Cum își pune România industria pe butuci, de dragul solidarității: consumul de gaze pentru producție scade cu 10%. În Germania, reducerea e de 7%

Publicat in Politica 18 Octombrie 2022 553 ori
Google+ WhatsApp
Cum își pune România industria pe butuci, de dragul solidarității: consumul de gaze pentru producție scade cu 10%. În Germania, reducerea e de 7%
Cum își pune România industria pe butuci, de dragul solidarității: consumul de gaze pentru producție scade cu 10%. În Germania, reducerea e de 7%

Apropierea iernii ridică multe întrebări populației și guvernelor din Europa cu privire la cât timp vor rezista stocurile de energie, scrie Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro. În timp ce facilitățile de stocare a gazului sunt alimentate peste media anilor trecuți și sunt aproape pline, previziunile meteorologilor despre o iarnă mai caldă înseamnă că vremea ar putea da o mână de ajutor Europei pentru a supraviețui crizei energetice, scrie Mediafax.

Pregătindu-se pentru iarnă, cele mai multe țări au depozitele de gaze pline, peste pragul de 80% din capacitate, cu excepția Letoniei. Think-tank-ul Bruegel estimează că cererea de gaze naturale din UE (care nu include necesarul pentru umplerea depozitelor) a scăzut cu 7% față de media din perioada 2019 - 2021. În august 2022, cererea a scăzut cu 23%. Cea mai mare parte a acestei reduceri a fost generată de industrie, deoarece gospodăriile nu consumă prea mult gaz în septembrie, iar scăderile consumului de gaze nu au fost evidente în sectorul energetic.

Cele mai recente date din România arată că producția de gaze naturale în primele opt luni ale acestui an se situează la 95% din producția anului precedent, iar importurile au scăzut la 80% din cantitățile importate anterior. Avem creșteri ale producției și importurilor de cărbune, precum și ale importurilor de țiței și energie electrică. În ceea ce privește energia electrică, datele arată, de asemenea, o scădere de 5% a consumului, dar o creștere de 2% a exporturilor.

Potrivit unei analize, Europa scade consumul de gaze naturale, dar nu în mod egal. În primele nouă luni ale acestui an Germania arată o scădere de 3% pentru gospodării și de 7% pentru industrie, comparativ cu media din perioada 2019-2021. România are o scădere de 2% la gospodării și de 10% a consumului industrial, dar o creștere de 2% la producția de energie electrică. Există țări care, în ciuda problemelor legate de aprovizionarea cu gaze naturale, înregistrează o creștere a consumului, cum ar fi Croația și Slovacia.

Cumva, vremea a ajutat Europa în iernile trecute și estimările sunt că această situație va continua. Pentru iarnă, oamenii de știință de la Copernicus Climate Change Service C3S prognozează că există o probabilitate de 50%-60% pentru Marea Britanie, o mare parte a coastei mediteraneene și părți din Europa Centrală și de 40-50% pentru România că vom avea temperaturi mult peste medie între decembrie și februarie. Dacă acest lucru se va materializa, este posibil să asistăm la o calmare a cererii de gaze și combustibil pentru încălzire în lunile următoare, lăsând mai mult disponibil pentru sectorul industrial. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români sunt cel mai mult îngrijorați de o posibilă recesiune și de creșterea inflației. Orice veste bună de pe piețele energetice ar putea atenua aceste temeri.

Prognoza bună vine după o lună septembrie mai rece decât de obicei, cu o temperatură medie europeană cu aproape 0,4°C sub cea din perioada 1991-2020, dar vine după cea mai caldă vară înregistrată vreodată în Europa. În lunile iunie, iulie și august, temperatura medie a aerului la suprafață pe continent a fost cu 0,4°C peste recordul stabilit în vara anului 2021.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.