Anca Dragu (USR): Taxele si impozitele locale vor creste. Trebuie corelate cu voaloarea proprietatilor

Publicat in Politica 13 Octombrie 2022 446 ori
Google+ WhatsApp
Anca Dragu (USR): Taxele si impozitele locale vor creste. Trebuie corelate cu voaloarea proprietatilor
Anca Dragu (USR): Taxele si impozitele locale vor creste. Trebuie corelate cu voaloarea proprietatilor

Senatorul USR Anca Dragu a afirmat, joi, că majorarea grilei de impozitare a locuinţelor, adoptată de Senat, va duce la creşterea taxelor, subliniind că prevederea din PNRR referitoare la acest subiect viza un nou model de impozitare pentru corelarea impozitului cu valoarea proprietăţii şi nu majorarea taxelor "din pix".

"E absolut incorect ceea ce susţine PSD, că taxele locale nu vor creşte şi că măsura este prevăzută în PNRR. Taxele locale vor creşte, dovadă fiind estimarea Ministerului de Finanţe, un plus de venituri de 2,8 miliarde lei pentru 2023 din această creştere de impozite pe locuinţe. În PNRR nu scrie că din 2023 trebuie să crească taxe locale din pix cu 50%, ci că trebuie să făcut să fie făcută o analiză şi un nou model de impozitare astfel încât impozitul pe locuinţă să fie mai bine corelat cu valoarea proprietăţii. Dar acest lucru se va face progresiv până în 2025 -2026, abia ieri au fost discuţii cu Banca Mondială pentru a demara această analiză şi acest model. Banca Mondială va prezenta modelul undeva la jumătatea anului 2024. Deci impozitul pe proprietate, pe locuinţe va creşte din 2023", a spus Dragu, la Parlament.

Referindu-se la "supraimpozitarea contractelor de muncă", Anca Dragu a arătat că sunt deja efecte negative pe piaţa muncii - închiderea contractelor part time şi creşterea muncii la negru în luna septembrie.

"Sunt datele prezentate de ITM. Deci efectele sunt de accentuare a inflaţiei, de reducere a veniturilor reale ale cetăţenilor şi de deteriorare semnificativă a standardului de viaţă", a adăugat Dragu.

Potrivit acestia, creşterea inflaţiei la 15,9% este rezultatul "proastelor politici ale PSD-PNL-UDMR".

"Dacă ne uităm la inflaţia în alte state, aceasta este undeva sub 10%. (...) Noi avem o creştere foarte mare de preţuri la produsele alimentare, circa 19% la produse alimentare, dar produsele de bază au creşteri de preţuri foarte mari - de peste 40%, la produse care fac parte din alimentaţia de bază cum ar fi ulei, făină şi zahăr. Toate aceste preţuri mult mai mari, afectează puterea de cumpărare a românilor, sărăcesc românii", a susţinut senatorul USR.

Senatul a adoptat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%. Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a explicat că depinde de Consiliile locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea. "Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de Consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8%, în această variantă impozitele ar scădea", a explicat Oprea.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.