Andrei Pleșu: N-aș fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dincolo de toate, e mai partid decât încropelile din jur

Publicat in Politica 10 Septembrie 2021 2681 ori
Google+ WhatsApp
Andrei Pleșu: N-aș fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dincolo de toate, e mai partid decât încropelile din jur
Andrei Pleșu: N-aș fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dincolo de toate, e mai partid decât încropelile din jur

Ciuma roșie", cum e numită de mulți intelectuali formațiunea social-democrată, și-a găsit un admirator de ultimă oră de unde te-ai fi așteptat mai puțin. În ultimul număr al revistei de cultură „Dilema veche", filosoful Andrei Pleșu se declară fan al deciziei PSD de a nu se asocia cu USR PLUS și AUR la moțiunea de cenzură, dovedindu-se „mai partid decât încropelile din jur". Pleșu e nemilos, pe de altă parte, cu actuala putere, pe care o pulverizează, efectiv, cu pana.

„Spectacolul din ultima vreme al politicii românești pare o glumă proastă, rudimentară, provocând mai mult stupoarea decât râsul... Nimic nu poate explica integral opțiunile de fiecare clipă ale „jucătorilor". Cuvântul coaliție a ajuns să însemne opusul său: o adunătură de bombănitori care se detestă și se excomunică reciproc" scrie Pleșu.

„Ideea de strategie guvernamentală a căpătat și ea un sens nou: prioritățile nu se mai decid în funcție de necesitățile țării, de urgențele conjuncturale, de promisiunile lansate în campania electorală. Prioritare sunt proiectele cu care lovești mai bine în adversari (interni), propunerile care dezbină, jocul la derută. Nu ne luptăm cu idei și contrapropuneri, cu argumentele șicanatoare ale unor analiști pragmatici. Ne luptăm cu oameni, cu găști contradictorii din ograda proprie, nu din vecini! Nu căutăm solidarități funcționale, ci alianțe interesate, nu construim planuri de reformă, ci manevre demolatoare (fie și cu paguba colaterală a autodemolării). Pe scurt, politica a devenit o scenă înghesuită, pe care actorii joacă singuri, dinaintea unui public plictisit, tot mai străin de rostul intrigilor montate la rampă. Nu mai vorbesc de mediocritatea generalizată a discursului, simplă însăilare nervoasă pe tema Ba tu!, nu mai vorbesc de preeminența calculului de grup pe socoteala unei minime consecvențe ideologice și programatice. Vrea un partid să dea jos guvernul? Se aliază cu ceea ce părea inversul său constitutiv. Pentru USR PLUS, alcătuirea AUR devine un partener util (după cum, și pentru AUR, USR PLUS devine un aliat plauzibil). Scopul scuză mijloacele. Când ai un țel măreț cum ar fi doborârea unui prim-ministru, te faci frate (și) cu dracul..." mai scrie filosoful.

Și marele final:

„Terminasem de scris aceste rânduri când am aflat, din presă, că PSD nu vrea să se asocieze, pentru moțiunea de cenzură, cu USR și AUR. Cu alte cuvinte, nu vrea să fie folosit de partide precare numeric pentru a obține un succes pestriț, fără coerență politică. N-aș fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dar această ultimă decizie a membrilor lui dovedește că, dincolo de toate, e mai partid decât încropelile din jur...".

Citeste continuarea: https://www.qmagazine.ro/andrei-plesu-n-as-fi-crezut-sa-ajung-sa-spun-asta-despre-psd-dincolo-de-toate-e-mai-partid-decit-incropelile-din-jur/

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.