Congres pentru stabilirea candidatului PSD la prezidenţiale

Publicat in Politica 10 Iunie 2014 1205 ori
Google+ WhatsApp
Congres pentru stabilirea candidatului PSD la prezidenţiale
Congres pentru stabilirea candidatului PSD la prezidenţiale

Fostul ministru democrat-liberal Elena Udrea este, de câteva zile, şefă de partid. Aceasta a fost aleasă detaşat în funcţia de preşedinte al PMP, pentru care a mai candidat şi Daniel Funeriu.

 

 


PMP a avut, în weekendul care a trecut, primul său congres pentru alegerea conducerii formaţiunii, eveniment la care au participat aproximativ o mie de delegaţi, atât din ţară, cât şi din diaspora.

 


Pentru funcţia de preşedinte al partidului îşi anunţaseră candidatura cinci persoane, respectiv Elena Udrea, Daniel Funeriu, Adrian Papahagi, Adrian Rădulescu şi Gelu Vişan, ultimii trei retrăgându-se însă din cursă. Astfel, ”bătălia” s-a dat între Udrea şi Funeriu, fiind câştigat detaşat de cea dintâi. Astfel, Elena Udrea a obţinut 742 de voturi ”pentru”, iar contracandidatul său Daniel Funeriu numai 209 voturi.

 


Imediat după anunţarea rezultatului, Udrea şi-a început discursul cu o sumedenie de promisiuni: ”Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi vă promit că vom construi împreună partidul acela de care România are nevoie. Vă promit că vom schimba împreună clasa politică. Vă promit că vom schimba împreună România în bine, vă promit că vom conta în alegerile prezidenţiale din această toamnă. Vă promit că vom fi primul partid din România în 2016. Mult succes!”.

 


În primul congres al PMP au fost aleşi şi vicepreşedinţii, secretarul general, secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi. Astfel, pentru funcţia de secretar general al PMP a fost ales Cristian Petrescu, care va fi ajutat de cei doi secretari generali adjuncţi, respectiv Sergiu Diacomatu şi Gelu Vişan.

 


De asemenea, au fost aleşi vicepreşedinţii PMP care vor avea alocate domenii de activitate: Ştefan Vlaston (Strategii şi relaţii politice), Marin Anton (Politici publice), Nicolae Ivăşchescu (Resurse umane), Florian Staicu (Comunicare şi imagine), Gabriel Berca (Administraţie), Florin Secară (Relaţii cu mediul de afaceri şi patronate), Petru Movilă (Relaţia cu societatea civilă şi sindicatele), Eugen Tomac (Românii de pretutindeni), Cristian Preda (Relaţii internaţionale).

 


Totodată, au fost aleşi nouă secretari executivi ai partidului, membrii Comisiei de Arbitraj şi Integritate şi cei ai Comisiei Centrale de Cenzori.


PMP şi-a anunţat prezidenţiabilul

 

După alegerea conducerii partidului, PMP a anunţat şi numele prezidenţiabilului. Astfel, Elena Udrea a precizat că cel care va fi lansat din partea PMP în cursa pentru fotoliul de şef al statului este Cristian Diaconescu.

 


”Candidatura lui Diaconescu la prezidenţiale nu exclude desemnarea unui singur candidat al dreptei. Noi am propus candidatul pe care îl susţinem în acest moment şi despre care credem că este un bun candidat, fără să ne propunem să intrăm în jocurile dintre PNL şi PDL, fără să ne propunem vreo secundă să fuzionăm, să intrăm în vreo alianţă cu cele două partide. Susţinem ideea unui candidat al dreptei, dacă acel candidat îşi asumă să continue viziunea lui Traian Băsescu pentru România: lupta pentru independenţa justiţiei şi statul de drept”, a afirmat Elena Udrea.

 


În privinţa nominalizării candidatului la prezidenţiale există însă nişte… neînţelegeri. Astfel, preşedintele PMP, Elena Udrea, a precizat că în acest sens a existat o consultare şi cu preşedintele Traian Băsescu, în timp ce Cristian Diaconescu declarase că nu a existat vreo discuţie sau o consultare cu preşedintele Traian Băsescu înainte de anunţarea lui drept candidat al PMP pentru alegerile prezidenţiale.

 


”Deocamdată, ne-am anunţat un candidat. Celelalte partide moşmondesc ceva pe acolo. Tot nu îşi găsesc un candidat, tot se retrag. Mihai Răzvan Ungureanu şi-a mai anunţat o dată candidatura. Foarte bine, avem doi candidaţi la prezidenţiale din partea dreptei, mai este şi Cătălin Predoiu, cred încă. Important este să mergem cu cel mai bun candidat pe care dreapta poate să-l dea”, a mai spus Udrea. Ea a propus ca PMP să aibă în primul tur al alegerilor prezidenţiale un candidat propriu, pentru ca în turul doi acest partid să-l susţină pe cel mai bun. Udrea este de părere că Diaconescu poate ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale cu sprijinul PMP.

 


”Cristian Diaconescu poate ajunge în turul doi, cu sprijinul PMP. Eu sunt de acord să-l susţină şi PDL şi PNL şi alte partide, dar deocamdată este candidatul nostru”, a mai spus Udrea.


Candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale care vor avea loc în toamnă va fi stabilit, în mod statutar, în cadrul unui congres al partidului, însă, până atunci, cei care intenţionează să candideze pot anunţa acest lucru, a precizat liderul social-democraţilor, premierul Victor Ponta.


”Candidatul la prezidenţiale, în mod statutar şi legal, nu poate fi stabilit decât de Congres. Congresul se va desfăşura cu siguranţă în septembrie, până atunci probabil că oricând putem să anunţăm fiecare cine suntem cei care vom candida”, a spus Ponta, arătând că inclusiv el poate candida.

 


Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, anunţase anterior că PSD va stabili candidatul la prezidenţiale în câteva săptămâni, iar Congresul din toamnă doar va valida această candidatură, arătând că un astfel de anunţ e necesar pentru a nu crea confuzie în partid din cauza unor colegi care se ”auto trec” pe listă.

 


„Nu e vorba de câteva zile. Probabil, nu ştiu, câteva săptămâni, pentru că eu nu cred că putem lăsa să treacă vara până să stabilim în PSD pe cine susţinem. Organizaţiile noastre au nevoie de un reper pentru alegerile prezidenţiale, pentru că altfel se uită la alţi colegi care se auto trec pe tot felul de liste şi nu aş vrea să apară confuzie în partid”, a spus Dragnea.
În ceea ce priveşte o eventuală candidatură a lui Mircea Geoană, preşedintele PSD, Victor Ponta, a precizat că au fost discuţii pe această temă, însă nu unele purtate cu entuziasm.
”Am vorbit cu domnul Geoană, sigur că da. (...) Mesajele din partid nu sunt foarte încurajatoare sau de un entuziasm deosebit, dar vom decide împreună”, a arătat Ponta, adăugând că la Cogresul partidului se va lua decizia.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.