Bolnavii, forțați de minister să se trateze în clinicile private

Publicat in Politica 19 Februarie 2021 1111 ori
Google+ WhatsApp
Bolnavii, forțați de minister să se trateze în clinicile private
Bolnavii, forțați de minister să se trateze în clinicile private

După 11 luni de la declararea stării de urgență, ministrul Sănătății a ieșit public să spună că ar cam fi cazul să se ocupe și de bolnavii non-Covid. Evident, nu chiar imediat. Mai întâi trebuie făcută o analiză, a declarat acesta. Între timp însă, în afara exploziei mortalității în România, cozile bolnavilor de la spitalele publice s-au mutat la clinicile private.

Fie că s-au împrumutat la bănci, fie că și-au consumat ultimele economii, românii bolnavi au luat cu asalt unitățile sanitare private pentru a avea o șansă de supraviețuire. Efectele piedicilor și restricțiilor la internare în spitalele publice, impuse de politica Ministerului Sănătății, au început să se vadă și mai clar în ultimele luni. În spitalele publice, chirurgii și asistentele din sălile de operații se plictisesc în marea majoritate a timpului, în timp ce la clinicile private se formează cozi uriașe, pe câte trei rânduri. Pentru că la privați nu există corturile de triaj și lucrurile se mișcă chiar foarte repede. Și culmea, privații chiar și-au făcut circuite pentru bolnavii Covid și non-Covid. Iar asta în timp ce la spitalele publice timpul de așteptare, doar pentru triaj și înregistrare, ajunge undeva la 5-6 ore. Astfel, în afara bolnavilor Covid, și aceia din ce în ce mai puțini, spitalele publice au ajuns să aibă saloanele goale. Sigur că acest lucru nu deranjează pe nimeni pentru că, potrivit actelor normative emise de Guvern, ai nu ai activitate, primești, ca spital, aceeași bani. Și, dacă salariile, deloc mici, merg oricum, de ce să se mai agite cineva și să mai riște și vreo infecție cu Covid?! Concluzia? Nimic nu s-a schimbat în toate aceste luni, doar că sănătatea nu mai este deloc gratuită pentru cei asigurați, atâta vreme cât ajungi la clinicile private.

Voiculescu analizează
Deși victimele sistemului sanitar gestionat dezastruos au fost mult mai multe din rândul bolnavilor non-Covid, abia acum autoritățile au ajuns la concluzia că ar cam trebui să dea drumul la spitale. Dar sigur că acest lucru nu este o urgență pentru ministrul Sănătății, care a anunțat că va analiza situația. „Pandemia nu a făcut ca toate celelalte probleme de sănătate cronice sau acute să dispară. Evoluția pandemiei impune o adaptare continuă a resurselor disponibile. Pe de o parte, trebuie să ne asigurăm că pacienții care dezvoltă forme severe ale COVID-19 au parte de îngrijiri, dar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toți ceilalți pacienți au acces la serviciile medicale de care au nevoie. De aceea, am demarat acest proces de analiză a reorganizarii circuitelor din spitale împreună cu instituțiile implicate în gestionarea pandemiei", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. În fapt, ministrul se gândește să facă circuite separate pentru Covid și non-Covid, lucru pe care toate țările l-au făcut la nici două luni de la declanșarea pandemiei.

"Așteaptă să mai moară oameni"
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, ne spune că Guvernul așteaptă, probabil, să mai moară alți zeci de mii de oameni ca să deschidă spitalele. "De aproape un an le cerem să facă circuite și să deschidă spitalele. Pentru că strategia cu spitale Covid și non-Covid a fost și este una greșită, dovadă numărul uriaș de decese din noiembrie și decembrie. Nici al Doilea Război Mondial nu a făcut atâtea victime într-o lună în România. Până face o analiză Voiculescu o să umplem cimitirele. Românii au fost nevoiți să se ducă la privat, unde regulile nu sunt atât de stricte. Mi-au spus medicii din sectorul public că stau cu spitalele goale și nu fac nimic. Uitați-vă la Spitalul Colentina, care trata zeci de mii de pacienți pe lună și acum este spital Covid. Puteau transforma un pavilion în Covid, dar nu tot spitalul. Aici nici nu ar fi trebuit să se facă circuite, că e spital pavilionar. La Institutul Oncologic București se făceau, înainte de pandemie, 40 de operații pe zi, și au ajuns să nu mai facă nici măcar 10 pe zi. Pentru că s-a mers pe intervenția chirurgicală doar dacă este urgență. Păi dacă nici cancerul nu mai este urgență, ce mai este? S-au amânat tratamente în cancer, ceea ce a însemnat clar o condamnare la moarte a bolnavilor", ne-a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.