E tot mai clar, PNRR-ul va fi respins. Comisia Europeană "desfiinţează" capitolul PNRR de Digitalizare: Calculele nu sunt clare

Publicat in Politica 30 Iulie 2021 840 ori
Google+ WhatsApp
E tot mai clar, PNRR-ul va fi respins. Comisia Europeană "desfiinţează" capitolul PNRR de Digitalizare: Calculele nu sunt clare
E tot mai clar, PNRR-ul va fi respins. Comisia Europeană "desfiinţează" capitolul PNRR de Digitalizare: Calculele nu sunt clare

Comisia Europeană “desfiinţează" costurile cu digitalizarea din PNRR, relatează Newsweek România, citând un document în care . experţii europeni au reproşat României lipsa de informaţii clare privind costurile de implementare.

În documentul respectiv, expresia cea mai frecvent întâlnită este “calculele nu sunt clare", arată sursa citată.

De exemplu, în ceea ce priveşte cloudul guvernamental, experţii arată că există diferenţe de zeci de milioane de euro de la un document la altul, deşi toate datele sunt furnizate de Executivul de la Bucureşti: “Calculele nu sunt clare; costurile furnizate în documentul de referinţă nu corespund cu costul citat pentru această măsură; conform tabelului din anexa 2 totalul este de 373 milioane EUR, în timp ce în documentele justificative, suma este de aproximativ 231 milioane EUR", arată analiza celor de la Bruxelles.

Tot la calculele privind cloudul guvernamental, documentul obţinut de Newsweek România arată că s-au folosit drept costuri de referinţă informaţii privind centrele de date ale Google şi Microsoft, care nu sunt relevante pentru cloudurile guvernamentale.

La capitolul e-sănătate (eHealth), autorităţile române sunt chestionate în legătură cu costurile consultanţei, de 3,8 milioane de euro. În plus, autorităţile europene sunt nelămurite ce legătură au EKG-urile cu telemedicina.

În mai multe proiecte privind digitalizarea, autorităţile române au încercat să obţină finanţare prin PNRR pentru salariile angajaţilor sau au vrut să strecoare diverse cumpărturi fără legătură cu obiectivul vizat.

“Investiţiile par să includă costuri recurente (costuri de personal), servicii de consultanţă şi costuri de întreţinere. Vă rugăm să oferiţi clarificări dacă aceşti experţi sunt funcţionari publici. Vă rugăm să reconsideraţi sau să justificaţi toate costurile recurente", se cere Ministerului Justiţiei, la capitolul privind informatizarea sistemului judiciar.

La finanţarea cerută pentru cardul electronic de identitate s-au folosit date din Australia, deşi Uniunea Europeană are sisteme de referinţă.

(Newsweek)
(Newsweek)

Documentul apărut în presă este în linie cu informaţiile apărute ieri în publicaţia germană Die Welt. Nemţii sriu că în ceea ce priveşte PNRR-ul României, ”Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârşitul lunii septembrie, situaţia fiind cu mult mai delicată decât în celelalte ţări. Planul prezentat de Bucureşti a ridicat foarte multe întrebări autorităţilor de la Bruxelles".

“România a solicitat 15 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă avantajoasă şi 14,3 miliarde de euro în transferuri nerambursabile. La Bruxelles, se spune că planul predat avea deficite semnificative, inclusiv lipsa informaţiilor privind costurile şi cheltuielile.

Pe cât de mari erau lacunele, pe atât de mare era nevoia Comisiei de a primi informaţii concrete, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei prelungirea termenului de evaluare până la sfârşitul lunii septembrie. Cu toate acestea, este probabil că acest pas să fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul fără informaţii suplimentare.”, a relatat Die Welt.

Chestionat de presă pe acest subiect, premierul Cîţu s-a arătat foarte mulţumit de PNRR şi i-a contrazis pe jurnaliştii germani: “Îi contrazic. PNRR-ul României 95% deja a fost negociat cu Comisia Europeană. Sunt anumite detalii în perioada următoare. Le vom discuta şi sunt sigur că vom avea PNRR-ul aprobat în perioada următoare”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.