Palatul de Justitie din Ploiesti, in constructie de 22 de ani!

Publicat in Politica 24 Februarie 2021 1033 ori
Google+ WhatsApp
Palatul de Justitie din Ploiesti, in constructie de 22 de ani!
Palatul de Justitie din Ploiesti, in constructie de 22 de ani!

Parlamentarii PSD Prahova Simona Maya Teodoroiu si Laura Fulgeanu-Moagher solicita de urgenta un raspuns Ministerului Justitiei cu privire la bugetul alocat institutiilor sistemului judiciar si includerea in buget a banilor destinati finalizarii lucrarilor Palatului de Justitie din Ploiesti.

"Au trecut 22 de ani! Alocati fonduri pentru finalizarea lucrarilor Palatului de Justitie din Ploiesti!", este solicitarea adresata ministrului Stelian Ion de cei doi parlamentari prahoveni, care, la inceputul acestui an, au efectuat o vizita de lucru pe santierul cladirii aflata, inca din 1999, in constructie.

In luna ianuarie 2021, Moagher si Teodoroiu i-au inaintat ministrului Stelian Ion o solicitare scrisa in care au cerut informatii despre bugetul alocat acestui obiectiv de investitii, insa nici pana la aceasta data nu au primit un raspuns.

„Am adresat interpelari la Ministerul Justiţiei pentru a afla cauzele care au dus la o asemenea întârziere a termenului de finalizare a lucrarilor, în condiţiile în care acesta a fost cu mult depăşit. Împreună cu doamna judecator Maya Teodoroiu, deputat de Prahova, am iniţiat o serie de intervenţii la minister, constând în interpelări şi adrese, am transmis planurile noastre bazate pe date concrete şi am tratat acest obiectiv important pentru justiţia din România cu maxim interes. Palatul de Justiţie din Ploieşti ar trebui să deservească funcţionarea celor mai importante instanţe din Prahova, Judecătoria Ploieşti, Tribunalul Prahova şi Curtea de Apel Ploieşti, iar tergiversarea finalizarii lucrarilor înseamnă nu doar timp şi bani pierduţi, ci şi o bilă neagra pentru justiţia din Romania”, a declarat senatorul Laura Fulgeanu-Moagher.

Deputatul Simona Maya Teodoroiu a declarat ca subiectul trebuie tratat cu maxima prioritate, in conditiile in care joi, 25 februarie, vor avea loc discutiile despre bugetele institutiilor din sistemul judiciar, iar obiectivul Palatului de Justitie trebuie sa figureze pe lista investitiilor cuprinse in bugetul pe 2021:

"Maine, 25 februarie, la ora 12.00, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor va discuta bugetele Ministerului Justitiei si ale institutiilor sistemului judiciar. In luna ianuarie a acestui an, impreuna cu doamna senator Laura Fulgeanu-Moagher, am adresat urmatoarele intrebari domnului ministru al Justitiei, Stelian Ion, la care asteptam inca un raspuns:

 

OBIECTUL INTREBARII: Finalizarea obiectivului de investiții ”PALATUL DE JUSTIȚIE PLOIEȘTI”

       

Stimate domnule ministru,

 

Au trecut 22 de ani de la demararea lucrărilor la Palatul de Justiție din Ploiești și judecătorii, procurorii, avocații și justițiabilii încă așteaptă ca această clădire să fie finalizată, iar perpetua tentativă de încheiere a lucrărilor să se sfârșească.

Palatul de Justiție Ploiești este una dintre principalele clădiri neterminate ale municipiului și este singura clădire destinată funcționării unor instituții publice de o asemenea importanță, precum instanțele de judecată, rămasă, de mulți ani, în stadiul de șantier de construcții.

Este de neînțeles cum această clădire - mult așteptată de sutele de persoane care sunt actori ai actului de justiție în județul Prahova, precum și de miile de justițiabili care anual apelează la serviciile publice oferite de justiție prahoveană - încă nu este finalizată, de 22 de ani fiind practic condamnată la a rămâne ”în lucru”.

Justiția prahoveană și nu numai, pentru că în competența teritorială a Curții de Apel Ploiești, pe langă județul Prahova, intră și județele Dâmbovița și Buzău, suferă de o îndelungată lipsă a unui spaţiu și a unor condiții adecvate, care afectează calitatea serviciului public oferit și îngreunează considerabil munca magistraților, personalului auxiliar, avocaților, tuturor participanților la actul de justiție, pe care îl îndepărtează în mod semnificativ de condițiile și standardele moderne, eficiente și, pe cât posibil, aliniate normelor europene în materie.

 

Ținând cont de faptul că Palatul de Justiție Ploiești rămâne unul dintre cele mai importante obiective de investiții demarate de Ministerul Justiției, atât din punctul de vedere al fondurilor alocate cât și al suprafeței desfășurate, și, de asemenea, având în vedere includerea sa, la un anumit moment, între proiectele finanțate de Programul Băncii Mondiale privind reforma sistemului judiciar român, ceea ce înseamnă, între altele, că ratarea acestui obiectiv poate avea consecințe negative cu privire la contractarea unor viitoare finanțări ale Băncii Mondiale pentru alte obiective de investiții în beneficiul justiției române, vă adresăm următoarele întrebări :

1.Care a fost suma alocată din bugetul pe 2020 al Ministerului Justiției pentru finalizarea acestui proiect, în raport cu necesarul estimat?

 

2. Acest obiectiv de investiții a continuat să se regăsească între cele prioritare, finanțate, parțial sau în integralitate, de Programul Băncii Mondiale privind reforma sistemului judiciar? Dacă da, care vor fi potențialele consecințe, sub aspect bugetar, ale nefinalizării acestui proiect, în relația României cu Banca Mondială, ținând cont de faptul că nu sunt fonduri nerambursabile (granturi), ci este vorba de un împrumut.

 

3.Care au fost motivele întârzierii semnificative a finalizării lucrărilor? Ce măsuri înțelegeți să luați pe termen scurt pentru a finaliza aceste lucrări?

 

3.Care este termenul de finalizare a lucrărilor la Palatului de Justiție Ploiești?

 

4. Ați prevăzut în bugetul pe anul 2021 sumele necesare finalizării acestui important obiectiv de investiții ?

 

În acest sens, solicităm un răspuns scris într-un timp cât mai scurt.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.