Ministrul Robert Cazanciuc cere Justiției să sprijine economia

Publicat in Politica 10 Mai 2014 2068 ori
Google+ WhatsApp
Ministrul Robert Cazanciuc cere Justiției să sprijine economia
Ministrul Robert Cazanciuc cere Justiției să sprijine economia

Justiţia are datoria de a sprijini economia deoarace fără o astfel de susţinere este foarte dificil să se asigure resursele necesare pentru sănătate, educaţie şi chiar pentru sistemul judiciar, susţine Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

 

 

 

“Justiţia are o datorie faţă de economie. Are datoria de a sprijini economia prin instanţe specializate, prin termene rezonabile, prin soluţii predictibile, aşa cum şi Guvernul are datoria de a elabora şi menţine cadrul normativ coerent şi predictibil. Fără o economie susţinută în acest fel este foarte dificil să avem resurse pentru sănătate, educaţie şi, de ce nu, şi pentru justiţie”, a declarat Cazanciuc la conferinţa despre impactul noilor coduri asupra dreptului afacerilor.

 

El a explicat că noile coduri civile au fost elaborate în mare parte datorită semnalelor venite din viaţa reală că „e nevoie de altceva”.

 

„Cred că la un an de la intrarea în vigoare a ultimului dintre ele, cea mai mare parte dintre dumneavoastră constataţi că a fost o decizie bună până la urmă cu toată greutatea dată în aceşti ani de a avea şi în materie penală şi în materie civilă o reformă aproape de la A la Z “, a spus Cazanciuc.

 

Ministrul a menţionat că recent s-a făcut la MJ o evaluare în cadrul instanţelor dacă sunt lucruri de schimbat la un an de la intrarea în vigoare a procedurii civile şi că există este deja în Parlament un proiect de act normativ care încearcă să înlăture “forme fără fond” precum încuviinţarea executării silite.

 

“Am căutat nu neapărat să alocăm tot timpul resurse în sistem, ci să vedem dacă resursele din sistem nu sunt întotdeauna bine gestionate datorită unor incidente normative. Am ajuns la una dintre concluzii că trebuie să eliminăm anumite proceduri pe care le-am considerat cu toţi că nu aduc neapărat un beneficiu şi sper ca în scurt timp în Parlament să treacă acest proiect în aşa fel încât să putem degreva instanţele de o activitate care nu ajuta la nimic aproape şi ţinea ocupaţi judecătorii cu chestiuni de formă fără a avea răgazul de a se apleca asupra chestiunilor de viaţă care ne dau de cele mai multe ori bătăi de cap”, a susţinut Cazanciuc.

 

Despre viitorul Tribunal Comercial din Bucureşti, ministrul Justiţiei a explicat că în prezent are loc procedura de achiziţie a unui sediu şi că speră ca de la 1 septembrie să poată fi funcţional şi să vină cu proceduri care să permită o soluţionare în cât mai scurt timp a unei cauze.

 

Cazanciuc a menţionat că l-a bucurat comunicatul de joi al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României de susţinere a efortului de a elabora o nouă Lege a insolvenţe.

 

“O parte din aceşti oameni au participat la procesul de elaborare a noii Legi a insolvenţei şi m-am bucurat să văd ieri în spaţiul public că susţin efortul făcut de minister împreună cu mai mulţi practicieni timp de mai bine un an de zile de a elabora o nouă Lege a insolvenţei, care credem noi să răspundă cât mai bine nevoii reale din societate, de echilibru, de a nu favoriza pe unii sau pe alţii”, a mai spus ministrul.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.