Bilanţul guvernului Ponta la doi ani de mandat: Locuri de munca, fonduri europene si reducerea deficitului bugetar

Publicat in Politica 10 Iunie 2014 1679 ori
Google+ WhatsApp
Bilanţul guvernului Ponta la doi ani de mandat: Locuri de munca, fonduri europene si reducerea deficitului bugetar
Bilanţul guvernului Ponta la doi ani de mandat: Locuri de munca, fonduri europene si reducerea deficitului bugetar

Guvernul Ponta a reuşit în cei doi ani de guvernare să accelereze ritmul de atragere a fondurilor europene, a obţinut creştere economică cumulată de 4,1%, dar a eşuat la debirocratizarea administrativă, la crearea de noi locuri de muncă şi la strângerea de venituri la buget – fiind nevoit să introducă noi taxe.

 

 

 

Fondurile europene atrase au crescut de la 1,6 miliarde de euro la 6,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în doi ani au intrat în economie circa 5,2 miliarde de euro de la UE, arata Ziarul Financiar. Creşterea economică din 2013, de 3,5%, a depăşit toate aşteptările. Însă crearea de locuri muncă este dificilă – doar 95.000 de slujbe noi s-au adăugat între mai 2012 şi aprilie 2014, numărul de salariaţi în economie fiind în prezent de circa 4,396 milioane.

 

Guvernul Ponta nu a dorit să deranjeze prea mult joburile celor angajaţi la stat – doar 13.000 de posturi restructurate în cei doi ani, în condiţiile în care guvernul Boc a micşorat numărul bugetarilor cu 200.000 în mandatul său din 2009-2012. Salariul mediu net pe economie a ajuns în mai 2014 la 1.706 lei (383 de euro), faţă de 1.530 de lei (350 de euro) în mai 2012.

 

Pe plan macroeconomic, reducerea deficitului bugetar, păstrarea datoriei publice la sub 40% din PIB şi îmbună­tăţirea ratingului de către agenţiile americane sunt plusuri, însă incapacitatea de a strânge bani la buget a dus la agresarea mediului de afaceri cu două valuri de taxe noi – taxa pe resurse minerale, taxa pe stâlp, acciza specială pe benzină, echivalentul unei majorări cu 2% a TVA.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.