fericit", a mai spus Gorghiu.

 

Ea a fost intrebat daca efectul deciziei CC ar putea viza mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, in sensul invalidarii acestuia. "O decizie a CC, inclusiv cele de interpretare, opereaza pentru viitor. Mandatul domnului Diaconu a fost validat de catre Parlamentul European, chiar la inceputul acestei saptamani, daca nu ma insel. Mircea Diaconu nu ar trebui sa mai faca, din punctul meu de vedere, subiectul unei dezbateri publice, ci ceea ce se va intampla de acum incolo cu cei care vor fi subiectul unei hotarari definitive si irevocabile privitoare la incompatibilitate sau conflict de interese", a mai spus deputatul PNL.

 

De asemenea, ea a fost intrebata daca decizia CC ar putea viza mandatele detinute in prezent de parlamentari care au primit decizii definitive in cazul conflictelor de interese sau incompatibilitatii.

 

"Cred ca cel mai intelept in acest moment este sa asteptam redactarea hotararii CC, care, indiferent daca ne va placea sau nu ne va placea, este definitiva si obligatorie pentru toata lumea si PNL o va respecta, asa cum a facut cu toate deciziile CC", a mai declarat Gorghiu.

 

Judecatori din cadrul Curtii Constitutionale (CC) au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca interpretarea data sintagmei "aceeasi functie", care apare in articolul 25 alineatul (2) din Legea ANI, nu se aplica retroactiv, ea producand efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial.

 

"Articolul 25 alineatul (2) ramane in vigoare asa cum este. Interpretarea data de Curtea Constitutionala produce efecte abia dupa publicarea in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna cel tarziu 20-21 iulie", a precizat unul dintre judecatorii Curtii.

 

Sursele citate au adaugat ca aceasta interpretare a legii vizeaza dosarele aflate in curs de judecare, nu si cele in care s-a dat deja o sentinta definitiva.

 

Astfel, mentioneaza judecatorii Curtii Consitutionale, o persoana care a fost declarata incompatibila de instanta, dar a candidat si a obtinut o functie eligibila, va ramane in acea pozitie.

 

Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a mentionat, tot pentru MEDIAFAX, ca interpretarea data de CC statueaza clar faptul ca un ales local sau un parlamentar, aflat in incompatibilitate sau in conflict de interese, nu are voie sa candideze la o alta functie aleasa din cele prevazute de lege, pentru o perioada de trei ani.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.