Mesajul senatorului PSD Prahova Radu Oprea pentru "incompetentul ministru al Economiei"

Publicat in Politica 22 Ianuarie 2021 648 ori
Google+ WhatsApp
Mesajul senatorului PSD Prahova Radu Oprea pentru "incompetentul ministru al Economiei"
Mesajul senatorului PSD Prahova Radu Oprea pentru "incompetentul ministru al Economiei"

Senatorul Stefan Radu Oprea:

Când #nimicul este prezentat ca o mare realizare!
"În 2020, IMM-urile vor fi sprijinite cu un miliard de euro". Acesta era anunțul triumfalist făcut la începutul anului 2020 de către incompetentul Virgil Popescu, ministrul PNL al economiei, energiei și mediului de afaceri.
Care este realitatea? Ce s-a întâmplat în acest an? Câți bani au ajuns efectiv în economie?
Totul a început târziu, pierzându-se timp inutil într-o luptă sterilă, pentru derularea programului, între două ministere: cel al fondurilor europene și cel al economiei, energiei și mediului de afaceri. A fost nevoie ca premierul Orban să intervină pentru ca pe la sfârșitul lui septembrie să se gasească o soluție de compromis și MEEMA să înceapă derularea programului.
Atrăgeam atenția într-un articol publicat în iulie că nu vom trage mai mult de 300 de milioane de euro dacă nu vor folosi Agențiile pentru IMM-uri, din subordinea MEEMA, pentru derularea programului. Am fost prea optimist!
Nici la MEEMA nu a fost ușor. Ca să nu strice tradiția de la lansarea IMM Invest (ar fi fost Florin Cîțu invidios pentru că alții pot), Virgil Popescu nu s-a lăsat mai prejos și a întârziat lansarea programului cu cel puțin două săptămâni pentru că platforma on-line de înregistrare nu a fost gata.
Programul cuprinde trei măsuri și pentru simplificare le voi denumi:
• Măsura unu, sprijin de 2000 euro;
• Măsura doi, sprijin de 50.000 euro și
• Măsura trei, sprijin de 200.000 de euro
Nu mai reiau criticile pentru felul în care au fost scrise criteriile de selecție, sau faptul că nu s-a ținut cont de modificările aduse în Parlament împreună cu asociațiile reprezentative, fapt ce a sporit confuzia în rândul aplicanților și consultanților. S-a scris foarte mult pe acest subiect.
Lansarea primei măsuri, cea de 2000 de euro, a fost un fiasco. Criteriul de selecție "primul venit, primul servit" ar fi trebuit să ducă la alocarea imediată (maxim două zile) a celor 100 milioane euro, către cei 50.000 de antreprenori eligibili. Au aplicat în prima săptămână aproape 20.000 de antreprenori. Au fost necesare amendarea condițiilor de eligibilitate și reluarea apelului. Cât de greșit au gândit lucrurile se constată din aceste rezultate.
Am căutat cifre despre câți bani au intrat în economie. Site-ul imm.gov.ro ne dezvăluie urmatoarele "realizări" la 31 Decembrie 2020:
- Măsura 1 - 14.395 de firme au primit finanţarea, valoarea totală plătită fiind de 139.329.205 lei.
- Măsura 2 - 1836 de companii au primit plăţi în sumă de 608.383.846 lei.
Total: 747.713.051 lei, adică 153 milioane euro, calculat la cursul de 4,86 ron/eur valabil la 31 decembrie 2020.
15,3 %! Atât s-a putut! Puțin, prea puțin, aproape #nimic.
S-au irosit 847 de milioane euro, bani europeni gratuiți, care ar fi trebuit să sprijine IMM-urile din România, într-un an cu criză de sănătate și criză economică. Miliardul de euro a fost acolo pentru antreprenori dar orgoliile și incompetența guvernanților și-au spus cuvântul.
Aceasta ar trebui să fie o învățătură pentru actualii guvernanți, care vorbesc despre cele 80 de miliarde euro fonduri europene ca și cum au intrat deja în economia românească. Dacă nu au reușit cu 1 miliard de euro de ce i-am crede că o să poată să atragă 80 de miliarde euro?
P.S. Măsura 3 nu are finanțare din fonduri europene! Asta ne spune dl. Năsui, noul ministru al economiei. Deci Popescu a mințit!

Stefan Radu Oprea,

Senator PSD PRAHOVA

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Cele mai citite

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.