Un important primar prahovean, declarat INCOMPATIBIL

Publicat in Politica 02 Iulie 2014 Actualizat: 02 Iulie 2014 2497 ori
Google+ WhatsApp
Un important primar prahovean, declarat INCOMPATIBIL
Un important primar prahovean, declarat INCOMPATIBIL

 

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul lui EMANOIL SAVIN, Primar al Orașului Bușteni, Județul Prahova.
 
 
 
 

 

EMANOIL SAVIN a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Orașului Bușteni și Federația Română de Alpinism și Escaladă (având ca obiect organizarea, în perioada 04 - 06 februarie 2011, în Orașul Bușteni, a etapei Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață), în baza căruia serviciile privind cazarea și masa (pentru amenajatorii și arbitrii locali), prevăzute în sarcina primăriei, au fost asigurate de către societatea în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat, iar soția acestuia funcția de administrator.
 
 
eeeeeeeeee
 
 
În baza acestui contract, primăria a achitat către societate suma de 8.000 Lei, reprezentând contravaloarea serviciilor hoteliere.
 
 

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către EMANOIL SAVIN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 301 din Codul Penal al României.

 

 

 

EMANOIL SAVIN a încălcat și dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, dispozițiile art. 75, alin. (1), lit a) și c) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; […] o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri”, precum șidispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

 


Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. EMANOIL SAVIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.