A venit factura! România riscă să intre în recesiune din cauza imprumuturilor facute de Cîțu

Publicat in Politica 19 Ianuarie 2022 1263 ori
Google+ WhatsApp
A venit factura! România riscă să intre în recesiune din cauza imprumuturilor facute de Cîțu
A venit factura! România riscă să intre în recesiune din cauza imprumuturilor facute de Cîțu

După ce a împrumutat România fără număr, fostul premier Florin Cîțu îi ține lecții, indirect, ministrului actual al Finanțelor, Adrian Câciu (PSD).

Florin Cîțu a spus, marți, că dacă România nu va acționa rapid asupra deficitului și să reducă mai mult decât este astăzi inflația, se va intra „într-o spirală" în care vor crește prețurile, dobânzile și economia, apoi, „se prăbușește".

"Există riscul ca, dacă nu vom acţiona rapid asupra deficitului şi să-l reducem mai mult decât este astăzi, la 5,84, să intrăm într-o spirală în care vor creşte preţurile, pentru că Banca Centrală trebuie să fie ajutată, cresc preţurile, cresc dobânzile şi economia, după aceea, se prăbuşeşte. Nu mai spun că, Doamne fereşte, măsurile pe care le avem acum nu sunt credibile în faţa investitorilor, în faţa agenţiilor de rating, orice mesaj care vine de acolo şi spune că România nu este credibilă în perioada următoare, creşte costurile de finanţare a României, într-o perioadă în care nu avem nevoie de aşa ceva. Deja în octombrie ne împrumutam la 13 ani cu 4 şi ceva, acum ne împrumutăm cu un procent peste, deja. Când împrumuţi miliarde, pentru că ai un deficit de finanţat, lucrurile se complică. De aceea, e important, acest Guvern are luxul de a vedea că economia pe de-o parte încetineşte, pe de-o parte costurile cresc şi apar nişte nori negri la orizont şi poate să ia decizii azi. Noi nu am avut luxul acesta în 2020 şi am reuşit să avem cea mai rapidă creştere economică, cea mai mare revenire din UE", a declarat Florin Cîţu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul nu va face nimic din ceea ce spune el că ar trebui, Florin Cîțu a afirmat că „atunci există un pericol foarte mare".

„Dacă nu vom face nimic și vom păstra mesaje populiste riscul este clar: în cursul acestui an economia să se gripeze mai mult decât ne așteptam. Gândiți-vă că deja pornim anul acesta cu o creștere economică sub cea de anul trecut și Banca Mondială a redus creșterea economică pentru 2022 de la estimarea făcut acum câteva luni de zile. Aceste lucruri deja se văd. Trebuie să fie un efort din partea Guvernului, care să lucreze la toată această dinamică, este un sistem complex și dacă nu se acționează din timp lucrurile vor fi complicate", a răspuns Florin Cîțu.

Întrebat, dacă România riscă să intre în recesiune în 2022, Florin Cîțu a răspuns afirmativ.

„Depinde de șocuri. Dacă inflația accelerează rapid și dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru (intrarea în recesiune – n.r.). Dar eu sper să avem înțelepciunea să nu mergem în acea direcție. Să avem înțelepciunea să vedem că deja am cheltuit banii de la buget pe compensarea facturilor. Alții nu mai sunt și dacă cumva există riscul să luăm banii de la investiții – eu sper să nu se întâmple acest lucru – să îi punem la cheltuieli sociale sau în altă parte, atunci eșecul este garantat", a averrtizat fostul premier.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.