Aici are dreptate! Arafat considera ca nu e normal ca un medic de la stat sa lucreze si la privat, mai ales cand e nevoie de personal suplimentar

Publicat in Politica 08 Aprilie 2021 1481 ori
Google+ WhatsApp
Aici are dreptate! Arafat considera ca nu e normal ca un medic de la stat sa lucreze si la privat, mai ales cand e nevoie de personal suplimentar
Aici are dreptate! Arafat considera ca nu e normal ca un medic de la stat sa lucreze si la privat, mai ales cand e nevoie de personal suplimentar

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, la Prima TV, că spitalele nu ar trebui privite precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă, ci mai degrabă ca entităţi de infrastructură critică ce trebuie să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată. În plus, Arafat a afirmat că trebuie ruptă legătura dintre spitalele publice şi cele private.

"Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spitalele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie. [...] Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două", a susţinut şeful DSU, citat de news.ro, adăugând că în alte ţări este ilegal ca un medic să lucreze şi în sistemul sanitar public şi în cel privat.

De asemenea, secretarul de stat a mai transmis că pandemia de SARS-cov-2 a arătat că spitalele nu trebuie tratate aşa cum au fost tratate până acum, precizând că secţiile de Terapie Intensivă trebuie să adauge atâtea paturi suplimentare până când se ajunge în punctul în care "paturile aşteaptă bolnavii" şi nu "bolnavii aşteaptă paturile".

"Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile", a transmis Raed Arafat.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.