A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

Publicat in Politica 31 August 2022 494 ori
Google+ WhatsApp
A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice
A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, a anunțat Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.

Mihail Gorbaciov, care a încheiat Războiul Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reușit să împiedice destrămarea Uniunii Sovietice, a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani, scrie Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.

Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducând la reunificarea Germaniei.

Când protestele pro-democrație s-au extins pe teritoriul națiunilor care formau Uniune Sovietică, în 1989, el s-a abținut să folosească forța - spre deosebire de predecesorii săi, care au trimis tancurile în 1956 în Ungaria și în 1968 în Cehoslovacia.

Dar protestele au alimentat aspirațiile către autonomie în cele 15 republici componente ale URSS, ducând în următorii doi ani la dezintegrarea haotică a Uniunii Sovietice.

Gorbaciov a încercat în zadar să împiedice destrămarea URSS.

Mihail Gorbaciov a devenit secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică în 1985, la vârsta de doar 54 de ani.

El a încercat să revitalizeze sistemul prin introducerea unor libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa cunoscută sub numele Glasnost - transparență - a permis criticarea partidului și a statului, lucruri de neconceput înainte, dar a încurajat totodată naționaliștii să facă presiuni pentru independență în republicile baltice și în alte părți.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au provocat reformele sale, considerând scăderea nivelului de trai un preț prea mare pentru democrație.

După ce l-a vizitat la spital pe Mihail Gorbaciov, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat pentru ziarul Zvezda, aparținând forțelor armate: „Ne-a dat libertate tuturor, dar noi nu am știu ce să facem cu ea".

(Mihail Gorbaciov avea 91 de ani când a încetat din viață - s-a născut pe 2 martie 1931 -, nu 92, cum am publicat în textul inițial. Am făcut corectarea necesară.)

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.