Ne ducem de râpă! Guvernul se împrumută la costuri în creştere

Publicat in Politica 08 Septembrie 2021 343 ori
Google+ WhatsApp
Ne ducem de râpă! Guvernul se împrumută la costuri în creştere
Ne ducem de râpă! Guvernul se împrumută la costuri în creştere

Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni pe 13 ani de 300 de milioane de lei, la un randament în creștere. Costurile de împrumut ale statului au crescut în ultimele zile pe toate scadențele. Obligațiunile scadente în octombrie 2034 au atras oferte de 712 milioane de lei față de un prospect de 300 de milioane de lei.

Randamentul mediu anual este de 4,34%. Licitația din urmă cu o lună la aceeași scadență a fost un eșec, dar la cea din iunie Ministerul Finanțelor împrumuta 324 de milioane de lei cu 4,11% pe an.

Curba randamentelor este pe o tendință de creștere în ultima săptămână pe toate scadențele, cu circa 20 de puncte de bază.

Media pentru titlurile pe 10 ani a ajuns aproape de 4%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Deși mișcarea coincide cu tensiunile politice interne, care s-ar putea concretiza în destrămarea coaliției de guvernare, o creștere (mai puțin amplă) a randamentelor este vizibilă și în alte piețe regionale, precum Ungaria și Polonia. Guvernul a împrumutat în luna august 4,7 miliarde de lei și a ajuns la 85,1 miliarde de lei în acest an.

Ținta pentru septembrie este de 4,4 miliarde de lei. În total, statul are un necesar de finanțare de aproape 131 de miliarde de lei în acest an, dintre care deficitul este de 80 de miliarde de lei și urmează o rectificare la 83,8 miliarde de lei. Datoria publică a crescut la circa 50% din produsul intern brut, față de 35% în 2019.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.