Din coșmar la realitate: pandemia permanentă

Publicat in Politica 25 Martie 2021 764 ori
Google+ WhatsApp
Din coșmar la realitate: pandemia permanentă
Din coșmar la realitate: pandemia permanentă

În ultimul an, o presupunere – tacită sau explicită – a arătat mondul de gândire a multor oameni despre pandemia de coronavirus: la un moment dat, aceasta se va termina, apoi vom reveni la "normal". Această premisă este aproape sigur greșită.

SARS-CoV-2 poate deveni un inamic permanent și de lungă durată, precum gripa, dar mai rău. Majoritatea epidemiilor dispar odată ce populațiile ating imunitatea turmei și agentul patogen are prea puține corpuri vulnerabile disponibile ca gazde pentru auto-propagare. Această protecție a efectivului are loc prin combinarea imunității naturale la persoanele care și-au revenit după infecție și vaccinarea populației rămase. Cu toate acestea, în cazul Covid-19, evoluțiile recente sugerează că este posibil să nu obținem niciodată această imunitate, potrivit unor studii realizate de Universitatea din Washington și London School of Hygiene and Tropical Medicine. Motivul principal este apariția continuă a unor noi variante care se comportă aproape ca viruși noi. Campaniile de vaccinare nu se dezvoltă suficient de repede și nici nu acoperă planeta suficient de mult. O tulpină Covid britanică, sud-africană și cel puțin una braziliană au devenit deja notorii, dar s-au văzut și rapoarte despre "veri și nepoți" virali care au apărut în California, Oregon și în alte părți. Dacă ar fi să secvenționăm mostre în mai multe locuri, probabil că am găsi și mai multe "rude", notează Bloomberg. Există două căi evolutive alternative. Într-una, un virus devine mai sever, dar nu mai transmisibil. Va provoca mai multe boli și moarte, dar creșterea este liniară. În cealaltă cale, un virus mutant devine nici mai mult, nici mai puțin virulent, ci mai contagios. Aceasta va determina creșteri ale bolilor și ale morții, care sunt mai degrabă exponențiale decât liniare, explică cercetătorii americani și britanici. Dacă aceasta este traiectoria evolutivă a SARS-CoV-2, ne aflăm în cicluri aparent interminabile de focare și remisiuni, restricții și relaxări sociale, blocări și redeschideri. Cel puțin în țările bogate, oamenii vor fi vaccinați de câteva ori pe an împotriva celei mai recente variante în circulație, dar niciodată suficient de rapid sau cuprinzător pentru a obține imunitatea turmei. Lumea nu trebuie să fie distopică, dar întoarcerea la acel "normal" nu va fi o opțiune. Singura cale este înainte.Deocamdată nu se știe unde.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.