Teme-te de statul care îți face daruri

Publicat in Politica 07 Aprilie 2021 285 ori
Google+ WhatsApp
Teme-te de statul care îți face daruri
Teme-te de statul care îți face daruri

"Venitul universal de baza este răspunsul la inegalitățile revelate de covid-19", spune Forumul Economic Mondial. "Venitul universal de bază este necesar ca parte din pachetul care ne va ajuta să ieșim din groapa în care ne aflăm".

Nu ar trebui să ne facem griji că statele nu au de unde sa plătească aceste venituri. "Warren Buffett și Bill Gates, unii dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, au susținut ideea ca bogații să plătească taxe mai mari, pentru că în lipsa lor se vor adânci disparitățile economice", mai stă scris pe site-ul FEM. „Nici multinaționalele nu contribuie cu partea lor. Apple, Amazon, Google și Walmart au profituri uluitoare și plătesc taxe puține, profitând de sistemele de optimizare fiscală".

"În absența venitului universal de bază, lucrurile ar arăta mai rău – probabilitate crescută de revolte sociale, conflict, migrație în masă și proliferarea grupărilor extremist, care capitalizează și alimentează nemulțumirea socială. Pe acest fond, trebuie să luăm în considerare implementarea unui venit universal de baza bine conceput, astfel încât să facem față viitoarelor șocuri", sună ultimul argument al Forumului Economic Mondial.

Da, venitul universal de bază poate reduce probabilitatea revoltelor sociale, însă nu pentru că i-ar mulțumi pe oameni, ci pentru ca i-ar transforma în lacheii unui stat patron și ai corporațiilor aparent criticate de FEM. Acest venit este periculos pentru că este unul dintre drumurile sigure către servitude, este concluzia adepților școlii austriece. Majoritatea unei populații sărăcite ar deveni simple marionete temătoare să nu supere statul de care depinde acoperișul de deasupra capului și ceea ce pun pe masă.

"Mulți se gândesc că venitul universal de bază ar fi bun ca substitut pentru statul bunăstării. Fiecare rezident dintr-o țară ar primi un venit garantat care i-ar permite să ducă o viață modesta. Oamenii ar primi acești bani fără vreo condiție impusa. Spre deosebire de beneficiile sociale de acum, venitul universal de bază nu va fi stabilit în funcție de cat de mult sau puțin câștigă oamenii – va fi primit și de miliardari – motiv pentru care nu va necesita o birocrație complexă", scrie David Gordon, pentru Institutul Mises.

"Venitul acesta va costa o mulțime de bani, însă susținătorii lui spun că, din moment ce va înlocui beneficiile sociale existente, statul va dispune de sumele mari de bani folosite acum pentru a finanța aceste programe. Mai departe, dacă economiile continuă să crească, vor fi bani pentru venitul universal de bază. Într-un volum apărut în 2006, Charles Murray scria astfel despre versiunea lui a venitului universal: «Am început acest experiment mental cerându-vă să nu țineți cont de faptul că acest venit este imposibil astăzi din punct de vedere politic. Închei experimentul propunând ideea că acest plan este inevitabil din punct de vedere politic – nu anul viitor, ci cândva... Produsul Național Brut pe cap de locuitor a crescut exponențial în ultimul secol».

Criticii acestui venit universal nu sunt convinși și spun că acest program ar fi prea scump. Într-o carte recentă – "Venitul universal de baza – Pro și Contra", Antony Sammeroff expune foarte bine această controversă și multe alte aspecte legate de venitul universal de bază. Oferă o foarte bună analiză a ideii că automatizarea va produce mulți șomeri, oameni care vor avea nevoie de venitul universal de bază.

Sammeroff arată ca acest venit este un program guvernamental și că trebuie să vedem în stat un dușman al libertății. De altfel, susținătorii acestui tip de venit subliniază că acest el are acoperire universală și că asta va permite statului să exercite un control tiranic. «Cu timpul, venitul acesta se va dovedi extrem de costisitor și va fi ajustat, pentru a i se asigura continuitatea. Puțini vor fi cei care vor protesta dacă infractorilor li se va retrage dreptul la acest venit. Puțini vor protesta dacă li se va retrage dreptul celor care au un comportament antisocial. Contravențiile, precum urinatul pe strada, ar putea fi pedepsite printr-o reducere a venitului universal de bază. Unii ar putea spune că acesta este deja un program de inginerie socială al guvernului, însă majoritatea vor fi de părere că este o măsură rezonabilă... Reducerea acestui venit va deveni repede cel mai întâlnit răspuns la multe infracțiuni și contravenții».

Statul nu numai că va folosi acest venit ca pe un instrument de control social, ci avem toate motivele să ne gândim că guvernanții își for folosi puterea și în scopuri rele. «Este vorba despre aceeași clasă socială care a lansat războiul permanent în Orientul Mijlociu, irosind mii de miliarde de dolari și distrugând milioane de vieți. Au împrumutat băncile din banul public și și-au dat măriri de salarii, după ce au spus restului națiunii că trebuie să strângă cureaua. I-au privat pe tineri de șansa de a avea o casă, făcând ca prețul locuințelor să explodeze, și au lăsat țările cu datorii uriașe», scrie Sammeroff.

Ideea lui Sammeroff este în acord cu ceea ce spune Hayek în "Drumul spre servitute", însă nu este identică. Hayek spune că liderii vor fi, cel mai probabil, răi. Sammeroff nu se bazează pe această teză. El spune că dovezile de până acum arată că liderii sunt răi și că vor rămâne la fel. De aceea, ne putem aștepta ca liderii să abuzeze de programul venitului universal de bază.

Venitul universal de baza ar face obligatorie deținerea unui "pașaport universal" și a unui "cont bancar cunoscut". Sammeroff spune: «Oamenilor li se va cere să prezinte cardul de identitate obligatoriu pentru a primi venitul universal. În scurt timp li se va cere să-l prezinte și pentru a intra în clădirile guvernamentale. Apoi la aeroport. Apoi pentru a trimite un pachet. Apoi pentru a intra într-un bar. Apoi pentru a intra într-un restaurant. În scurt timp, va trebui să-l prezinți oriunde ai vrea să mergi, inclusiv atunci când votezi. Iar în scurt timp vei fi amendat dacă nu votezi... Așa cum statul îngheață activele infractorilor, la fel vor face cu contul bancar al disidenților politici».

Unii vor spune că statul poate face toate astea și în absența unui venit universal de bază, însă de ce să dăm guvernului posibilitatea de a-și justifica asemenea orori.

Sammeroff mai scrie că cei săraci vor avea cel mai mult de câștigat de pe urma acestui venit, dar vor fi și cei mai vulnerabili la abuzuri. «Desigur, săracii, care depind de pomeni pentru a supraviețui, vor fi foarte atenți cu cine și ce vorbesc. Până și oamenii mai bogați se vor gândi de două ori înainte să riște acești bani. Venitul universal de bază transformă statul în patron, iar pe cetățean în lacheu. În scurt timp, putem intra într-o eră în care plățile și penalizările vor fi folosite pentru a ne transforma în mici marionete. Visul utopic se va transforma într-un coșmar tiranic»".

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.