Măsură absurdă a ministrului Sănătății. Se întoarce starea de urgență

Publicat in Politica 07 Aprilie 2021 1861 ori
Google+ WhatsApp
Măsură absurdă a ministrului Sănătății. Se întoarce starea de urgență
Măsură absurdă a ministrului Sănătății. Se întoarce starea de urgență

Cea mai distructivă decizie din starea de urgență instituită în martie anul trecut este luată din nou acum de către ministrul Sănătății. Este vorba despre anularea tuturor intervențiilor chirurgicale care nu reprezintă urgențe, fapt care a provocat moartea a mii de bolnavi cronici. Reprezentanții Asociațiilor Bolnavilor de Cancer avertizează că vor da în judecată Ministerul Sănătății la primul deces cauzat de această măsură.

Prevederea din Legea care instituia starea de urgență și care limita activitatea spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgente s-a întors din nou, ministrul Sănătății invocând creșterea numărului de cazuri Covid. Paturile din secțiile ATI au fost transferate către secțiile Covid, lăsând astfel spitalele fără posibilitatea de a mai efectua vreo intervenție chirurgicală. Totodată, peste 60% din spitalele publice au devenit spitale Covid, potrivit ultimului act normativ aprobat, în timp ce doar 3% din spitalele private au intrat în această categorie. Astfel, din cele 367 de unități sanitare publice, 244 deservesc acum bolnavii Covid. Tot pentru bolnavii Covid au mai fost desemnate 5 spitale private, un spital ROL și două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice și îngrijiri paliative. Ministrul Sănătății a cerut amânarea operațiilor, susținând că toate eforturile trebuie concentrate spre tratarea pacienților Covid-19. Totodată, pentru a reduce presiunea de pe unitățile de primiri urgențe, ministrul Voiculescu a cerut redirecționarea cazurilor care necesită intervenții rapide către spitalele care nu au oferit până acum servicii de urgență. "Este o situație incertă pentru pacienții cronici, iar această măsură luată de ministrul Sănătății, care nu a fost capabil să găsească o altă soluție și să afecteze dreptul la viață a pacienților cronici, este o bătaie de joc la adresa bolnavilor din România. Au avut un an de zile în care puteau pregăti oameni, puteau găsi soluții, și acum iau din ceea ce și așa nu ajunge pentru pacienții cronici și îi condamnă la moarte", ne-a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Victimele colaterale ale Covidului


În România mor în fiecare zi 150 de pacienți cu diferite forme de cancer, ne spune Cezar Irimia, care atrage atenția că nu pot fi sacrificați unii bolnavi în favoarea altora. "Am fost și eu pacient Covid, nu am nimic cu bolnavii Covid, trebuie să-i ajutăm să depășească situația critică, dar nu sacrificând alți pacienți pentru ei. Nici pentru noi, pacienții cu cancer, nu au fost sacrificați alți pacienți. Și nici pentru pacienții cronici nu au fost sacrificați pacienții cu Covid. Deci este o măsură discriminatorie și criminală. Este clar că în continuare suntem victimele colaterale ale Covidului, din neștiința, sau neputința sau să nu-i zic nesimțirea ministrului Sănătății, care ia asemenea măsuri. Eu, în locul premierului, l-aș fi destituit în secunda doi cu această măsură. Dacă Institutul Oncologic din București făcea 40 de intervenții chirurgicale pe zi înainte de pandemie și a ajuns să facă maxim 10, acum, cu această măsură prin care a dat paturi de la ATI pentru Covid și intrarea în secția ATI este în fața blocului operator este clar că nu se mai face nicio operație. Se blochează totul, pentru că nu sunt proceduri, nu sunt circuite. Bolnavii de cancer s-au resemnat, așteaptă moartea. Iar noi nu mai avem altă cale decât să mergem în instanță împotriva Ministerului Sănătății, la prima moarte evitabilă care se va produce din cauza acestor măsuri", ne-a mai precizat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Ipocrizie la vârf


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut tuturor spitalelor importante, cum ar fi Fundeni, Institutul Oncologic, Colțea, Gerota, Colentina, să aloce paturi la ATI pentru bolnavii Covid, fapt care va bloca accesul în spitale a bolnavilor cronici. Pe de altă parte, secretarul de stat Andreea Moldovan a susținut că pacienții oncologici care necesită intervenții chirurgicale nu vor fi afectați de această decizie, aceștia fiind considerați urgențe.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.