În genunchi, până la capăt. România finanțează cu 9 milioane de dolari, benevol, o companie privată din SUA

Publicat in Politica 11 Iulie 2022 13707 ori
Google+ WhatsApp
În genunchi, până la capăt. România finanțează cu 9 milioane de dolari, benevol, o companie privată din SUA
În genunchi, până la capăt. România finanțează cu 9 milioane de dolari, benevol, o companie privată din SUA

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat cu mândrie că România va aloca 9 milioane de dolari pentru a ajuta compania privată americană NuScale să își dezvolte proiectul reactoarelor modulare. Un fel de donație în afara vreunei relații contractuale, bazată pe memorandumuri secrete, fără valoare juridică. Banii vor fi folosiți de NuScale pentru studii de inginerie și proiectare, pentru finalizarea proiectului SMR, care este încă în faza de cercetare.

Prietenie mare cu americanii. Văzând că Guvernul SUA a alocat 14 milioane de dolari să ajute compania americană NuScale să avanseze cu cercetarea și dezvoltarea reactoarelor modulare, Guvernul Ciucă nu s-a lăsat mai prejos și a plusat cu încă 9 milioane de dolari, cadou din partea statului român. NuScale nu este singura care lucrează la proiectarea și dezvoltarea reactoarelor modulare, în lume fiind cel puțin 10 astfel de companii. Până acum, niciun proiect nu este finalizat, cu atât mai puțin cel al NuScale, care grăbește lucrurile după ce a găsit singura țară din lume dispusă nu numai să accepte experimente pe teritoriul ei, dar să le și finanțeze, pro-bono, cercetarea.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu John Hopkins, președinte și CEO al NuScale, iar în cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța alocării grantului din partea Guvernului SUA în valoare de 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie și proiectare. Prim-ministrul a menționat că România va participa, prin Societatea Națională Nuclearelectrica, cu 9 milioane de dolari pentru co-finanţarea acestei noi etape de programului, se arată într-un comunicat al Guvernului României. Totodată, premierul Ciucă a salutat deschiderea unui amplasament la Doicești, afirmând că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranță nucleară.

Dezvoltarea unui proiect, în sarcina producătorului

Dezvoltarea unui proiect se face de către producători, prin eforturile lui de proiectare, inclusiv cerințele de montaj și de punere în funcțiune, ne spune Ioan Rotaru, fost director general al Nuclearelectrica. "Beneficiarul nu ar trebui să fie implicat, dar noi nu știm ce s-a scris în memorandumul semnat cu NuScale. În cazul NuScale se fac niște module, care trebuie proiectate, trebuie gândite în detaliu. Ele sunt făcute la scară mare. NuScale a dat documentația la licențiere la Comisia Națională a SUA pentru Reglementări Nucleare, dar este un prototip și sunt necesare studii detaliate. Aceste studii detaliate determină componența SMR-ului, precum și cerințe de montaj, cerințe de punere în funcțiune. Adică se scriu niște specificații tehnice detaliate cu aceste cerințe valabile pentru orice utilizator. Atunci când vinzi produsul, îl vinzi cu totul", ne-a declarat Ioan Rotaru, fostul director general al Nuclearelectrica și expert în energie atomică.

DNA-ul doarme

NuScale nu construiește nimic la noi și nu avem niciun contract, deocamdată noi băgăm niște bani ca să ajutăm compania să-și dezvolte proiectul, susține fostul director general al Nuclearelectrica. "Pe mine mă preocupă cum se vor băga banii aceia fără o aprobare a proiectului și fără să existe un studiu de fezabilitate. Nu întreabă nimeni despre asta. DNA-ul ăla nu mai există? Se pare că nu. Iar amplasamentul de la Doicești poate să fie salutat cât vrea de domnul premier, pentru că, până nu este autorizat de CNCAN, nu este ales încă", ne-a mai precizat fostul director general al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.