Judecatorul Maya Teodoroiu spulbera coalitia de guvernare obsedata de desfiintarea SIIJ

Publicat in Politica 24 Martie 2021 Actualizat: 24 Martie 2021 532 ori
Google+ WhatsApp
Judecatorul Maya Teodoroiu spulbera coalitia de guvernare obsedata de desfiintarea SIIJ
Judecatorul Maya Teodoroiu spulbera coalitia de guvernare obsedata de desfiintarea SIIJ

Astăzi, în Plenul Camerei Deputaților, în continuarea celor subliniate de antevorbitorii mei, am arătat un motiv în plus pentru care PSD nu a votat, nici în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, nici în Plen, forma actuală a proiectului de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), cu amendamentele votate de USRplus și PNL în ședința Comisiei Juridice de săptămâna trecută, reamintind că:

Peste 1.000 de magistrați, judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară, au adresat Camerei Deputaților un memoriu intitulat "Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!", cerând membrilor Camerei Deputaților să nu voteze proiectul în forma sa actuală, adică forma care conține amendamentul votat de parlamentarii PNL și USRplus, în Comisia Juridică.

Magistrații au cerut Președintelui Camerei Deputaților, dl.Ludovic Orban, să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco – doua organisme de lucru europene, prestigioase, invocate constant, chiar în mod insistent, de reprezentanții PNL și USR în discursurile lor politice privind justiția – cu privire la acest text de lege.

De ce, însă, reprezentanții PNL și USRplus nu au sesizat acum Comisia de la Veneția și Greco? Cand magistrații le-au cerut acest lucru?

Poate pentru că în mod constant Comisia de la Veneția s-a pronunțat pentru o imunitate funcțională limitată a magistraților?

Am citat, în acest sens, dintr-un aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la cadrul legislativ din Bulgaria (aspecte similare regăsindu-se și cu privire la textele legale din Ucraina sau din Turcia):
„Magistrații nu trebuie să beneficieze de imunitate generală. Potrivit standardelor generale, aceștia cu siguranță necesită a fi protejați contra acțiunilor civile, pentru activitățile efectuate cu bună-credință în perioada exercitării funcțiilor lor.
Dar nu trebuie să beneficieze de imunitate generală care i-ar proteja împotriva faptelor penale, pentru care aceștia trebuie să răspundă în fața instanțelor".

Nu a mai fost timp ca, de la tribuna Camerei Deputaților, să le reamintesc parlamentarilor puterii că, în "Raportul privind Independența Sistemului Judiciar — Partea I: Independența Judecătorilor", Comisia de la Veneția a aprobat regula generală potrivit căreia magistrații nu trebuie să se bucure de nicio formă de imunitate penală pentru infracțiunile comise în exercitarea funcțiilor lor. Ei trebuie să beneficieze de imunitate funcțională (exclusiv funcțională), și anume imunitatea în caz de urmărire penală numai pentru actele legale întreprinse în exercitarea funcțiilor lor, cu excepția infracțiunilor săvârșite cu rea-credință. În această privință, este evident că fapte de corupere pasivă, traficul de influență, luarea de mită, precum și infracțiunile similare, nu pot fi considerate ca acte săvârșite în exercitarea legală a funcțiilor lor de către judecători."

De asemenea, Grupul de State împotriva Corupției al Consiliului Europei (GRECO), în documentul "Lecțiile învățate din Trei Runde de evaluare (2010—2012) — Articole tematice", (p. 43) a arătat că se poate discuta de o anumită imunitate funcțională a judecătorilor, în cazul în care aceștia desfășoară activitatea judecătorească, aceasta fiind o premisă a independenței judecătorești, dar „în mod clar", judecătorii "trebuie să fie pedepsiți pentru orice infracțiune comisă de ei, fie ea o infracțiune generală, de exemplu, cauzarea unui accident în stare de ebrietate sau o infracțiune specifică, legată de funcția de judecător."

De la tribuna Camerei Deputaților am reamintit că în Memoriul pe care l-au adresat membrilor Camerei Deputaților și Președintelui Camerei, căruia i-au cerut să sesizeze Comisia de la Veneția și Greco, cei peste 1000 de judecători și procurori au arătat că:
"Aşa-numitele "garanţii" care însoţesc proiectul legii de desfiinţare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept". Condiţionarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie, în opinia magistraților semnatari, un „filtru" neconstituţional şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii" sau ca o "superimunitate".

Dar Presedintele PNL al Camerei Deputatilor, domnul Orban, în loc sa sesizeze Comisia de la Venetia și Greco, așa cum i-au cerut magistrații, a votat acest proiect! Alături de colegii săi de la PNL și USRplus.

Prin urmare, solicitările magistraților, precum și avizele Comisiei de la Veneția, documentele Greco etc.sunt utile parlamentarilor PNL-USRplus doar atunci când pot fi citate în scop politic, servind unor interese politicianiste.

Altfel, ele sunt complet ignorate, ba chiar contrazise în proiectele de legi promovate de arcul guvernamental, precum cel de desființare a SIIJ, de astăzi.

Simona Maya Teodoroiu,

Deputat PSD PRAHOVA

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.