Judecatorii CSM: Memorandumul de desființare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

Publicat in Politica 29 Decembrie 2019 1035 ori
Google+ WhatsApp
Judecatorii CSM: Memorandumul de desființare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă
Judecatorii CSM: Memorandumul de desființare a SIIJ ar trebui să provoace revoltă

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina critică, într-un punct de vedere, memorandumul pentru desființarea SIIJ depus în Guvern și precizează că documentul ar trebui să provoace revoltă, mai ales pentru că nu cuprinde abuzurile și protocoalele secrete, conform Mediafax.

„Propunerea memorandumului adoptat de Guvern de desființare a SIIJ este fundamentatră în principal pe anumite documente europene, precum rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV, din care sunt extrase și citate cu nesaț considerente care cer, mai mult sau mai puțin imperios, o reevaluare, regândire ori chiar desființare a SIIJ. Mai dorește cineva să vadă care a fost premisa reală a nevoii de înființare a SIIJ, situațiile dovedite de abuzuri comise de unii magistrați, în special procurori ori dezvăluirile privind existența unor protocoale secrete care au genera ingerințe în actul de justiție?”, se arată într-un punct de vedere semnat de judectoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina, transmis MEDIAFAX.

Magistrații mai arată că rapoartele europene, la care ne raportăm, conțin numeroase erori factuale, relevate de CSM. Aceste rapoarte recunosc că protocoalele secrete depășesc sfera lor de acțiune „și, prin urmare, le ignoră suveran”.

„Memorandumul ar trebui să ne provoace revoltă, dacă am fi cu adevărat preocupați de oameni. Niciun cuvânt din memorandum nu denotă o minima preocupare pentru cetățeni, pentru garanția oferită acestora de protecție a dreptului la un proces echitabil, căci cine nu a înțeles până acum ce era de înțeles, vom spune noi acum, din nou clar și răspicat: SIIJ s-a născut din nevoia de protecție a cetățenilor, căci numai un judecător cu adevărat independent constituie garanția unei justiții drepte și echitabile”, mai precizează judecătoarele.

În documentul semnat de Baltag și de Oprina se mai arată că SIIJ a fost validată constituțional, însă în memorandum acest lucru este menționat doar tangențial.

„Despre abuzuri și protocoale oculte, despre destine distruse de vechea structură de parchet DNA și despre destinele justițiabililor care au avut nefericita șansă să întâlnească în parcursul lor judiciar un judecător care a suferit diverse forme de presiune nu se vorbește în memorandum, căci acestea de ar fi cunoscute cu adevărat ar cutremura nu doar sistemul judiciar, dar și întreaga societate și ar genera imediat remedii europene sau internaționale adecvate, iar nu încercări de ascundere a realității”, mai arată sursa citată.

Semnatarele punctului de vedere mai menționează practicile DNA care, potrivit acestora, au pus presiune pe activitatea de judecată: lipsa ordonanțelor de începere a urmăririi penale in rem, solicitarea și prelungirea mandatelor de supraveghere tehnică în lipsa unor motive care să le justifice, dosare ținute în nelucrare perioade mari de timp, judecători supravegheați cu încălcarea dispozițiilor procedurare etc.

„SIIJ, cea mai importantă garanție de independență reală a judecătorilor urmează a fi desființată. Așa și-a asumat public Guvernul, însă cei care acum se bucură vor regreta mai târziu. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu, poate chiar pentru ei inșiși”, mai precizează magistrații.

Precizările vin după ce ministrul Justiției a depus, în ședința de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desființarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată.

„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

Ludovic Orban a declarat că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă.

„Măsura se află și în programul de guvernare”, a punctat premierul.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office