Răspuns sfidător al lui Cîțu: Guvernul de dreapta nu dă gratuități. Facultatr, doar pentru cei care isi permit!

Publicat in Politica 19 Februarie 2021 1549 ori
Google+ WhatsApp
Răspuns sfidător al lui Cîțu: Guvernul de dreapta nu dă gratuități. Facultatr, doar pentru cei care isi permit!
Răspuns sfidător al lui Cîțu: Guvernul de dreapta nu dă gratuități. Facultatr, doar pentru cei care isi permit!

Tăierea transportului feroviar gratuit pentru studenți nu s-a făcut din motive bugetare, ci din principiu sau că așa vor ei. Cîțu le-a spus studenților că un guvern de dreapta nu dă gratuități, acesta fiind singura motivare la anularea facilității. Studenții spun însă că șefii partidelor de la Guvernare le-au promis cu totul altceva și așteaptă să vadă ce se va decide în Parlament.

Spre deosebire de celelalte categorii sociale, care protestează de două luni încoace, studenții au avut privilegiul de a fi primiți chiar de către premierul Florin Cîțu. Privilegiul s-a transformat însă într-o mare dezamăgire, având în vedere modul în care au fost tratați de prim-ministru. "La tăierea gratuității pe transportul feroviar, nu au venit cu nicio justificare. De ce? Pentru că nu au argumente. Domnul Cîțu ne-a spus că este o argumentare ideologică, guvernul este de dreapta și nu vrea să dea gratuitate. Dacă ne uităm pe nota de fundamentare a ordonanței de urgență observăm că nu există nicio motivare pentru măsura cu transportul feroviar. Noi am venit cu argumente referitoare la impactul social pentru studenți, cu argumente referitoare la impactul economic pozitiv pentru CFR Călători, pentru că banii mergeau la investiții, și al treilea argument a fost că impactul bugetar al acestor gratuități era nesemnificativ, vorbim de 0,01% din PIB. Și România și-a asumat niște ținte europene pe accesul studenților în învățământul superior, pe echitate, care nu țin cont de ideologie, că nu poți să spui că România nu mai vrea să respecte ce și-a asumat european pentru că are guvern de dreapta. Mai mult de atât, în ziua în care ne-am întâlnit cu domnul Cîțu s-au făcut fix patru ani de când tot domnul Cîțu, în calitate de senator atunci, și-a retras din Senat amendamentul de eliminare a gratuității pentru studenți, argumentând că și-a dat seama că impactul bugetar este mic, în condițiile în care la nivelul lui 2017 subvenția ar fi fost mai mult decât dublă față de cea din 2021, în contextul în care studenții nu circulă, că e pandemie. Când i-am amintit acest lucru, domnul Cîțu a spus că s-a răzgândit acum", ne-a declarat Horia Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Șefii de partide au mințit diferit
Fiecare dintre șefii partidelor din coaliția de guvernare a făcut promisiuni diferite studenților, iar la final nu s-a regăsit nimic în ordonanța lui Cîțu. "Așteptăm să vedem acum cum se va poziționa Parlamentul față de dispariția gratuității la transportul feroviar pentru studenți. Dan Barna, adică USR-PLUS, ne-a promis că se anulează limita de 26 de ani, care acum apare în ordonanța de urgență, Ludovic Orban ne-a promis că el va merge pe varianta gratuității de la centrul universitar la domiciliu, care nu apare acum în ordonanță, iar Kelemen Hunor a semnat în 4 decembrie un document în care arată că UDMR nu va susține eliminarea gratuității. Iată însă că Guvernul face altceva. Avem deci un guvern din trei partide și nici unul nu este de acord cu măsura premierului, iar premierul merge înainte cu măsura asta, o să vedem ce-o să fie în Parlament, de fapt, pentru că la Guvern nu mai avem nicio speranță", ne-a mai precizat președintele ANOSR, Horia Șerban Onița.

Facultate, doar pentru cei cu bani
Dispariția transportului gratuit va duce, cu siguranță, la o abandonare a cursurilor de către studenții care provin din medii defavorizate, care nu își vor putea permite să mai suporte jumătate din costurile de transport. Potrivit ordonanței lui Cîțu, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, vor beneficieze, pe parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.