Specialiştii în Drept îi dau o 'palmă' lui Orban: Deciziile CCR sunt corecte, Guvernul a încălcat Constituţia

Publicat in Politica 06 Iulie 2020 1211 ori
Google+ WhatsApp
Specialiştii în Drept îi dau o 'palmă' lui Orban: Deciziile CCR sunt corecte, Guvernul a încălcat Constituţia
Specialiştii în Drept îi dau o 'palmă' lui Orban: Deciziile CCR sunt corecte, Guvernul a încălcat Constituţia

„Bâlbâiala” Guvernului a creat un vid legislativ care deschide uşile izolaţilor şi celor din carantină. Decizia Curţii Constituţionale, care spune că izolarea şi carantina nu pot fi impuse prin ordin de ministru, a demonstrat noi scăpări în procesul de legiferare, notează Mediafax.

Judecătorii, juriştii şi specialiştii în drepturile omului spun că Guvernul nu a respectat Constituţia, de aceea s-a ajuns în situaţia în care pacienţii COVID-19 refuză internarea, iar suspecţii de această boală pleacă din centre.

„Modul în care s-a legiferat în perioada stării de urgenţă – concluzia este că s-a legiferat lamentabil, inclusiv pe această parte. Metoda carantinării este o metodă medicală foarte bună într-o situaţie de genul pandemiei. În momentul în care au adoptat această lege s-au gândit la considerente medicale şi de prevenire a pandemiei. Problema cu această carantinare a fost aceea că este o privare de libertate - nu ai voie să pleci dintr-un loc, dar în acelaşi timp nu poţi să conteşti această măsură, nu poţi să te plângi. Deci sunt nişte garanţii şi principii de bază”, a spus, pentru MEDIAFAX, Georgiana Gheorghe, director APADOR-CH, asociaţie care luptă pentru drepturile omului.

„Este vorba de necunoaşterea legii. Şi nu este prima dată când CCR atrage atenţia că Executivul încalcă Constituţia. Decizia CCR spune clar că prin lege se pot limita drepturi, nu prin ordine ale miniştrilor. Decizia CCR obligă la o anumită conduită autorităţile statului, nu cetăţenii! Ca judecător, apărător al drepturilor şi libertăţilor fundamentale nu voi fi niciodată de acord cu cei care justifică încălcarea legii de situaţia ivită la un moment dat în societate. Legea este aceeaşi pentru toţi şi nimeni nu este mai presus de ea!”, e de părere judecătoarea Mădălina Afrăsinie, de la Tribunalul Bucureşti.

„Este o mare culpă a Guvenului care trebuia să respecte Constituţia. De altfel, nu e prima greşală gravă a acestuia în perioada pandemiei. Amintiţi-vă de cele 3 zile rămase neacoperite şi pentru care a fost necesară o ordonanţă de urgenţă. Pe fond, lucrurile sunt simple: nu poţi restrânge drepturi şi libertăţi decât prin lege. Aşa spune art. 53 din Constituţie. Nu poţi, prin acte normative inferioare (HG sau ordine de ministru), să restrângi drepturi, internarea obligatorie, în lipsa legii fiind o veritabilă privare de libertate. Prin urmare nu e culpa CCR, ci exclusiv culpa Guvernului. Nu au decât să repare acest lucru printr-o lege conformă cu legea fundamentală. Mai grav mi se pare îndemnul premierului (nu este primul în acest sens) către cetăţeni de a nu respectă deciziile CCR. Numai că deciziea CCR sancţionează conduita Guvenului şi nu a cetăţenilor. A învinovăţi o altă instituţie pentru propria greşală este, cel puţin, un comportament neloial”, explică Georgiana Iorgulescu, fost membru CSM, actual director al Centrului de Resurse Juridice.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.