Polițiștii și militarii din UE au pensii ”speciale”. România nu are voie

Publicat in Politica 25 Iulie 2022 1528 ori
Google+ WhatsApp
Polițiștii și militarii din UE au pensii ”speciale”. România nu are voie
Polițiștii și militarii din UE au pensii ”speciale”. România nu are voie

Insistența cu care mai-marii de la Bruxelles cer României să hăcuiască pensiile militarilor și polițiștilor pare nu numai aberantă, ci și dubioasă. Și asta pentru că în toate țările europene aceste categorii profesionale au pensii așa-zis speciale, cu procente aplicate la ultimele salarii, ca și la noi, doar că veniturile din afară sunt triple față de cele de la noi.

Că se discută și se dezbate la noi includerea pensiilor militare în categoria pensiilor speciale este o chestiune care ține de politicianisme și demagogie ieftină, în stil mioritic. Dar faptul că ni se cere de la Bruxelles să reformăm și să ciuntim pensiile militarilor și polițiștilor români, care, în marea lor majoritatea, sunt de trei ori mai mici decât în UE, este foarte grav și arată clar cam ce poziție are România în Uniunea Europeană. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, atrăgea, recent, atenția că, în al doilea memorandum al ministrului muncii actual, i s-a cerut de la Bruxelles, ca și pensiile militare să fie trecute în sistemul de plafonare sau de reformă.

"Nu putem accepta această idee fantasmagorică de a reforma și de a bloca pensiile militare, de a le plafona. Vom merge la Bruxelles, dacă este cazul, să explicăm că există pensii militare de tipul celor din România în foarte multe țări din Europa sau în țări NATO. Construcția unui sistem de pensii și de salarizare face parte din elementele de suveranitate ale unei națiuni și nu pot fi dictate de nicăieri", a afirmat ministrul Vasile Dîncu. Totodată, sindicatele polițiștilor au semnalat și ele că de la Bruxelles s-a cerut ca să fie introduse în reformă toate pensiile neintegrate în sistemul public bazate pe contributivitate, adică inclusiv pensiile militare. "În toate țările din lume, nu numai europene, sistemele de pensii militare sunt diferite față de sistemele publice de pensii", ne-a precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Pensii de aproape 3.000 de euro în UE

În ce privește pensiile polițiștilor și militarilor din UE, sunt state în care se aplică procent din venitul salarial care să reprezinte baza de calcul pentru pensie, perioade de referință pentru calculul pensiei, anumite drepturi suplimentare pentru vechimea în sistem sau pentru desfășurarea unor activități cu caracter special în anumite perioade de timp, cum ar fi misiunile.

Totodată, decorațiile se iau în considerare, și se mai acordă un procent de 35% la pensie. "În Europa, sunt țări care iau veniturile din ultimele 6 luni, ultimul an, ultimii 3 ani sau ultimii 5 ani pentru baza de calcul la pensie, cu procente aplicate de la 75% până la 90%. Însă, ulterior, se mai acordă bonificații. Dacă ai profesat în condiții deosebite, mai beneficiezi de 3% la fiecare tranșă de câte 10 ani și sunt unii care depășesc venitul net realizat. Cum este și la noi Ordinul Militar, la 15-20-25 de ani, la fel au și ei bonusuri suplimentare în procente pentru diferite situații și circumstanțe în care și-au desfășurat activitatea. Sau, de exemplu, cei care au fost premiați pe durata activității, primesc între 1 și 5% bonificații. Polițiștii din țările europene, la o medie de 80% din venituri și cu bonusurile specifice, ajung la pensii între 850 de euro și 2.900 de euro. În România, polițiștii primesc o pensie medie de 650 de euro, dar asta în condițiile în care avem 70% dintre polițiști cu pensii de sub 450 de euro", ne-a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Au mai încercat în 2010
Legea pensiilor unitare, elaborată de Guvernul Boc în 2010, a provocat și atunci un val de proteste, mai ales din partea parlamentarilor. Aceștia au arătat atunci că sistemul pensiilor militare de stat face parte din sistemele ocupaţionale de pensii guvernate de directivele Comunităţii Europene. "În toate statele membre NATO şi UE, sistemele de pensii militare sunt reglementate fie prin legi speciale, diferite de cele civile. Cuantumul pensiei militare de stat în statele membre NATO şi UE este de circa 70% din valoarea ultimei solde lunare brute acordate înainte de pensionare (media soldelor pe trei sau şase luni) indiferent de grad sau funcţie", spunea, la vremea respectivă, deputatul Ion Stan.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.