Români carantinați în vila fiicei subprefectului de Prahova, Mihaela Duta. Primeste 200 de euro pe zi dar nu vede niciun conflict de interese

Publicat in Politica 05 Aprilie 2020 Actualizat: 05 Aprilie 2020 4945 ori
Google+ WhatsApp
Români carantinați în vila fiicei subprefectului de Prahova, Mihaela Duta. Primeste 200 de euro pe zi dar nu vede niciun conflict de interese
Români carantinați în vila fiicei subprefectului de Prahova, Mihaela Duta. Primeste 200 de euro pe zi dar nu vede niciun conflict de interese

Clădirea unde joi au fost carantinante instituțional 4 persoane se află în comuna Poienarii Burchii, din Prahova, 28 de kilometri de Ploiești, și spun localnicii, nu a mai fost niciodată folosită ca pensiune. Decizia de a trimite oamenii la vila fiicei subprefectului de Prahova a fost luată de Comitetul Județean pentru Situația de Urgență (CJSU).

  • Subprefectul Mihaela Duță, 51 de ani, spune că nu face parte din CJSU, dar a fost cu acord cu hotărârea de a caza oamenii la pensiunea fiicei sale. Nu vede nici un conflict de interese.
  • 230 de lei de om, pentru cazare și masă, primesc proprietarii care pun la dispoziție spații pentru carantinarea celor care vin în țară din zone roșii.

Pensiunea nefolosită de pe terenul suprefectului

Pe 2 aprilie au fost aduse în comună, sub escorta poliției, două mașini cu numere străine. Sunt 4 persoane, două cupluri, soț și soție, care au intrat în carantină instituționalizată. Și mai sunt așteptate 14.

Centrul de carantină se afla în satul Piorești, din comuna Poienarii Burchii, cu acces direct la DJ101E, la 300-400 de metri de cele mai mari magazine din sat.

“Noi nu avem nici o pensiune în sat. Iar această vilă nu are siglă și nici nu a fost folosită niciodată în scopuri turistice! Ne temem, e în mijlocul comunei! În plus, se află pe terenul subprefectului”, acuză locuitorii din comună. Ei au trimis o plângere și către Consiliul Județean Prahova și către prefectură, solicitând lămuriri.

Primarul: “Pe mine nu m-a informat nimeni. Pensiunea abia a fost dată în folosință”

Edilul Daniel Nedelcu spune nu a fost informat că îi vor fi aduse în comună persoane pentru izolare, dar recunoaște că i s-a cerut de la ISU Prahova, în urmă cu trei săptămâni, o listă cu spații de cazare disponibile.

A trecut pe listă și pensiunea fiicei subprefectului și așezământul social Sfântul Pantelimon, care aparține de Mănăstirea Pissiota. Căminul de bătrâni nu era racordat la rețeaua de apă.

Libertatea: Domnule primar, câți oameni sunt în carantină?

Daniel Nedelcu: Am înțeles că sunt patru persoane, dar e posibil să mai vină. Sincer, pe mine nu m-a informat oficial despre ei. Pe de altă parte, ieri vorbeam cu prefectul Cristian Ionescu, îmi spunea că ține 320 de oameni în parc, că nu știe unde să-i ducă.

-De spațiul în care au fost carantinați, ce știți?

-E pensiunea fiicei doamnei subprefect. Tocmai a fost deschisă. Abia au terminat-o, n-au apucat s-o dea în circuit. Eu nu am fost niciodată înăuntru.

-Localnicii spun că pensiunea e în centrul satului…

-E în Piorești, la vreun kilometru de primărie. Sunt două magazine mari acolo, dar eu sper ca oamenii aflați în carantină să fie civilizați, să nu facă probleme. Au pază, sunt jandarmi.

-Cu mâncarea cum s-a procedat?

-Nu știu nimic! Cine i-a adus, aceia să se ocupe! Îmi pare rău, înțeleg situația, am compasiune pentru ei, dar eu habar n-am cine e acolo.

Subprefectul Mihaela Duță: “Oamenii să stea liniștiți, clădirea e în câmp”

Suprefectul Mihaela Duță a oferit explicații pentru Libertatea.

-Libertatea: Cum a ajuns Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la clădirea dv.?

-Mihaela Duță: Nu este clădirea mea, este a unei întreprinderi individuale a fiicei mele. Iar eu nu sunt în Comitetul pentru Situații de Urgență. Și dacă aș fi fost, tot eram de acord. Oricum, am fost consultată. Este situație de criză, este o nebunie.

Din 3 aprilie, ora 0.00 au intrat și alte țări în zona roșie și se caută soluții pentru izolarea oamenilor. Se întoarce foarte multă lume în țară, sunt trimiși oameni în carantină și pe Valea Prahovei, și pe Valea Teleajenului, trebuie să înțelegem situația. Iar prefectul trebuie să ia repede decizii.

-Locuitorii au făcut o întâmpinare la CJ și la prefect, sunt speriați.

-Eu și fiica mea ar trebui să fim primele care ne temem. S-a făcut dezinfecția, fiica mea intră acolo, face curat, spălă și calcă rufele. Oamenii sunt supărați și speriați degeaba. Pensiunea oricum e izolată, curtea mea e în câmp, la 120 de metri de drumul principal. Îi asigur că totul va fi bine. Chiar dacă sunt doar adoptată de cei din Poienarii Burchii, unde am lucrat ca secretară la Primărie, chiar țin la oamenii de acolo. Unii mă plac, alții nu, le urez tot binele din lume.

“Nu am semnat, dar am fost de acord când am fost consultată. Dacă ai ceva și poți să ajuți, de ce să nu ajuți?!”

-Până la urmă, terenul e al dv.?

-Nu, e al fiicei mele. Are vreo 4.700 de metri pătrați. Eu am alte patru terenuri, dar nu acesta. Și au mai stat oameni la pensiune. Condițiile sunt de lux, totul e nou, chiar spuneau jandarmii că ar vrea și ei să aibă o asemenea casă, dacă s-ar putea.

-Ați semnat pentru a fi carantinați oamenii la pensiunea fiicei?

-Nu, dar am fost de acord când am fost consultată. Dacă ai ceva și poți să ajuți, de ce să nu ajuți?! Eu nu sunt în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova, sunt persoana care nu participă la ședințe, să nu fiu expusă.

-Ce bani ar urma să primească proprietarul?

-Bănuiesc că știți, este un HG care reglementează. 230 de lei de persoană, masă și cazare.

-Ați avut probleme cu oamenii în carantină din Prahova?

-Nu, doar într-un caz a fost cineva care a dezvoltat simptome ale bolii.

Sat întins, atestat de pe vremea lui Mihai Viteazul

Comuna cu puțin peste 5.000 de locuitori este traversată de râurile Ialomița și Cricovul Dulce. E întinsă pe 20 km și e formată din satele Poienarii Burchii, Cărbunari, Ologeni, Piorești, Podu Văleni, Poienarii Rali, Poienarii Vechi și Tătărăi.

Conform site-ului primăriei, satul Poienari Burchii este atestat documentar din 21 septembrie 1594, pe fosta moșie “Poeana”, a doamnei Stanca, soția lui Mihai Viteazul.

 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.