Situație revoltătoare la Ministerul Sănătății: vaccinuri de milioane de euro, din banii nostri, „aruncate la gunoi”

Publicat in Politica 25 Februarie 2021 2069 ori
Google+ WhatsApp
Situație revoltătoare la Ministerul Sănătății: vaccinuri de milioane de euro, din banii nostri, „aruncate la gunoi”
Situație revoltătoare la Ministerul Sănătății: vaccinuri de milioane de euro, din banii nostri, „aruncate la gunoi”

Situație strigătoare la cer la Ministerul Sănătății. Instituția condusă în prezent de Vlad Voiculescu, nu a făcut, în realitate, niciun demers pentru a impulsiona campania de vaccinare antigripală, iar asta a dus la pierderi de câteva milioane de euro. Astfel, dacă în sezoanele gripale 2018/2019 și 2019/2020 s-au achiziționat în Programul Național de Vaccinare 1.300.000, respectiv 1.500.000 de doze, în luna februarie a anului trecut, ultimele 35.000 de doze de ser antigripal tetravalent erau distribuite medicilor de familie în vederea vaccinării persoanelor din grupa de risc mare de îmbolnăvire. De menționat că la acel moment erau foarte multe solicitări, însă serul începea să lipsească.

Pentru a evita această deficiență, fostul Ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat un necesar real pentru a putea organiza licitațiile și, respectiv, achiziționarea vaccinurilor din timp pentru următorul sezon gripal 2020 – 2021, astfel încât România să se poată alinia la standardele europene și să respecte toate recomandările venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Surse din Ministerul Sănătății au dezvăluit pentru PS News că, în urma inventarierilor primite, s-a constatat că există un număr mult mai mare de persoane care se aflau în grupa de risc la îmbolnăvirea cu un virus gripal, iar pe baza recomandărilor primite, în plină pandemie, s-au demarat mai repede campaniile de vaccinare împotriva gripei pentru a anticipa apariția virusului gripal sezonier.

Milioane de euro, „aruncate la gunoi"
Pe 15 septembrie 2020, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța cu succes demararea campaniei de vaccinare antigripală, pentru care erau achiziționate aproximativ 3.000.000 de doze de vaccin antigripal tetravalent, cu posibilitatea de creștere a acestei cantități până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere. Cu un calendar de distribuție bine stabilit, cu două și trei livrări lunare, alături de un amplu proces de de informare, România primea pe 10 decembrie ultima tranșă de 540.000 de doze, dintr-un total de 2.970.000, pentru care s-au cheltuit aproximativ 26.000.000 euro.

Situația s-a schimbat, însă, odată cu venirea lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății, iar acum situația este strigătoare la cer. Aceleași surse au dezvăluit pentru PS News că în acest moment există DSP uri care mai au pe stoc 10.000- 15.000 de vaccinuri antigripal nefolosite. Asta pentru că, deși se știa de situație, nu s-a făcut niciun demers pentru a impulsiona campania de vaccinare antigripală. Astfel că toate aceste vaccinuri sunt aruncate la coșul de gunoi, ele expirând în perioada următoare, iar pierderea se ridică la câteva milioane de euro.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.