INTERVIU Sebastian Ghiţă: Ponta a făcut multe pentru Justiţie - bugete mari, numiri de specialişti şi oameni fără pată precum Kovesi, Cazanciuc şi Niţu

Publicat in Politica 30 Iunie 2014 1347 ori
Google+ WhatsApp
INTERVIU Sebastian Ghiţă: Ponta a făcut multe pentru Justiţie - bugete mari, numiri de specialişti şi oameni fără pată precum Kovesi, Cazanciuc şi Niţu
INTERVIU Sebastian Ghiţă: Ponta a făcut multe pentru Justiţie - bugete mari, numiri de specialişti şi oameni fără pată precum Kovesi, Cazanciuc şi Niţu

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă susţine că Victor Ponta este cea mai bună variantă de candidat pe care social-democraţii o pot oferi, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă. În ce priveşte revenirea lui Antonescu în cursa pentru Cotroceni, Ghiţă se arată sceptic şi susţine, ferm, că "mortul de la groapă nu se mai întoarce".

 

 

 

Intr-un interviu pentru "Adevarul", deputatul PSD Sebastian Ghita a vorbit despre campania prezidentiala pentru care social-democratii se pregatesc temeinic incepand chiar de astazi, despre sansele candidatilor dreptei sa castige cursa pentru Cotroceni, dar si despre o serie de zvonuri care au circulat prin PSD. In ce priveste conflictul sau cu primarul Sectorului 3, Robert Negoita, deputatul sustine ca s-a rezolvat pe cale amiabila, iar cand vine vorba de "baronii PSD" afirma ca este pura propaganda.

 

Cum arata democratia romaneasca pentru dvs, domnule Ghita? De ce avem nevoie pentru viitor?

 

Democratia in Romania se dezvolta si se consolideaza an de an. Politica este precum o tanara de 25 de ani. Iar actorii politici arata ca niste tineri de discoteca: agitati, tumultuosi, agresivi, gata sa faca oricat de mult zgomot si scandal doar sa atraga atentia. Romania are nevoie de oameni politici hotarati. Care sa se poata subsuma unui plan national. Acestia vor veni din decembrie 2014 odata cu Victor Ponta!

 

Credeti ca Victor Ponta va candida la alegerile prezidentiale din aceasta toamna?

 

Sper ca Victor Ponta sa candideze si sa castige alegerile prezidentiale. E un om care invata cu o viteza impresionanta. Trei ani l-au pregatit sa inteleaga ce inseamna statul: dreptate, in primul rand, pentru toti, dar si bunastare.

 

Care sunt realizarile lui Victor Ponta, din punctul dvs. de vedere? Care sunt atuurile care il califica pentru a fi presedinte de tara?

 

Lista e lunga, dar retin doar cateva aspecte. Dincolo de ce a facut pentru economie, dar si pentru cei mai loviti de criza, prin activitatea de guvernare, cred ca Victor Ponta a facut foarte multe pentru Justitie: bugete mai mari, numiri de specialisti si oameni fara pata precum Codruta Kovesi, Robert Cazanciuc si Tiberiu Nitu; Alina Bica, reforma la Antifrauda, cele mai bune MCV-uri pentru Romania, o relatie institutionala exceptionala cu ICCJ si chiar si cu doamna Lidia Stanciu; a sprijinit ANI, care face in prezent un sistem informatic de 7 milioane euro etc. Apoi, Victor Ponta a aratat ca poate construi la nivel international, fie ca vorbim de Statele Unite ale Americii sau de Bruxelles. A construit o relatie foarte buna cu prim-ministri din regiune. S-a impus la nivelul PES, a deschis Romania spre tari precum China sau Japonia. De asemenea, Victor Ponta are capacitatea sa gaseasca metode cu care sa impinga societatea inainte. A dovedit ca poate gasi consens pentru majoritati guvernamentale si a aratat flexibilitate in negocierile politice.

 

Ce prioritati trebuie urmarite in continuare? Ce mai trebuie facut?

 

Romania trebuie totusi sa avanseze rapid pe drumul reformelor. Rezum asa: Competitivitate, Competitie, Competenta. Acesta este noul C3 al Romaniei. Partidele politice trebuie sa se schimbe rapid sau vor face loc altora noi. Culmea este ca PSD, care pare mare si greoi, se schimba cel mai repede! Ponta a venit deja cu oameni noi acceptati de greii partidului. Apoi, ca tara, mai trebuie sa lucram la reguli si proceduri. Transparenta. Asta ne cer oamenii. Sa stie ce facem si cum facem. Sa oprim numirile pe criterii de clientelism si nepotism. Lipitorii de afise nu pot conduce Romania si institutiile publice, doar pentru ca au depus efort in campanie. Lozinca "e prost, dar e prostul nostru" trebuie sa dispara! Definitiv. Partidele trebuie sa devina cumva mai corporatiste. Oamenii care intra in partid trebuie sa poata sa se gandeasca la o cariera politica previzibila. Nu pot avea ca suprema valoare pupincurismul.

 

Cat de nociva este influenta baronilor locali in PSD? Cat de mult afecteaza partidul astfel de scandaluri, in perspectiva alegerilor prezidentiale? (De exemplu, cazul Duicu).

 

Chestia cu baronii e propaganda. Pura propaganda. Oricine aspira la o functie publica aleasa sau numita trebuie sa respecte legea si sa fie un model in societate. Altfel plateste. Mai bine nu se baga sau se lasa. Altfel, reamintesc faptul ca, inca din anul 2000, cu sprijinul USAID, s-a pornit un program de consolidare a puterii locale si regionale. Atunci au aparut structuri asociative precum UNCJR, asociatia municipiilor si cea a comunelor. Efortul inceput atunci trebuie continuat. Nu putem sa ne intoarcem la epoca Ceausescu, in care un singur om sa dispuna in Romania de toata puterea de decizie si de toate resursele.

 

Recent, primarul Sectorului 3 din Bucuresti, Robert Negoita, a depus o plangere impotriva dumneavoastra. In ce stadiu se afla conflictul la ora actuala? Liviu Dragnea spunea ca v-a impacat.

 

Dragnea nu e chiar Papa de la Roma sa impace pe cineva sau sa despace. Toti trebuie sa avem incredere in Justitie si sa incercam sa fim mai buni. Am avut cateva discutii cu Robert Negoita si nu cred ca mai sunt probleme intre noi. Ne pare rau ca nu am depasit mai colegial neintelegerile.

 

PNL a avut, ieri, un Congres in care ar fi trebuit stabilit numele prezidentiabilului, sedinta la care Crin Antonescu si-a anuntat intentia de a reveni in cursa pentru prezidentiale. Cum vedeti acest gest al lui Antonescu?

 

Exista o vorba in Romania: “Mortul de la groapa nu se mai intoarce”. Antonescu a dezamagit milioane de romani. Ruperea USL, inscrierea in planurile presedintelui Basescu, scoaterea PNL de la guvernare doar pentru a destabiliza guvernul si Romania, busculada ideologica facuta cu Blaga si PNL, toate acestea il arata oamenilor ca pe un aventurier politic, un cacealmist. Asa cum v-am spus, apelez tot la o zicala: “De morti numai de bine”!

 

PNL si PDL si-au anuntat intentia de a fuziona. Cum vedeti aceasta fuziune? Se teme PSD de unificarea dreptei?

 

Nu exista temeri sau amenintari in politica. PSD trebuie sa-si urmeze politicile si proiectele sale. Egalitate de sanse pentru toti. Dreapta trebuie sa-si defineasca valorile. Nu poti fi in PPE pe fata si sa faci pe socialistul. Pari un lup in blana de oaie. Dreapta, daca e consecventa cu acest nume, trebuie sa apere capitalismul si conservatorismul. Altfel va aparea un partid de dreapta mai puternic. Astazi, Vasile Blaga e un socialist cu aspiratii de dreapta, Crin Antonescu un liberal cu aspiratii de stanga, Catalin Predoiu e marele justitiar fara sabiuta iar Klaus Johannis, neamt cu aspiratii fanariote. Sa nu-i uitam pe MRU, premierul calaret pe care l-a lasat Ponta fara cal, si nici pe “minunea blonda” a politicii de Dambovita, care s-a ratacit in meandrele unificarii dreptei. Astazi, dreapta se ocupa mai mult cu integrarea interlopilor decat cu politici nationale.

 

In contextul in care campania prezidentiala se apropie cu pasi repezi, care credeti ca ar trebui sa fie principala tema a campaniei?

 

Viitorul Romaniei! Cum devenim competitivi si competenti. Cum sa avem spitale decente. Cum sa facem autostrazi. Cum sa avem orase frumoase. Cum sa avem un stat care sa isi apere toti cetatenii, indiferent cum au votat. Cum sa fim creativi si sa ne aducem contributia la cultura Europei si la cea universala. Cum sa revitalizam sportul din Romania. Cum sa fim mandri ca suntem romani.

 

 

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.