Sorin Cimpeanu, la Ploiesti/ Ministrul cere testare în școli, DSP Prahova are doar patru epidemiologi și 14 asistenți de specialitate

Publicat in Politica 13 Aprilie 2021 351 ori
Google+ WhatsApp
Sorin Cimpeanu, la Ploiesti/ Ministrul cere testare în școli, DSP Prahova are doar patru epidemiologi și 14 asistenți de specialitate
Sorin Cimpeanu, la Ploiesti/ Ministrul cere testare în școli, DSP Prahova are doar patru epidemiologi și 14 asistenți de specialitate

Prezent, marți, la Ploiești, pentru o conferință privind vaccinarea și testarea Covid în sistemul de învățământ, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, s-a arătat nemulțumit de faptul că a fost utilizat un număr foarte mic din cele peste 1,1 milioane de teste rapide distribuite în școli. Acesta a indicat, drept cause, lipsa personalului, respectiv reticența părinților în a-și da acordul pentru testarea copiilor, și a susținut utilizarea testelor de salivă (non-invazive), atât pentru persoanele care prezintă simptome, cât și pentru contacții direcți.

"Vaccinarea este singura soluție pentru a încheia această criză sanitară. Toate celelalte – distanțare, testare, aerisire spații – ne ajută să ținem criza sanitară sub control până când va fi soluționată, numai numai prin vaccinare. Vaccinarea este un act voluntar și un act de responsabilitate. Înțelegem că sunt colegi cu afecțiuni de ordin medical care îi împiedică să se vaccineze. Înțelegem și reticențele, de fond și cele generate de tot ceea ce se promovează în ultimul timp cu priire la un anumit tip de vaccin. Toate acestea sunt înțelese, dar trebuie să cădem de acord că, până nu vom reuși vaccinarea acelei mase critice, problema va fi ținută sub control – mai bine sau mai puțin bine, vedem ce accidente se întâmplă -, dar nu se va rezolva, nu se va încheia. Depinde de fiecare dintre noi. Beneficiile sunt mai importante decât eventualele riscuri", a declarat ministrul Educației.

Câmpeanu a subliniat importanța respectării regulilor de prevenire, în unitățile de învățământ, dar și a testării. Iar la acest capitol, ministrul a arătat că, în utilizarea testelor disponibile momentan, sunt două impedimente majore: lipsa personalului medical din unitățile de învățământ și reticența părinților în a accepta aceste teste pe care le consideră invazive. "Testarea este una dintre măsurile care pot ajuta la ținerea sub control a crizei. Am pledat și voi pleda pentru testare cu orice fel de mijloace sunt relevante. Atât timp cât există teste a căror relevanță depășește 90%, eu cred că ele trebuie folosite. Orice șansă de a depista cazuri pozitive este binevenită pentru a se putea lua măsurile care se impun pentru a contribui la protecția sanitară în unitățile de învățământ. (...) Susținem că testarea trebuie făcută cu orice fel de mijloace relevante și certificate, acceptate, pentru toate cazurile care prezintă simptome pe durata cursurilor în școală și pentru toate cazurile de contacți ale unor cazuri confirmate, indiferent că vorbim despre angajați sau despre elevi", a spus Câmpeanu.

Acesta a subliniat că, de la reluarea cursurilor față în față, pe 8 februarie, "testarea în școală a mers foarte prost. Inițial s-au rapotat 19.000 de teste utilizate în opt săptămâni, de pe 8 februarie, după care a fost o corecție, la 26.000, din 1.150.000 de teste distribuite pentru testarea în școli. Dar cu faci testarea când școala este la 70 de kilometri și s-a aflat cu o oră-două înainte de încheierea cursurilor?"

Potrivit reprezentantului DSP Prahova prezent la conferința de marți, instituția are la dispoziție doar patru medici epidemiologi și 14 asistenți de specialitate. Potrivit acestuia, la nivelul județului, a fost solicitat sprijinul Serviciului Județean de Ambulanță și al medicilor de familie, să efectueze testarea în zonele greu accesibile și unde nu există cabinet medical școlar, situație în care se regăsesc multe dintre unitățile de învățământ din Prahova.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a participat, la Ploiești, la conferința organizată de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și UPG Ploiești, în cadrul Campaniei Naționale "Vaccinare și testare pentru învățare", derulate de ministerul de resort în perioada 8-29 aprilie. Demersul urmărește să sublinieze importanța diminuării efectelor pandemiei de COVID-19, prin vaccinarea voluntară a personalului din învățământ, prin testarea elevilor, a studenților și a angajaților din sistemul educațional.

Sursa www.actualitateaprahoveana.ro

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.